Föregående sida

Kavalleritroppen

Kungl Skånska dragonregementet

(Skånska Dragonerna) Bestod av 40 skånska stamanställda dragoner från Kungl Skånska dragonregementet i Ystad. Förlagda augusti vid Myrvälder i Tingstäde.

Befäl

Chef

1914 - 1916

Ryttmästare

Gibson, Bror Douglas  (Skånska dragonregementet)

 
 
Kavalleritroppen i Slite 1915
   

Kavalleritroppen avlämnas till militärbefälhavaren 1914 i Tingstäde.

   
   

Militära uppträdanden höra nu mera till ordningen för dagen, eller rättare kvällarna. Särskildt utmärka sig därvid de hit förlagda kavalleristerna för ohyfsadt och bråkigt uppförande. Senast igår kväll hade polisen ett styft arbete med att afstyra upprepade slagsmål, som bråkmakare från härvarande kontingent af Skånska dragonerna voro i färd med att tillställa. Den patrull af kavallerister som promenerar omkring i staden tog därvid i en del fall kamraternas parti. Såväl civila personer som infanterister öfverföllos af kavalleristerna. Flottans folk, som vi i måndagsnumret hade anledning att ta i uptuktelse, visa åtminstone lystring och en viss hyfsning vid polisens tillsägelse, men kavalleristerna (och äfven ofta artillerister) genera sig icke för att måka gräl med ordningsmaktens upprätthållare. Då vår polis har annat att göra än att se efter berusade och bråkiga kavallerister, vore det förvisso på sin plats, att befälet vidtoge effektiva åtgärder för åstadkommande af en förändring till det bättre. Som det nu är, bör det ej längre få fortgå. Att i nuvarande allvarstider militären uppträder på ett sätt som måste ådraga dem allmänhetens klander och motvilja, det är sannerligen ej alls att rekommendera.

Vi ha f. ö. gunås såvisst tillräckligt med inhemska slynglar utan att sådana behöfva importeras utifrån. Så till exempel utmärkte sig igår afton en nyligen från h. allm. läroverket på ett år relegerad yngling på nytt genom att med ett följe af kumpaner öfverfalla och misshandla fredliga vandrare på väg söderifrån in till staden. Saken är anmäld för polisen och torde alltså få sitt efterspel inför rådhusrätten. (Källa: 1170)

 

De militära gatuuppträdena upprepas nu dagligen. Denna gång är det den här förlagda kavalleritroppen, som ånyo varit framme, och gårdagen var för dem en riktig bemärkelsedag. Förutom att de drogo omkring på gatorna under skrål och oväsen, ofredande mötande personer, togo ett par af ungherrarna sig före att tvinga sig in vid en sluten sammankomst i Templet Mikael, som har sin lokal vid S:t Hansgatan. Där tilldelade de en som ordningsman tjänstgörande mobiliserad artillerist flera slag i ansiktet. Denne måste söka sig väg genom ett fönster ut på taket och därifrån in till en familj som underrättade polisen. Innan denna hann ankomma hade bråkmakarna emellertid dunstat. Den öfverfallne ynglingen eskorterades af polisen ut till stabskvarterets stall vid Kajsarporten, där han fick stanna öfver natten, enär han ej vågade sig hem till kasärnen. Vid sin hastiga flykt förlorade både hatt och kappa.

Enligt polisens uppgift är det kavalleristerna som i grunden äro orsaken till de gatuoroligheter mellan militär, hvilka inträffat här, på sista halfåret särskildt ofta. Det förefaller underligt, att icke vederbörande kunna uträtta något för att råda bot på eländet. Som det nu är, vågar snart ingen gå ut på gatorna om kvällarna, allra minst en dam, då man när som helst riskera att bli antastad och förfördelad, för att inte säga misshandlad af halffulla kavallerister, som dock alltid äro nyktra nog att kunna smita undan för polisen. Det finnes ordentliga personer äfven bland kavalleristerna; vi sågo fyra af dem vid nykterhetsdiskussionen i söndags i kyrkosalen intresseradt följa diskussionen. Men de ordentliga äro tydligen ej i majoriteten, och därför: något måste göras. (Källa: 1171)

 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Kjell Olsson / Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig