Föregående sidaa

11. Skyttekomp III. Bataljonen

Fältpostnr: 18133

Gotlands infanteriregemente

Från 1939 i Havdhem. Förlagt vid "Dävingen" i Havdhem 1942. På samma plats där numera idrottsplatsen är belägen samt interneringslägret "Lager Lingen" också var placerat.

 

Befäl

Kompanichef

1939 - 1940

Kapten

Lindeborg, Gustaf Håkan Elof

 

1943 - 1943

Löjtnant

Isberg, Per Oscar

 

1940 - 1944

Fänrik / Löjtnant

Boierth, Anders

 

1943 - 1944

Fänrik

Dahlin, Anders Henrik

 

1944 - 1944

Fänrik

Järbe, Bengt Oskar

Adjutant

1939 - 1940

Fanjunkare

Jacobsson, Arvid Jacob Heribert

 

1943

Sergeant

Wirud, Hans Viktor Nilsson

 

1942 - 1942

Sergeant

Sundqvist, Bror Evert Helmer

 

1939 - 1943

Furir

Jönson, Karl Gustav Sture

 

1943

Furir

Muthas, Gustav  (Tjänstgjorde även vid fp-18181)

 

1941 - 1941

Furir

Forsling, Erik Wilhelm

 

1939 - 1940

Korpral

Hesselgren, Bengt Arne

Kommissarie

1939 - 1941

Korpral

Nordin, Erling Konrad Otto

 

1939 - 1941

Korpral

Pettersson, Karl Erik Sigvard

 

1939 - 1941

Korpral

Söderlund, John Petter Gottfrid

 

1939 - 1940

Korpral

Hellström, Axel Martin

 

1939 - 1940

Korpral

Siggelin, Ture Johan Herman

 

1939 - 1941

Korpral

Grönström, Nils Birger

 

1939 - 1940

Korpral

Cederlund, Karl Tomas

 

1939 - 1940

Korpral

Pehrsson, Hans Holger

       
 
 

I Skyttekompaniet ingående enheter

Kompanistab. Kompanichef. Består av kompaniadjutant, stabsfurir, observations- och gaspatrull, kommissarie, rapportkarlar, kulsprutepistolskytt, sjukvårdsmanskap, hovslagarmanskap, cykelordannans, hästskötare och 2 stabskärror jämte kuskar. I kompanistaben ingår även en ksp på en s k  patrullbil.

 
Kompanitross. Består av ammunitionstross, koktross och tälttross.
 
1. Gevärspluton. Består av chef, ställföreträdare, fyra gevärsgrupper och en lätt granatkastargrupp. Varje gevärsgrupp består av gruppchef (utrustad med kulsprutepistol), ställföreträdare, kulsprutegevärsskytt (kgskytt) och 7 gevärsskyttar, av vilka 2 är kgersättare. Lätt granatkastargrupp består av gruppchef och 3 meniga samt är utrustade med 47 mm granatkastare.
 
2. Gevärspluton. Består av chef, ställföreträdare, fyra gevärsgrupper och en lätt granatkastargrupp. Varje gevärsgrupp består av gruppchef (utrustad med kulsprutepistol), ställföreträdare, kulsprutegevärsskytt (kgskytt) och 7 gevärsskyttar, av vilka 2 är kgersättare. Lätt granatkastargrupp består av gruppchef och 3 meniga samt är utrustade med 47 mm granatkastare.
 

3. Gevärspluton. Består av chef, ställföreträdare, fyra gevärsgrupper och en lätt granatkastargrupp. Varje gevärsgrupp består av gruppchef (utrustad med kulsprutepistol), ställföreträdare, kulsprutegevärsskytt (kgskytt) och 7 gevärsskyttar, av vilka 2 är kgersättare. Lätt granatkastargrupp består av gruppchef och 3 meniga samt är utrustade med 47 mm granatkastare.

 

Tung pluton. Består av chef, rapportkarl, en kulsprutetropp och en granatkastartropp. Kulsprutetroppen består av chef, ammunitionsunderbefäl, avståndsmätare och två kulsprutegrupper, vardera om chef, 6 servicemanskap, 1 reservmanskap, 1 kusk, 1 pjäskärra och 1 kulspruta. Granatkastartroppen består av chef, ammunitionsunderbefäl, 4 signalister, 1 rapportkarl och en granatkastargrupp med chef, 6 servicemanskap, 1 reservmanskap, 2 kuskar, 1 pjäskärra, 1 ammunitionskärra och 2 8 cm granatkastare (dvs en pjäs mer än vid fastlandsregementen).

 
 
Rekvirerade fastigheter

Hemmansägaren Sven Johansson Hulte Hemse

1940-04-16

I manbyggnaden vid Hulte gård: 1 bostadsrum på nedre botten. 2 bostadsrum på övre botten samt 2 bostatsrum i statbyggnaden.

 
 
 

Hälsning trån Dävingen

Utmärkande för fältpost 18133 är Dävingen. Dävingen är en plats med traditioner. Här exercerade våra förfäder i nationalbeväringens dagar, och här exercera vi. I synnerhet under heta julidagar är Dävingen en idea1isk och härlig vistelseort. Med verklig entusiasm cykla vi dit i långa, välordnade kolonner. En slingrande stig leder oss genom ett område ungskog in till den egentliga öknen, där den lösa sanden fyller en trefaldig uppgift. Dels fyller den nämligen våra eventuella lågskor, dels fyller den oss själva med djup tillfredsställelse över väl utförd Ex 1 och dels fyller den ett under vintern länge känt behov av väme. När solen gassar på i sandgröppema känns det särskilt härligt att ligga där i skyddsställning, helst iförd m/23, och vänta på det fientliga anfallet från andra sidan öknen. Libyen är en arktisk trakt i jämförelse med Dävingen, därom äro alla, som endast ha sett den sistnämnda platsen, rörande ense. F. ö. ha vi det bra i Havdhem. Förutom det civila livet sakna vi endast bad, obegränsade möjligheter till permission samt m/39 utan damasker och militärkuvert. Annars finns allting, och följaktligen även mycket, som kunde vara värt att skrivas om, men något skall väl sparas till nästa månad också. I hast och värme: Nby. (Gotlandsinfanteristen 1941)

 
 

Molntäckt hirnmel vandrar över förläggningen här i Havdhem. Detta till trots så är stämningen i lägret god ty i kväll är det dans på ortens dansbana och då blir det fart i levnadsglada beredskapsmän som ligga här och vakta landet och den sagoomspunna ön. Detta förhållande hör just inte till vanligheterna här men så mycket ljusare ter sig då den inkallades lott när han till omväxling på dagens övningar får  taga sig en sväng med sin eller varför inte ibland med sin kamrats jänta. Annars ter sig nog livet här som på så många andra platser en aning trist med övningar och dylikt. Men skräp med den som ger tappt för det. Lite motion ger hälsa och så har man ju bra befäl och god kamratanda och det är värt pengar i dessa tider. Som helhet: Havdhem allt väl. Tim.  (Gotlandsinfanteristen 1941)

 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig