Föregående sida

Erich Richard Thiery

f. 18/6 1929 i Speyer Bayern Tyskland d. 29/11 2004 i Visby.

-----------------------------------

Gift 7/2 1970 med Augustina Quiaoit Aquino f. 11/11 1942 i Nampicuan, Nueva Ecji, Filippinerna d. 18/11 2021 i Visby

Barn:

Erich Alex f. 25/10 1970 i Visby

 

 

   

Han var femton år – och rymde från tysk militärtjänst

 

GÖMDE SIG UNDAN GESTAPO I SKOGEN

Tyskfödde Erich Thiery var tio år när andra världskriget bröt ut. Som femtonåring sattes han i Hitlers försvaruppfostringsläger.
 – För oss hade freden kommit redan i mars när amerikanerna slog nazisterna. Men visst var det glädje den 8 maj 1945 – äntligen slut på dödandet och eländet. Det var bara det att vi inte fick demonstrera vår glädje.
  36-årige kontoristen Erich Thiery, Visby, minns när han låg skadad i sin hemstad Speyer i södra Tyskland när beskedet kom:
 – KRIGET ÄR SLUT!

Erich Thiery och hans närmaste man förstod redan i februari att krigsslutet var nära.
 – Nazister och andra tyskar kom inåt landet. De drog kärror fullastade med de saker de satte mest värde på. De trodde att de skulle komma i säkerhet om de slog sig ner mitt i Tyskland. Trodde det tyska riket skulle segra – trots allt.

 Erich Thierys föräldrar var inte nazister. Hans far tillhörde motståndsrörelsen. Redan 1937 hade fadern sagt till en granne:

 – Det blir krig och vi förlorar det.
Grannen som var nazist hade då svarat:

 – Om vi inte hade känt varandra så länge skulle jag ha anmält dig. Men säg inte så en gång till. För då går jag till polisen.
Erich var tio år då kriget brakade loss. Han minns tydligt de diskussioner som förekom i hans hem innan fadern ryckte österut – mot Ryssland.

  
FLYDDE

Speyer hade ingen svårare känning av kriget, inte under dess tidigare del. Men senare dånade bombplanen in över staden för raider längre in i Tyskland.
När Erich Thiery var femton år hösten 1944 blev han tagen till ett försvarsuppfostringsläger. Precis som alla andra jämnåriga i staden. Erich berättar:
– Vi skulle bygga försvarsställningar, gräva och ha excercis och skjutövningar. Vi förstod då att fronten närmade sig Speyer. Jag sa till mina närmaste kamrater: Jag tycker vi skall sticka härifrån. Vi är för unga för att vara med i krig.
En morgon när ungdomarna marscherade ut till sina: De gick i led – tre i varje. Thiery och hans kamrater hade placerat sig sist.
– Just när vi kom i en krök i skogen kastade vi oss in bland buskarna. Vi räknade med att vår flykt inte skulle bli upptäckt före kvällen.

 
PISTOLHOT

Thiery och hans kamrater gömde sig i skogen. Så fort mörkret kom smög de sig i riktning mot hemstaden som låg drygt åtta mil från lägret.

 – Det tog fyra, fem dagar för oss att komma fram till Speyer. Jag har aldrig hungrat och frusit så mycket som då, berättar Erich. Vi hade ju deserterat så vi vågade inte gå hem. Vi skulle bli tagna av Gestapo med en gång. Men sen drog vi lott om vem av oss som skulle berätta för föräldrarna var vi fanns.

När de äldre fick veta var pojkarna låg gömda kom de varje kväll med mat och kläder. Erich:
– Vi fick lappar från föräldrarna. De berättade om vad som hände: det kom hem män och hotade mamma med automatpistoler och ville veta var vi fanns.

  

ELDEN NÄRA

Senare hörde pojkarna artillerielden mullra i fjärran. De förstod att de allierade inte var långt borta. De fick meddelande om att de högsta nazisterna flytt från staden. Och så en natt bestämde de:

– Nu går vi hem!
Dagen efter vågade de sig ut på gatorna. De fick höra att 27 av deras kamrater försökt fly från lägret. Men de hade blivit gripna och hängda i träden vid landsvägen.
Artillerielden låg nu så nära Speyer att vi hörde både avfyrning och detonation. På gatan mötte jag en skolkamrat som tillhörde Hitler-jugend. Han petade på mig med sin pistol och sa: Du skall hjälpa till att försvara staden. Men i samma ögonblick hördes skottlossning på nära håll. Min skolkamrat for sin väg. Rakt i amerikanernas armar.

  
BLODIGA FÖTTER

De femtonåringar som fanns kvar i lägret sattes att bevaka försvarsställningar.

– Hela tiden närmade sig artillerielden. Och stora delar av tyska armén vällde tillbaka över Rhen. Vi såg infanterister komma traskande. Utan skor. Med blodiga och söndertrasade fötter, minns Erich.
Han minns också att maten började tryta. Och att det låg en SS-division utanför staden.
– Vi visste inte om den skulle försvara staden. Om den gjorde det skulle nästan alla hus bli förstörda och en stor del av befolkningen dödas. Men SS-männen drog sig till en annan stad.

Erich Thiery glömmer aldrig den 25 mars.
– Striderna började sex på morgonen. De allierade kom från väster. Speyer var en viktig stad. Den hade garnisionsläger, flygfält och en flygeskader. Och här låg en bro över Rhen. Vi förstod att de allierade skulle ta staden.

  

INGET BARNKRIG

Övervägande delen av befolkningen var Hitler-fientlig, berättar han. Stadsborna vräkte bort nazisterna från stridsställningarna och hissade vita flaggor. Nazisterna sprängde Rhen-bron innan de gav sig iväg.

Femtonåringarna mötte amerikanerna i sina skytteställningar. De lyckades förstöra två amerikanska pansarvagnar. Sedan tog amerikanerna hand om dem. Erich Thiery berättar:
– Femtonåringarna kom tillbaka senare på dagen. De hade skyltar hängande om halsen och på dem hade amerikanerna skrivit. Vi strider inte mot barn. Men ungdomarna gav sig ner i försvarsställningarna på nytt. Bara för att bli tagna av amerikanerna igen. De sattes nu att skala potatis och sköta liknande sysslor åt de amerikanska soldaterna. Efter krigsslutet blev de visst skickade till sina hemorter.

  

SKOTT I LÅRET

Längre fram på dagen den 25 mars:
Tyska trupper hade utrymt staden. Amerikanerna hade kommit in. Men de låg ännu och tryckte.
Det blev en väldig oreda. Alla rusade ut på gatorna. Bröt sig in i militärförråd och stal mat och kläder. Jag minns att jag kom över en cykel. Och i en vinkällare fick jag tag i ett spann vin.

Men senare samma dag inträffade någonting som ändrade en hel del i Erich Thierys liv:

– Jag var nere i en bunker. Jag minns att jag hittade en bit skinka. Mina kamrater fick tag i några pansarskott. Plötsligt dånade det till. Mitt vänstra lår var söndersargat. Ett pansarskott hade exploderat. Amerikanska stridsvagnar fanns femtio meter från oss. Några soldater tog hand om mig och gav mig första förband.

  

BOMBADE EGNA

Amerikanerna skjutsade Thiery till ett sjukhus där benet amputerades. Under tiden jublade Speyers invånare över att kriget var slut för deras del.

Men så lätt skulle det inte bli, säger Erich. Från andra sidan Rhen började de tyska trupperna att skjuta in över staden. Senare kom tyska plan in över staden och bombade. Det var ett vansinnigt företag – civilbefolkningen drabbades hårdast.
Men senare, säger Erich, hörde vi stridsdundret avlägsna sig. Fronten drog sig längre in i Tyskland.

  

ELÄNDET SLUT

Så kom den stora dagen – den 8 maj:
– För nazisterna var det en dag i sorg. Men vi hade väntat länge på den dagen. Äntligen var det slut på dödandet och vansinnet. Men för folket i Speyer fanns det ingen möjlighet att visa sin glädje offentligt. Det var utegångsförbud om kvällarna, demonstrationer var förbjudna och folk fick inte samlas i grupper.
Kriget var slut, ja!
Men, fortsätter Thiery, när jag var frisk märkte jag att slutet ännu inte hade kommit. De allierade soldaterna våldförde sig på flickorna. De slet cyklar och armbandsur av oss mitt på gatan. Speyer delades mellan ockupationsmakterna och det blev svårt att komma från stadsdel till stadsdel. Sexton marockaner arkebuserades därför att de våldfört sig på flickor i vår stad.

  

I BRAND

Thiery berätta om ytterligare våldsdåd efter krigsslutet:

– En kväll fick två amerikanare tag i varsin flicka. De gick in i ett hus, jagade bort dem som bodde där och ställde till med fest i huset. Senare under kvällen fann de bilder av Hitler i huset. Och satte det i brand.
Under de tjugo år som gått efter kriget har Erich Thiery sett mängder av filmer om Hitlerterror. Filmer gjorda i olika länder. – Men det är en sak jag reagerar mot, säger han. Man drar tyskarna över en kam. Alla antas ha varit likadana – krigsfrivilliga. Men det är fel. Hitler hade sex miljoner röster i valet före kriget. Och sex av de tolv miljoner som satt i tyska koncentrationsläger var tyskar som protesterat mot hans regim. Det var bättre att tiga och göra motstånd mot Hitler än att prata – protestera – och bli dödad.
Han försöker förklara ytterligare:
– Hitler tog ointelligenta personer – gav dem en uniform och ett vapen. Jag tror de föll i trans och att de sen inte var medvetna om att det var brottsliga handlingar de utförde. (Källa: 765)

 

Thierys gravsten på Visby norra begravningsplats ,  kvarter 104, plats 109

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"