Föregående sida

Johann "Hans" Jahn

f. 3/5 1909 i Spachendorf i Sudetlandet i Tjeckoslovakien d. 19/4 1969 i Slite Othem Gotlands län.

------------------------------------------

Gift 29/7 1934 med Maria f. 5/4 1913 i ”Tjeckoslovakien” d. 2/7 1984 i Karlstad Värmlands län på Kronoparkens sjukhus.

Barn:

Edeltraud ”Traudi” Anna f. 1/9 1935

Hanni f. 22/7 1939

Elisabeth Margaretha f. 5/8 1952 i Othem Gotlands län

    

Deltog i Andra världskriget.

   

"JOHANN JAHN. Bilmekanikern Johann Jahn, Slite, har efter en längre tids sjukdom avlidit, nära 60 år gammal.
Johann Jahn var född i Spachendorf i Sudetenland. Efter kriget kom han till Wien och 1948 till Sverige då han fick anställning vid cementfabriken vid Valleviken i Rute. 1951 överflyttades han till bolagets verksamhet i Slite, där han arbetade som bilmekaniker och förman i motorverkstaden. Han gjorde sig känd som en mycket skicklig yrkesman som plikttroget och omsorgsfullt skötte sitt arbete. Under några år tjänstgjorde han också som biomaskinist på Slitebio.

Den bortgångne efterlämnar minnet av en kärleksfull make och far, och en hjälpsam och glad kamrat och medmänniska. Hans goda humör var utmärkande för honom in i det sista trots att han led av en allvarlig sjukdom, och han höll också med beundransvärt livsmod humöret uppe hos sina närmaste. De som drabbats tyngst av sorgen vid hans bortgång är makan Maria, samt döttrarna Traudi, med make Bengt Steger, Farsta, Hanni med make Sven Einarsson, Karlstad, och Elisabet, med fästman Lars Blom, Slite, samt barnbarn. (Källa: 754)

 

 

Rysk-tyskt krigshat blev vänskap i Slite

– Död åt tyskarna var kosacken Andreas Zegalets stridsrop under första världskriget på marsch mot Tyskland.

– Död åt ryssarna vrålade sudettysken Hans Jahn under andra världskriget på marsch mot Ryssland.

Så var det. Under de sista 10 åren har de två jobbat ihop som oskiljaktiga på Slitecementens bilverkstad. Men nu blir Jahn ensam för Zegalet får pension och slår sig till ro i Visby.

Så är det nu. Nästan i mun på varandra säger de:

– Vi måste träffas så ofta som möjligt.

Stridsropen kommer inte att bli vildare än Skål och Länge leve.

Under åren 1914-18 red Zegalet i spetsen för en ryttarskvadron kosacker. Krig var då ännu mest en kamp man mot man. Donkosackernas vapen var en sabel och spjut. Dom var i början med att rida genom och ta tyska förbundsstaterna Polen, Österrike och Ungern under flitigt användande av sina vapen – sablar och spjut – rusiga av segerglädje och Samagon (ryskt hembränt). Sen fick dom om möjligt rida ändå snabbar ut ur de där länderna då sablarna blev slöare, till och med kosackerna hade blivit mörbultade av allt ridande, samagonet och de själva var slut, krigslyckan vände sig.

Zegalet var enligt krigets bedömningsgrunder en bra soldat – han tog livet av många tyskar – och han fick de flesta ordnar som fanns för soldater. Han torde ensam ha tagit livet av minst ett kompani tyskar. Annars försökte han alltid använda sig av sin humana specialitet: hugga hästen i bakdelen så den slängde av rytaren som sedan blev liggande lämnad åt sitt öde.

  

Roligt

Zegalet:

– Det var ett barbariskt krig men roligt.

Vilket betyder att han har glömt det barbariska och minns det roliga. Visst har tyskar ordnat kulhål i bröstet, och svåra sår i huvud och ben. Men det kan inte Jahn hjälpa.

Jahn 51 år säger:

– Jak wahr ein dålig soldath. Ändå hjälpte han till att ta 250,000 ryska fångar under två dagar i befästningen Sevastopol på Krimhalvön. Klarade sig vid de allierades invasion undan en bombmatta av 400 bomber från 40 plan. Det var i Caen i Frankrike.

 

Slut på hund- och kattliv
Han var fordonsunderofficer, mekaniker. Skräcktiden var utanför Moskva där det ena dagen regnade och andra dagen frös – så satt fordonen där i lera och is – en dag stod ”Moskvaautostradan” svart av fastnade tyska fordon, så långt man kunde se bara fordon som inte ville rulla.

 

Om detta och mer därtill – om när knäckebrödet var hårt som trä, när de blev skadade, och hur mycket de drack, hur dumt kriget var, hur mycket de hatade tyskar respektive ryssar –  om detta resonerar de.
Hund- och kattlivet är avlagt åtminstone för deras del – f. d. hatare och fälträvar, ryssen som slogs i Tyskland, tysken som slogs i Ryssland, jobbarna i Slitecementens bilverkstad. – Andreas Zegalet, 67 donkosack från gamla svenskby och Hans Jahn, 51, sudettysk.

    

(Som vän av ordning säkert redan förstått så var journalisten, Ingvar Ygeman, inte speciellt insatt i vad han skrev om. Bl.a så var Zegalet el. Sigalit varken ryss eller donkosack utan svensk från Gammalsvenskby i Ukraina. Och första världskriget var definitivt inget gentlemannakrig krig där man stred ”man mot man”.) (Källa: 755)

 

Johann "Hans" Jahns gravsten på Othem kyrkogård

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"