Alois "Lasse" Waclaw

f. 15/3 1899 i Wien Österrike-Ungern d. 26/1 1981 i Slite Othem Gotlands län.

   

Gift 15/12 1926 med Kerstin Valborg Åkesson f. 10/6 1904 i Lärbro Gotlands län d. 21/4 1994 i Slite Othem Gotlands län.

Barn:

Kurt Fredi f. 22/8 1928 i Othem Gotlands län

Henri Franz Alois f. 17/3 1931 i Othem Gotlands län

  

Alois, och brodern Franz Johann Waclaw f. 18/10 1891 i Wien, flyttade den 21/11 1921 till Slite Othem från Österrike. Brodern flyttade den 23/11 1922 tillbaka till Österrike.

Alois son Henri flyttade den 28/10 1958 till USA.

 

Alois var romersk katolsk, men övergick till Svenska kyrkan den 28/11 1926.

 

1920 kom han till Gotland, här fick han anställning vid Slite Cement i Slite, där han blev kvar i 44 år. 15 år före pensioneringen var han personalkonsulent. Han engagerade sig också i det kommunala livet i köpingen och satt med i flera styrelser. Var även med och bildade Cementas musikkår. Föreståndare för Slitegården.

   

Under första världskriget soldat i den österrikiska armén. Artillerist vid ett 15. cm haubitsbatteri vid italienska fronten.

   

Personalkonsulenten vid Slite Cement Alois Waclaw fyller tisdagen den 15 mars 50 år.

Waclaw är född österrikare, närmare bestämt i Wien, men sedan nära trettio år är han slitebo och vore det inte för det krångliga namnet skull kunde man nog glömma att han kommer långt bortifrån. Men kanske inte ändå. Det finns hos ”Lasse” Waclaw så mycket av lätt lynne och omisskännlig kultur av ett annat märke än vad som finns på våra breddgrader som inte försvann ens när han 1928 blev svensk medborgare.

När ”Lasse” klarat sina tolv skolår, varav sju i realskola, blev han omedelbart inkallad i militärtjänst, fick en kort utbildning och kom som artillerist vid ett 15-cm haubitsbatteri till italienska fronten. I november 1918 då kriget var slut kom han hem och var alltså som 19-åring redan f. d. soldat. Närmaste året blev det arbetslöshet och svåra tider i Wien liksom överallt annorstädes. Några dagar före julen 1919 fick han på ett paket som systern varit nere och hämtat vid järnvägsstationen åt sin chef se adressen från den svenska avsändaren och så tog han chansen och skrev till ”Herrn Landsfiskal Arvid Jacobsson, Tjängvide, Kräklingbo, Gotland, Schweden”.  Den 10 januari telegraferade landsfiskalen att Waclaw kunde få komma och den 24 mars satte sig denne på tåget med biljett, dock ej tur och retur, till Kräklingbo, dit han anlände en vecka senare. Det blev dock i Slite hos grosshandlare Gustav Nyström han skulle få sitt gotländska fosterhem och dit anlände han några dagar senare, och i Slite har han sedan dess varit trogen.

Under sommaren 1920 började han sin anställning på cementbolagets kontor där han bl. a. kom väl till pass för den omfattande korrespondensen med de tyska cementmaskinleverantörerna. 1924 blev han bolagets skeppsklarerare och 1937 avancerade han till kassör, en post som han innehade till förra året, då han fick tillträda den nyinrättade befattningen son personalkonsulent, en befattning till vilken han utan tvivel är som klippt och skuren.

En person med en så lycklig kombination av utpräglat ordningssinne, stor organisations- och arbetsförmåga, klart omdöme samt icke minst ett korrekt men öppet tillmötesgående sätt att givetvis under årens lopp blivit åtskilligt engagerad såväl i köpingens kommunala liv som inom olika föreningar. Sålunda är han vice ordf. i folkskolestyrelse och nykterhetsnämnd samt ledamot i taxeringsnämnden. Vid hamndirektionen har han varit kassör sedan 1937. Som ”badkamrer” har han överinseende över badhusparken. För den parken har han som ordförande sedan 1942 i Slite tennisklubb dubbelt intresse ty köpingens största idrottsevenemang är allt fortfarande Pingstspelen nere i badhusparkens tennisstadion. Att detta evenemang alltid fungerar perfekt är till största delen Waclaws förtjänst. Även andra idrottsgrenar har han omfattat med intresse och själv en gång utmärkt fotbollsspelare i ögonfägnande effektiv Wienerstil var han med i Slite IF:s fotbollslag under perioden 1922-1931.

Med personliga erfarenheter av krigets realiteter har han alltid starkt engagerat sig i hjälpverksamhet. Som kassör i insamlingen till Pargas besökte han för ett par år sedan denna Slites fadderort.

Utan pretention att göra denna uppräkning av Waclaws olika uppdrag fullständigt bör nämnas att han sedan 1933 är Thulebolagens försäkringsombud samt revisor i Slite arbetslöshetsnämnd och Slite sjukkassa. Han har också varit en gärna hörd sångare och tidigare medlem av Slite manskör. (Källa: 724)

 

 

         

Begravd den 3/2 1981 på Visby Norra kyrkogård

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"