Föregående sidaa

Personalvården under beredskapen

Före beredskapen var ordet "personalvård" i den militära terminologin ganska så okänt. Strävan efter att bereda manskapet lämplig fritidssysselsättning fanns redan långt före krigsutbrottet i september 1939 hos många förbandschefer inom samtliga försvarsgrenar. Hit hörde utom det i kaserner förlagda förbanden befintliga marketenteriet, regementsbiblioteket, dagrum med radio, tidningar och sällskapsspel. Hit hörde även de ofta av officerare ledda idrottstävlingarna mellan olika kompaniet och under vinterhalvåret så kallade "kompaniaftnar" med uppträdande av förbandens egna sångare mm.

Under beredskapstiden gällde det att ordna denna del av personalvården under de ofta mer eller mindre primitiva förhållanden som förläggningarna i fält erbjöd. Under denna tid tillkom en ny form av personalvård, den sociala som bland annat ordnade för utdelandet av familje- och bostadsbidrag och liknande.

Efter baracklägrens tillkomst fick matsalsbaracken tjäna som fritidslokal och var därför ofta försedd med en radioappart, tidningar och sällskapsspel mm. I de flesta förläggnigarna ordnades med marketenteri där manskapet för en mindre penning kunde köpa cigaretter, brevpapper, strumpor, tvål mm.

Även en del frivilliga insamlingar bland den civila befolkningen främst vad gällde böcker som sedan hamnade i manskapets egna "vandringsbibliotek. Senare organiserade försvarsstaben centralt olika former av fältbibliotek på Gotland. Biblioteken utnyttjades flitigt.

Vid praktiskt taget alla organiserade fältförband förekom under beredskapen underhållning då och då inom kompanierna där en speciellt utsedd officer hade hand om arrangemanget. Ofta hjälpte lottaorganisationen till vid sådana tillfällen, bland annat med kaffeservering och en gång om året för utdelning av julklappar som tillverkats eller på annat sätt ordnats av lottorna.

De mobiliserade förbanden på Gotland gästades minst fem gånger av den fältteater som försvarsstaben organiserade. Första besöket ägde rum i februari 1940 och då ställdes lokaler till förfogande av militärbefälhavaren. Vid de följande besöken förlades teaterföreställningarna till de olika baracklägrens matsalsbaracker, där även talrika biografföreställningar kunde utnyttjas.

Personalvårdsfrågornas direkta handläggning har påvilat stabsassistenten. Genom att denne frivilligt kvarblivit i tjänstgöring från hösten 1942 till beredskapens upphörande har kontinuiteten inom detta verksamhetsområde varit god. Arbetsuppgifterna har främst omfattat handledning av inom personalvårdsområdet vid underlydande förband tjänstgörande personal samt distribution och redovisning av radioapparater, fältbibliotek, sällskapsspel mm, som ställts till 7. soldatvårdsmaterieldepåns förfogande. Planläggning och anordnande av föreställningar med fältartister har likaså ställt betydande krav på stabsassistenten. I detta sammanhang må även nämnas det omfattande arbete som årligen nedlagts på den s k "fältjulklappen". Den största förtjänsten i de goda resultat som härvid nåddes främst i Visby är emellertid att tillskriva Gotlands Lottaförbund och Kronprinsessans Gåvokommitté, som åtog sig, förutom inpackning av julklappar och insamling i staden, huvudarbetet vid den i mitten av december årligen anordnade soarén.

Det direkta biträdandet av de värnpliktiga, huvudsakligen i sociala och ekonomiska frågor, ombesörjdes av förbandens assistenter och endast ifråga om meda svårlösta problem av den i militärbefälsstaben tjänstgörande assistenten. Frågor av ekonomisk natur synas härvid ha varit de förhärskande. (Källa: A-101)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig