Föregående sidaa

Den militära underhållstjänsten under beredskapen

Bestämmelser för underhållstjänsten efter genomförd mobilisering på Gotland utfärdades av militärbefälhavaren den 5 december 1939. Genom dessa bestämmelser fastställdes bl a underhållsförbandens grupperingar samt vilka anstalter de skulle sköta.

Underhållstjänsten på ön var i huvudsak baserad på förplägnadsmagasin, drivmedel- och rustningsförråd.

 

Förråd och magasin 1939

Ala

Rustningsförråd

Ala

Drivmedelsförråd

Ala

Militärområdesmagasin (Östra försvarsområdet)

Bäl

Drivmedelsförråd

Bäl

Rustningsförråd

Fårö

Rustningsförråd

Fårö

Militärområdesmagasin (Fårösunds försvarsområde)

Havdhem

Rustningsförråd

Havdhem

Drivmedelsförråd

Hemse

Förråd för ammunition och tygmateriel

Hemse

Militärområdesmagasin (Södra försvarsområdet)

Lärbro

Förråd för ammunition och tygmateriel.

Lärbro

Rustningsförråd.

Lärbro

Förråd för sjukvårdsmateriel.

Lärbro

Drivmedelsförråd

Lärbro

Militärområdesmagasin (Norra försvarsområdet)

Roma

Förråd för ammunition och tygmateriel

Sanda

Drivmedelsförråd

Tingstäde

Förråd för ammunition och tygmateriel

Tingstäde

Rustningsförråd

Tingstäde

Förråd för intendenturmateriel

Visborgsslätt

Drivmedelsförråd

Visby

Militärområdesmagasin

 

 

Förplägnadsmagasinen visade sig vara tillräckligt välförsedda för att trygga livsmedelsförsörjningen även under de tider då båttrafiken avbröts t ex vid det stränga vintrarna 1939-40 och 1940-41.

Livsmedlen var förpackade i särskilt anskaffade lådor och skulle förvaras så att de utan dröjesmål kunde skickas ut till förbanden. Under övningar fick inte användas specialförpackade livsmedel (tillagade portioner) med undantag av ärtpurépulver, potatispurépulver, saftpulver samt blandkonserver och medvurstkonserv. Istället fick användas vanligt förpackade livsmedel samt köttkonserver.

 
 

P.M. Över erfarenheter och rön angående tjänsten vid Centralmagasinet i Tingstäde från krigsutbrottet 1939.

1. Personalbehovet var, särskilt de första dagarna vid krigsutbrottet, svårt att fylla. Den personal som fanns vid bevakningsstyrkan i Tingstäde, var upptagen för andra uppgifter. Numera har, efter medgivande av AF intdep, civila handräckningspersonal anställts, vilket varit till stor lättnad för arbetet vid magasinet.

2. Upprättandet av samtliga fo-mag kunde dock gå enligt fastställd plan, tilldelade transportmedel (fordon) visade sig vara tillräcklig, varför arbetet med magasinens upprättande fungerade tillfredsställande.

3. Utspisningen av de till mob inryckande kontingenterna förlöpte utan störningar och på ett tillfredsställande sätt. En honör förtjänar ortens lottor, som härvid välvilligt ställde sig till förfogande särskilt vid matens tillredning och utportionering. För den som var med vid förra krigsutbrottet (augusti 1914) framstår lottornas arbete nu synnerligen förtjänstfullt.

4. Såväl tillförseln till- som utlämnandet av provartiklar från centralmagasinet har gått planenligt och utan anmärkningar.

Slutligen kan framhållas, att lagerlokalerna, särskilt vad angår ost och konserver, har varit så otillräckliga, att vissa av fortets logement måst tagas i anspråk för lagring av dessa artiklar. Då dessa lokaler givetvis icke voro avsedda till magasin, har diverse olägenheter härigenom vållats.

 
 

P.M. Rörande tjänsten vid intförrådet i Tingstäde från mobiliseringens början 1939

Huvuddelen av vid intendenturförrådet upplagd krigsintmtrl utlämnades 5/12 39 till ett 30-tal formationer på den begränsade tiden av 6.5 timmar. Då uppbördsmannen (förrådsförvaltaren) för dagen endast hade ny handräckningspersonal och var i saknad av såväl förrådsvaktmästare som förrådsman, inses lätt svårigheten för förrådsförvaltaren att medhinna, och organisera arbetet med utrustningens utlämning.

Önskligt vore, om förrådsförvaltaren, vid ett förråd av denna storleksordning, hade haft tillgång till personal, helst civil, som varit förtrogen med förrådsarbetet. En sak som även framkom i samband med utrustningsarbetet, var att en del av de uppbördsmän, som hade att mottaga mtrl, föga förstod det uppbördsmannaansvar, som följde med mottagandet. Denna anmärkning gällde framförallt reservpersonal. Trots detta kunde utrustningsarbetet ske inom den planlagda tiden.

Efter utrustningen 5/12 39 var praktiskt taget all krigsintmtrl utlämnad från förrådet och först under september 1943 erhölls utlämningsorder på ca hälften av det 6-månaders behov av krigsintmtrl, som skall tillföras VII. milo (ena hälften upplägges vid I 18). Leverans av denna mtrl pågår (november 1943). Dessutom uppläggas i samma förråd de beklädnadspersedlar, som äro avsedda för beredskapssjukhuset vid (I-län)s lasarett i Visby (205 omgångar).

Utöver krigsintmtrlförrådet i Tingstäde förvaltas det s k "fästningsförrådet", vars mtrl utgöres av icke krigsduglig (avd II) mtrl. Denna mtrl, som under fredstid var avsedd för "bevakningsstyrkan i Tingstäde" kan under mobiliseringstider närmast betraktas såsom ett foförråd för de i och omkring Tingstäde förlagda fältförbanden.

Slutligen kan framhållas, att en del av I 18 intendenturverkstäder, på grund av utrymmesskäl, måste förläggas till Tingstäde, där de ställdes under förrådsförvaltarens direkta överinseende. (Källor: 217)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig