Föregående sidaa

Bergrum "Apan" - Civilförsvaret

Galgberget Visby

Ursprungligen fanns här ett mindre skyddsrum insprängt i berget. I slutet av 1940-talet eftersträvade civilförsvaret ett eget bergrum i Galgberget och man ville utnyttja den ingångstunnel som fanns sedan tidigare. I mitten av 1950-talet stod det utökade bergrummet "Apan" i Galgberget klart. Renoverades under 1980-talet.

Fram till 1995 användes bergrummet och ledningscentralen av civilförsvaret därefter har den använts av krigsledningslokal av Gotlands kommun fram till 2005. Numera utnyttjas bergrummet som reservledningsplats.

  

Tunneln från ingången är sprängd i en kurva för att skydda bergrummet från en eventuell tryckvåg utifrån. För att komma in i anläggningen måste man ta sig igenom tre stycken tryckvågsportar av stål. Portarna fungerar även som gasslussar.

Där fanns bl a en ledningscentral. Byggt som ett underjordiskt hus i två våningar på 400 kvadratmeter med sovplatser, matsal och själva ledningsrummet. I ledningsrummet satt själva civilförsvarsstaben som bestod av ungefär 70 personer. Personerna arbetade bland annat med frågor gällande skyddsrum, räddning, röjning, varning och alarmering.

 

I början av 2020 bestämdes att anläggningen skulle renoveras. Själva renoveringen kostade mellan 50-60 miljoner och finansierades med hjälp av statliga medel. Den gamla ledningscentralen tömdes på ålderstigen teknik och inredning och därefter utbyttes bland annat ytskiktet, reservkraftverket och skalskyddet. (Källa: Gotlands tidningar 15/1 2020)

 

Ingången

Ingången

   
Ingångstunnel Ingångstunnelns kurva för att undvika tryckvågen
   
Trappa till övervåningen Ledningsrummet
   
Kök Matsal
 

 

 

Civilförsvarets ledningscentral moderniseras för 6,5 miljoner kr.

 

- Av INGVAR ANDERSSON -

 

(1984) Det som byggdes i mitten på 50-talet håller inte måttet i dag. Det har kommit nya och strängare normer. En genomgripande renovering och i många fall modernisering är av tiden tvungen.

Det gäller också civilförsvarets ledningscentral – insprängd i Galgberget – Visby.

 

 

Seved Olsson, till vänster och Ove Nordbeck har tagit en kort paus i arbetet med den nya ingångstunneln i Galgberget. (Foto: Ulf Glimfalk)

 

Efter en del påtryckningar – från bland annat förre landshövdingen på Gotland, Lars Westerberg – kom arbetet igång i höstas. Ett bygge på cirka 6,5 miljoner som beräknas vara klart i höst.

I dagarna är arbetet inne i ett ”vändskede”. Det vill säga att man rivit ut berget och kan börja bygga upp den moderniserade anläggningen.

- 1955 då centralen byggdes hade man helt andra krav på en anläggning av denna typ. Vi anpassar nu maskiner, ventilationssystem och annat till dagens krav, säger den tekniske experten på området, byrådirektör Åke Sandsjö.

Bland det nya kan nämnas ett reservkraftverk och att en reservutgång tas upp i berget.

 

15 nya jobb

Arbetet med utrustningen och ombyggnaden innebär också att byggherren ABV försett ett 15-tal man med arbete under ett års tid.

Det är ett välkommet arbete det här, säger platschef, Allan Pettersson från Hörsne. Därför inte sagt att vi varit utan jobb för 15 man om vi inte haft detta jobb. Nej, då hade vi fått plocka fram andra projekt.

Allan Pettersson framhåller också att arbetet är välkommet av den anledningen att byggkillarna kan hålla till, skyddade för väder och vind.

- Temperaturen inne i berget kryper aldrig under tio plusgrader, ligger normalt kring tolv. Tack vare detta kan man gjuta och annat utan att behöva tillföra värme, säger han.

I går var det pressvisning av det som ska vara en modern ledningscentral för civilförsvarschefen och hans personal i höst.

  

 

Försvarsdirektör Hans Lindér. Byrådirektör Åke Sandsjö.

  

Rök och damm

Åke Sandsjö och försvarsdirektör Hans Lindér visar runt bland tryckluftsborrar och cementdamm. De har svårt att göra sig hörda. Nu gör det inte så mycket för det mesta av siffror och annat – det kan gälla hur många meter kalksten man har över huvudet – är hemliga.

För en som aldrig förr besökt platsen behövs en rejäl dosa (sic) fantasi för att kunna föreställa sig att här i berget ska stå en toppmodern ledningscentral i höst. I dag ser det ut som en grotta vilken som helst. Åtminstone till stora delar.

Väl ute i friska luften kommer osökt frågan hur vi skulle klara ett orosläge i dag. Med en ledningscentral som påminner om Stora Förvar på Stora Karlsö.

Naturligtvis har man sörjt för detta. Hans Lindér:

- Vi är bra rustade, säger han. Ledningen är uppdelad på flera mindre, samordnade, enheter. Ett provisorium som avvecklas när den nya ledningscentralen står färdig i höst. (Källa: 2022)

 

 

 

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig