Föregående sidaa

23. Skyttekompaniet  VI. Bataljonen

Fältpostnr: 18173

Gotlands infanteriregemente

10/4 1945 - 26-27/6 1945. Organiserades av värnpliktiga som i början av april avslutade sin 1. tjänstgöring. Kompaniets 3. och 4. pluton var placerade vid interneringslägret "Lager Lingen" i Havdhem som vaktkompani 1945 9/5 - 22/6. Bestod av fem officerare respektive underofficerare och 84 man.

 

Kompaniet grupperat 10/4 1945 - 26-27/6 1945 i Ganthem

 

Befäl

 

1945 - 1945

Löjtnant

Nordström, Karl Erik

Kompanichef 1945 - 1945 Löjtnant Lindwall, Gösta
 

1945 - 1945

Sergeant

Löfstrand, Karl Johan Johansson
       
       
 
   

Halvar Ihre i Söderhamn har skickat några berättelser till vår serie ”Beredskapsåren”.

 

Östergarn 1945

I början av maj 1945, sedan tyskarnas militära makt totalt hade brutit samman, kom massor av flyktingar, både civila och militära från Baltikum. Vid 23. kompaniet förlagt vid Sandviken i Östergarn, hade pastor primarius Olle Nystedt just kommit för att hålla gudstjänst. Han höll en betraktelse och fick verkligen varenda man på kompaniet att lyssna. Tyvärr avbröts hans predikan av att det gick larm. Flera flyktingbåtar hade kommit bl. a. till Herrvik. Så det blev snabb utryckning dit.

Där hade ett par hundra flyktingar kommit i land och dessa skulle nu tas om hand. Först utspisas med risgrynsvälling, smörgås och kaffe, sedan skulle de visiteras och fråntagas eventuella vapen. De flesta hade redan slängt sina vapen i sjön. Sedan skulle ”getterna skiljas från fåren”, d. v. s. militären skulle skiljas från de civila flyktingarna för att transporteras till olika uppsamlingsläger.

 

Begrep inte tyska

När det så var klart för avfärd stod en löjtnant på 23 komp. och uppmanade samtliga att embarkera bussarna. ”Einsteigen bitte! Einsteigen bitte”. En äldre man i vegamössa och blåbyxor begrep tydligen icke tyska, ty han stod kvar och bara tittade. Löjtnanten tog honom då helt lätt i armen och upprepade sitt ”einsteigen bitte”.

Men då blev det liv i gubben: Naj, stopp för satan, ja ska int me”.

Det var en gammal fiskare från Östergarn som av misstag hade kommit in på det avspärrade området. Det var nära att han hamnat på flyktingläger i Havdhem.

 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig