Föregående sidaa

Förrådsgården

Furbjärs 1:6 Tingstäde

   

Gula villan

Uppfört 1902.

På höger sida om infarten till förrådsgården ligger ett stort gult hus i tre våningar, numera civil ägare. Huset byggdes 1902 ursprungligen som Intendenturverkstad i Tingstäde och innehöll verkstadslokaler och bostäder för personalen.

   
   

Kallförråd (Intendenturförråd) K0313.001

Byggt 1901.

Ett plåtförråd i två våningar som kallas för Fältförrådet. Golvet i nedre plan var lagt av kalkstensflis. Där förvarades pjäser och annat fordonsmateriel. På övre våningen förvarades det gengasmateriel och aggregat.

   
   

Kallförråd K0313.002

Byggt 1906.

Intendenturförråd av trä i två våningar. Här förvarades det bland annat  beklädnadsmateriel, slakteri- och bagerimateriel mm

   
   

Kallförråd (Havremagasinet) K0313.003

Byggt 1903.

Norr om Tyghuset ligger ett stort trähus i tre våningar som kallas Havremagasinet. Uppfördes 1903 som spannmålsmagasin. Numera används byggnaden som museum.

 
   

Kallförråd (Röda förrådet) K0313.042

Byggt 1918.

Ett trähus i två våningar, kallat "Röda förrådet". Där förvarades det bl a hästutrustning såsom selar, sadlar, hästfiltar mm.

   
   

Källare K0313.044

Byggt 1918.

   
   
   

Expedition och förråd K0313.046

Byggt 1902.

På vänster sida om infarten, innanför staketet ligger ett stort vitt hus i tre våningar. Denna byggnad kallas "Tyghuset" och började byggas år 1900 och var färdigt 1902. Huset uppfördes ursprungligen som Tygverkstad och Vapenförråd. Byggnaden är uppförd av rödtegel i tre våningar. Uppvärminingen skedde med kaminer. Skorstenspiporna är murade i mellanväggarna från olika rum.

I början av 1941 grävdes det ut en del under huset, till pannrum, och så installerades det en värmeledning i hela huset. I Tyghusets nedre våning fanns det smedja, Finmekanisk verkstad med svarvar, Snickarverkstad samt ett rum och kök för Tyghantverkaren. Senare byggdes rummet om till expedition och personalrum. Köket gjorde om till övernattningsrum för Tygmästaren.

På Mellanvåningen fanns det en vapenverkstad och ett vapenförråd. Vapenställningarna var utsirade samt målade i grått och grönt. Golvet var brunmålat. För att snabbt kunna lasta ut vapnen fanns det trappor som restes upp och hakades fast i fönsterkarmarna.

På övre våningen var det lektionssal och logement för den militära och civila personalen som arbetade på tygverkstaden.

   
   

Kallförråd (Fältförråd) K0313.047

Byggt 1901.

Ett plåtförråd i två våningar som kallas för Fältförrådet. Byggdes 1900. Golvet i nedre plan var lagt av kalkstensflis. Där förvarades pjäser och annat fordonsmateriel. På övre våningen förvarades det gengasmateriel och aggregat.

   
 

Kallförråd K0313.150

Byggt 1973.

 
   

Kallgarage K0313.156

Byggt 1976.

Efter brandboden fanns en byggnad som från början var byggd till vagns- och kärrförråd som saknade väggar och hade endast tak. Denna byggnad byggdes under mobiliseringen om till bilverkstad och laddningsstation för batterier. Väggar sattes dit och reveterades invändigt. Cementgolv lades in och det drogs en kulvertledning från Tyghuset till byggnaden. Byggnaden är numera riven och ersatt av ett stort garage i cement.

 
   

Läkemedels- och sjukvårdsmaterielförråd K0313.181

Byggt 1986. Avyttrad av Försvarsmakten

Varmisolerat betongförråd om 2218 m². Fastigheten är omgärdad av ett stängsel, tillika fastighetsgräns. Betongförrådet är delvis varmisolerat, kallförrådsdel om cirka 540 m² med pallställsinredning. Två portar med en bredd om cirka 2,5 m och en höjd av 3 m. I förrådet finns även mindre personalutrymmen, valv och kontorsdelar samt entresolplan med hyllplan, delar av förrådet är pallställsinredd.

 
 

Skyddsrum

Byggt 1940-talet

Höger om Havremagasinet ligger ett skyddsrum av cement som uppfördes någon gång i början av 1940-talet

 
 

Brandbod

På höger sida garaget stod ett mindre tegelhus som användes som brandbod där det förvarades bland annat brandsprutor mm. Bortrivet.

 
 

Förrådshus

Straxt innanför grinden och till höger om brandboden låg ett trähus där det förvarades brandmaterial för den militära brandstyrkan. I samma hus fanns också tre stycken torrdass. På baksidan hade intendenturförvaltaren ett mindre hönshus.  Bortrivet.

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig