Föregående sida

13. Fästningskompaniet

Gotlands infanteriregemente

Ingick i II. Bataljonen. I juli 1914 bildades kompaniet av ett förstärkt 9. kompani och skulle tillsammans med 14. fästningskompaniet förläggas i Fårösund. Ingick senare i Fästnings- och Depåbataljonen i Tingstäde. Utrustade (1917) med 4 st ksp m/14

Befäl

Kompanichef

1914

Kapten

Runeborg Ason, Lukas

 

1916 - 1918

Furir

Johansson, John Oskar

 

1917 - 1917

Korpral

Nordström, Rickard Sigfrid Isidor

 

1915 - 1917

Korpral

Olofsson, Johan Adolf Erik

Halvtroppchef

1914 - 1915

Korpral

Olsson, Johan Gunnar
       
 
 

Kamratträff efter 30 år

(1/8 1944) 1914–1918 års mobiliseringskamrater på 13 och 14 fästningsinfanterikompanierna hade i söndags stämt möte i det natursköna Utbunge där de för trettio år sedan började sin fyraåriga vakthållning på denna del av ön. Då klockan närmade sig ett, på vilket klockslag träffen skulle börja, anlände kamraterna på buss, bil eller cykel. Några kamrater hade anlänt redan på lördag kväll. Många av ortens befolkning hade också mött upp. På slaget ett inleddes samkvämet med att KA 3:s musikkår under ledning av sin populäre chef musikdirektör Skoglöf spelade I 18:s paradmarsch. Därefter framträdde kommitténs ordförande hr Vilhelm Nilsson, önskade alla välkomna och poängterade att vi ännu hade förmånen att fritt kunna samlas – en gåva att vara tacksamma för. Hr. Algot Gibsson erinrade i korthet något om händelserna från värnpliktens början 1914 till mobiliseringens slut och påbjöd en tyst minut för de hädangångna kompanicheferna, Runeborg och Leatz samt övriga kamrater.

Därefter samlades man omkring det vackert dukade kaffebordet som iordningställts och inramats av vackra björkar av J. O. Johansson och hans familj. Alla läto sig väl smaka av det goda som bjöds och återseendets glädje var stor. under kaffepausen underhöll musikkåren med mycken vacker och stämningsfull musik. När kaffet var överstökat ställde samtliga kamrater upp på linje och hr. Nilsson framför fronten avtackade dir. Skoglöf och hans mannar för den trevnad de berett samtliga. Detta åtföljdes av ett fyrfaldigt hurra.

Kapten Hugo Struve, som var en av officerarna under de fyra åren och hörsammat kallelsen, höll ett orienterande, kamratligt och med roliga minnen kryddat anförande som livligt uppskattades. Han utbragte också ett leve för vårt fria fosterland, besvarat med ett fyrfaldigt rungande hurra. Historierna kommo sedan mera fritt ur hjärtat och andan var god.

Kl. 4 samlades man vid KA 3:s förläggning, som fick beses med överste Cederlöfs välvilliga tillstånd och under ciceronskap av löjtnant Wilbers. Efter denna intressanta rundvandring samlades kamraterna åter vid Utbunge under god och glad stämning och många historier hunno ännu berättas.

Man kom överens om att träffen skall upprepas om fem år den sista söndagen i juli månad och till kommitté utsågs den hittills fungerande, nämligen Vilh. Nilsson, J. O. Johansson, Algot Gibsson, Axel Althaimer och Carl Håkansson.

En vacker och stämningsfull dag hade nått sitt slut då kamraterna togo farväl av varandra med hopp om att träffas ännu en gång. (Källa: 1979)

 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Kjell Olsson / Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig