Föregående sidaa

Avvecklingarbetet efter beredskapen 1939 - 1945

   

Genom order 26/5 1945 infordrades uppgift på antalet tjänstgöringsmånader som beräknades erfordeliga för avvecklingsarbetet inom militärområdet. Uppgifterna skulle vara till chefen för armén inkomna senast 30/5 och angiva erforderligt antal man specicerade på officerare, underofficerare, underbefäl, värnpliktiga och civil personal. Uppgifter skulle insändas dels från militärbefälhavaren dels från samtliga depåchefer.

     För att över huvud taget kunna göra några beräkningar angående behov av arbetskraft erfordrades ett klargörande av arbetsfördelningen mellan militärbefälhavaren och depåcheferna. Enligt den under beredskapen tillämpade organisationen hade samtliga fältdepåer varit underställda vederbörande fochef och sålunda inte stått under depåcheferna. I och med avvecklingen av fostaberna, vilken skulle vara genomförd 30/6, fastställdes att samtliga fältdepåer, utom vissa deirekt under militärbefälhavaren stående, skulle återgå under sina depåchefer. Dessa skulle därvid svara för samtliga arbeten, som sammanhängde med fredsuppläggningen av fältdepåmaterielen medan militärbefälhavaren skulle svara för, förutom ordanande av fältdepåer vid vissa av de direkt underställda förbanden, ärenden rörande baracker, markfrågor, befästningar mm.

     Den korta tiden för utredning av arbetsbehovet ävensom ovissheten om vad som i många fall skulle göras i förening med en viss optimism medförde att behovssiffrorna blev alltför låga. Några vådor uppstod emellertid inte härav ty den första tilldelningen av avecklingsmånader, som verkställdes genom order 21/6 1945 omfattade endast juli månad. Denna tilldelning uppgick till, jämte genom order 3/7 gjort tillägg, 350 tjänstgöringsmånader för VII. milo, en tilldelning, som med hänsyn till tillgången på arbetskraft, var av lämplig storleksordning. Bestämmelser för tillgodoseende av personalbehovet voro angivna i arméorder 9/6 1944 och innebar att i första hand ordinarie personal och frivilligt tjänstgörande värnpliktiga och civila skulle tas i anspråk, medan först i sista hand tvångsvis inkallande av värnpliktiga fick äga rum.

     Yttrande angående erfarenheterna från julitilldelningen samt motiverad uppgift angående behov av tjänstgöringsmånader under augusti och preliminärt för september infordrades genom arméorder 30/6 till 15/7. I militärbefälhavarens yttrande, som insändes 14/7, framhölls att tilldelningen varit lämpligt avvägd. Opåräknade arbeten, såsom överlämning av krigssjukhuset i Lärbro till medicinalstyrelsen samt av KAFT anbefalld besiktning av 7500 cyklar, hade dock medfört vissa rubbningar i planläggningen. Tjänstgöringsmånader borde för militärområdet i dess helhet jämväl framdeles ställas till militärbefälhavarens förfogande, enär därigenom en lämplig anpassning av personalens fördelning till olika arbeten kunde äga rum.

     Arbetssyrkan under juli inefattade 23 civila och 21 efterbesiktigade, de sistnämnda tvångsinkallade till inte fullgjord beredskapstjänst medan återstoden utgjordes av frivilliga, huvudsakligen personal, som tidigare varit i tjänst vid fältdepåer.

     Behovet för augusti beräknades till 275 månader medan septemberbehovet sattes till 250 månader. Genom arméorder 25/7 bifölls det begårda augustibehovet.

Genom arméorder 25/8 erhöll VII. milo en tilldelning av 850 tjänstgöringsmånader för tiden 1/9 - 31/12. Tilldelningen överensstämde med de önskemål, som på anfordran insänts áv militärbefälhavaren. Den erhållna tilldelningen distribuerades månadsvis till underlydande myndigheter, Genom sistnämnda arméorder infordrades rapport bl a avseende det avvecklingsarbete, som utförts 1/7 - 15/11 1945 samt efter sistnämnda datum återstående arbetsuppgifter.

     Av rapporten, som insändes med skrivelse 22/11 1945 framgick att det direkt under miitärbefälhavaren stående avvecklingsarbeten omfattade huvudsakligen borttagande av numera värdelösa stormhinder, rivning och igenläggning av i trä och jord (sten) utförda blckhus, bpl, värn och skyddsrum och i anslutning därtill borttagande av stormhinder och spanska ryttare. Därjämte hade verkställts inventering och överlämning till "fredsuppbördsmän" av krigssjukhus, magasin och drivmedelsanläggningar, inventering, överlämning och vård av värnmateriel samt överlämning av baracker till vererbörliga uppbördsmän ävensom avveckling av fo-förråd, dvs förråd omfattande materiel, som under krigsåren anskaffats inom vederbörliga fo och som inte var upptagen i fältutrustningslistorna (filtar, möbler mm), En stor del av det utförda arbetet utgjordes av materieltransporter från "krigsförråd" till de blivande "fredsförråden". Ett arbete av stor omfattning var registrering av samtliga befästningar enligt AFF bestämmelser samt i samband därmed uppklarande av markavtal. Slutligen kan nämnas åtgärder i samband med försäljning och utlastning av 40.000 hl bilkol.

     Vid depåerna hade avvecklingen omfattat ordnande av fältdepåer innebärande överlämning av intendentur- och tygmateriel från fältförbandens materielredogörare till vederbörande uppbördsman vid depån, intagning av ammunition samt materiel och motorfordon, som avsågs för central förvaring. Arbetena hade dessutom omfattat åtgärder i samband med försälning av 525 motorfordon samt förberedande åtgärder för försäljning av 6000 cyklar.

     Efter 15/11 återstående arbeten bedömdes omfatta slutförande av inventering och registrering av markavtal för befästningar och baracker samt fortsatt rasering av befästningar och stormhinder ävensom slutgiltigt ordnande av färtdepåerna, omfattande materielvård och förpackning i kartonger av intendenturmateriel samt slutligen förberedelser för fortsatt försäljning av motorfordon och av ytterligare 75.000 hl bilkol.

     För det fortsatta avvecklingsarbetet under 1. och 2. kvartalen 1946 beräknades ett behov av omkring 1100 tjänstgöringsmånader. Genom arméorder 29/12 1945 erhölls en tilldelning av 955 månader för tiden 1/1 - 30/6 1946. I militärbefälhavareorder 30/12 verkställdes fördelningen av månaderna för 1. kvartalet med 240 för militärbefälhavarens avvecklingsarbetet, 200 för I 18 med P 1 G samt 85 för A 7 med Lv 3 G.

     Huvuddelen av avecklingspersonalen utgjordes alltjämt av frivilliga i tjänsten kvarstående värnpliktiga och i mycket ringa omfattning av civila. Några tvångsinkallade värnpliktiga fanns inte. Med anledning av föreskrifter i generalorder 29/12 1945 (till VII. milo inkommen 10/1 1946) av innebörd att civil personal i största möjliga utsträckning skulle användas för avvecklingsarbeten och frivilliga"i andra hand må tagas i anspråk" verkställdes i januari en utredning av konsekvenserna att omföa den frivilliga värnpliktiga personalen till kollektivanställda arbetare. Av utredningen framgick att kostnaderna skulle bliva av praktiskt taget samma storleksordning. Förenkling av redovisningen, likartad lön för lika arbete samt de frivilligas förklaring att de avsåg att kvarbliva i tjänst med anställningsvillkor såsom kollektivarbetare medförde att personalen, med undantag för ett fåtal arbetsledare m fl - fr o m 1/2 1946 hempermitterades och från samma dag anställdes såsom civila arbetare.

     På grund av otjänliga arbetsförhållanden (snö, tjäle osv) uppstod en besparing på sammanlagt 80 tjänstgöringsmånader av den för 1. kvartalet gjorda tilldelning. Denna besparing jämte återstoden av halvårstilldelningen fördelades med 221 månader på militärbefälhavaren, 172 månader på I 18 med P 1 G samt 77 månader på A 7 med Lv 3G. Svårigheten att erhålla erfordelig arbetskraft torde medföra att ett mindre överskott (omkring 25 månader) torde kvarstå vid halvårsskiftet.

     Efter 30/6 1946 kvarstå endast mindre kompletteringsarbeten i det slutgiltiga ordnandet av fältdepåerna. Detta arbete beräknas kräva förhållandevis liten arbetsstyrka och vara avslutad före utgången av1946. De centrala under militärbefälhavaren ledda arbetena (rasering av befästningar, borttagande av stormhinder samt återställningsarbeten i övrigt) torde likaså vara i huvudsak avslutade under 1946, därest nu gällande bestämmelser för ifrågavarande arbeten förbliva oförändrade. För uppsättande av anslagstavlor med förbud att beträde vissa områden, vilka tavlor skall anskaffas genom central myndighets försorg, samt för översyn av de gjorda arbetena, beräknas en mindre styrka vara erforderlig jämväl under första halvåret 1947.

     Intill 31/5 1946 utförda arbeten, rasering av befästningar o d framgå av nedanstående tabell: (Källa: A-101)

 

Anläggningens art

Kvantitet

Summa timverken

G-värn med splitterskydd

275 st

1.600

Förbindelsevärn med täckning

1.200 m

1300

Skyddsrum av trä och sten

250 st

12.000

Hinder

120.000 m

18.000

Vägspärrar, ej permanenta

60 st

1.000

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig