Föregående sida

Erik Josef Gerhard Fondelius

f. 17/12 1890 i Uppsala Uppsala län d. 7/3 1958 i Vadsbo Malmöhus län

------------------------------------------------------------

Gift 25/12 1914 med Milda Annie Kristina Gahnström f. 11/10 1889 i Boge Gotlands län d. 6/6 1965 i Vadsbo Malmöhus län.

Barn:

Britt Margareta f. 16/5 1915 i Visby

Kurt Gerhard f. 15/9 1916 i Visby (Officer)

Hans Erik f. 29/9 1919 i Visby (Officer)

Volontär 1909 vid Gotlands infanteriregemente, underofficersskola vid regementet 1911, korpral, distinktionskorpral, underofficersskola vid Karlsborg 1918, sergeant vid Gotlands infanteriregemente 1920, fanjunkare 1930, i reserven 1941, vid yrkeskompaniet 1941, löjtnant i armén 1941

 

 

Från underofficer till kompanichef

Sveriges troligen ende komparichef , som kommer direkt från underofficerkadren utam några som helst eutra utbildningsskolor - han finns på Gotland. Och han heter E. J. G. Fondelius, är löjynant och chef för 3 gdkomp. och en verkligt duktig karl.

Under decenniers militärtjänst på Gotland har han lärt sig från grunden, hur ett kompani skall skötas. Och var lugn för att han också mönstergillt sköter sitt kompani, som gemom sin omfattande verksamhet och stora personal kanske är ett av de mest svårskötta på ön. Han har också hand om en mängd krigsfrivilliga och många tusenlappar sparar han in åt staten och skattebetalarna genom att ta hand om arbetslösa från 17 till 65 år och låta dem utföra arbete, som man annars kanske varit tvungen att inkalla civil arbetskraft för,

Skall jag vara uppriktig, säger f. ö. löjtnant Fondelius, så har jag mest nytta av de äldre krigsfrivilliga. Dom tänker litet själva dom medan de unga pojkarna oftast bara tänker på att komma ifrån arbetet. Den där 65-åringen jag har här, han duger visserligen nästa bara att plocka bort skräp runt kasemema men det behövs en man för det också, och då är det ju lika bra att jag tar honom, som verkligen behöver de här slantarna han får som ''vämpliktig".

Löjtnant Fondelius är en praktisk karl. Han hade ett hundratal skåp på sitt kompani, som behövde må1as och repareras. Regementets snickeri- och måleriverkstäder voro överbelastade av arbete och det skulle dröjt månader innan skåpen kommit `i ordning. Då öppnade han utan vidare en målar- och snickarverkstad på kompaniet och det dröjde inte länge, förrän skåpen voro klara. Skulle det arbetet utförts av civil arbetskraft hade det kostat omkring 5,000 kr. Tack vare krigsfrivilliga yrkesmän fick han det många, många gånger billigare. Nu funderar han på att upprätta en skomakarverkstad i miniatyr på sitt kompani. Egen skräddare har han, som pressar pojkamas byxor och lagar vad som går sönder. Så länge regementets skräddare och skomakare inte hinner med allt arbete, så är ju detta ett utomordentligt system och pojkarna behöva inte gå och vänta i evighet på sina sakel.

Detta är bara ett par reformer som den nye kompanichefen hunnit genomföra. Fler kommmer, det kan 3 gdkomp. räkna med när man har en sådan initiativrik och kunnig kompanichef som löjtnant Fondelius. (Gotlandsinfanteristen 1941)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"