Föregående sida

Bengt Karl Rune Engström

f. 2/4 1928 vid Garde i Stenkyrka Gotlands län d. 5/7 1949 vid Sorby i Stenkyrka Gotlands län (Blåhäll).

 

Son till jordbruksarbetaren Karl Petter Tyko Engström f. 10/3 1887 i Hall Gotlands län d. 14/2 1941.

Gift borgerligt den 18/4 1915 med Klara Helena Vestergren f. i Stockholms Storkyrkoförsamling, d. 31/5 1967 i Bunge Gotlands län.

Syskon:

Karl Erik Roland f. 1/10 1915 i Södertälje

Ingrid Rosa Maria f. 25/2 1919 i Stenkyrka Gotlands län

 

De flyttade den 1/8 1930 till Änge i Bunge. Fadern var där stenarbetare.

      

Värnpliktig 5:e batteriet Gotlands artillerikår

   

Ett vådaskott dödade värnpliktig vid Blåhäll. Stenkyrkabo träffades under övning, dog strax efter.

En dödsolycka inträffade igår under militära skjutövningar vid Blåhäll i Tofta. En av deltagarna i övningen, vpl. Bengt Engström från Stenkyrka, träffades plötsligt av ett skott och avled så gott som omedelbart. Skottet kom från en kulsprutepistol.

Olyckan inträffade under en korthållsskjutning med kulsprutepistol och mitt under övningen gick ett skott plötsligt av och träffade Engström i ryggen. De närmare detaljerna kring denna händelse kunde man dock inte klarlägga under utredningsarbetet igår kväll. Såväl den värnpliktige som höll olycksvapnet som övningsledaren hade nämligen, innan visbypolisen kom till platsen, begivit sig till den omkomne Engströms hem i Stenkyrka för att underrätta de anhöriga om den tragiska händelsen. De kom inte tillbaka till Blåhäll förrän sent, varför polisen uppsköt förhören med dem tills på onsdagen.

Dödsfallet väckte givetvis stark förstämning såväl på förbandet som i hemsocknen. Engström, som före sin militärtjänst arbetat med lantbruk och trädgårdsarbete, har gjort sig känd som en mycket präktig och kunnig man. Han gjorde nu sin första tjänstgöring och var alltså 21 år gammal. Närmast sörjes han av modern, änkefru Klara Engström i Stenkyrka samt syskon.

 

 

Arméchefen uttalar sig om vådaskotten med kulsprutepistol.

(1949) Stockholm. (TT.) Det är ännu för tidigt att uttala sig om orsakerna till vådaskotten med kulsprutepistol, framhåller arméchefen i ett meddelande till TT. Bestämmelser synes emellertid på sina håll ha utfärdats om att magasin med patroner införes i vapnet innan mekanismen spänns. Därigenom har, tvärt emot vad som antagligen avsetts, risker för vådaskott uppstått, som icke skulle ha förelegat om vapnet laddats på reglementsenligt sätt. Arméorder, som förbjuder tillämpningen av sådana bestämmelser, utfärdades på tisdagen. (Källa: 1475)

 

 

Dödsskottet i Tofta var övningens sista. Teknisk undersökning av kulsprutepistolen vidtar.

(1949) Visbypolisen ägnade en stor del av onsdagen åt utredningen om vådaskottet vid Blåhällsövningen i tisdags och man nådde fram till en punkt, där vapenexperterna får fortsätta för att om möjligt finna orsaken till att skottet så oväntat gick av. Vapnet var som förut nämnts en kulsprutepistol av m/45 och det förband som den omkomne Bengt Engström tillhörde var en utvald grupp elitsoldater som i ungefär en månads tid övats med detta vapen.

Det var ett klickskott som var upptakten till den tragiska händelsen och denna klick uppstod när man höll på med övningens sista moment.

När skytten skulle ta ur magasinet för att kontrollera orsaken till klicken gick skottet av och träffade Engström i ryggen med påföljd att han nästan genast avled.

Övningsledare vid tillfället var löjtnant M. Hjernqvist, som före övningens början hade lämnat noggranna instruktioner om denna  och även talat om vapnets risker just med anledning av de olyckor som nyligen inträffat. De värnpliktiga i denna grupp, som nu en månads tid haft kulsprutepistolen som huvudvapen, hade också fullt klart för sig alla säkerhetsföreskrifter, eftersom de blivit inskärpta och något tillbud har inte heller inträffat tidigare.

Vid övningen var gruppen uppdelad på två femmannapatruller som besköt rörliga småfigurer på kort håll och man hade skjutit fyra serier mot dessa figurer och gått i skyddsställning mellan varje serie. Mellan varje serie skedde magasinsbyte och vapnet var då säkrat. Omedelbart efter femte och sista serien i övningen hände olyckan. Patrullen hade skjutit färdigt och intagit skyddsställning men en av skyttarna hade som nämnts fått klick på sista skottet och var ivrig att klara av detta fel. Hans kamrater har uppgivit att de på vägen till gropen såg honom göra säkringsmanöver och själv har han också en känsla av att han säkrat vapnet. När han skulle ta bort magasinet gick emellertid klickskottet av och träffade kamraten från knappt en meters håll.

Det förelåg inget tävlingsmoment i övningen, då inga träffar räknades, och man har inte heller att göra med något fall av nonchalans med vapen, utan den värnpliktige synes ha handlat av ren pliktkänsla och strävat efter att själv klara upp situationen, då han ju var förtrogen med vapnet. Medan han tog ur magasinet har pipan kommit att peka åt sidan och därmed fick skottet denna tragiska verkan.

Kulsprutepistolen skall nu undersökas på tygstationen i Visby för att konstatera ev. funktionsfel och sedan skall den översändas till Tygförvaltningens verkstäder i Stockholm för ytterligare undersökningar och prov. (Källa: 1474)

 

 

(1949) En högtidlig jordfästning ägde i går rum i Stenkyrka, då stoftet efter B e n g t  R u n e  E n g s t r ö m , Sorby, vilken i tisdags avled efter en olyckshändelse under militärtjänst, vigdes till den sista vilan. Vid intåget i kyrkan bildade den avlidnes batteri vid Artillerikåren häck från kyrkogårdsgrinden till kyrkporten. Den solenna akten inramades av sorgemusik av folkskollärare Nils Åkerbäck och sång av Stenkyrka manskör. I kyrkan paraderade ortens SLU-avdelning o. Stenkyrka idrottsförening med sina fanor. Efter ps. 549:1-2 höll kyrkoherde Eric Ceder griftetalet över Davids psalm 39: 10 och förrättade jordfästningen. Som avslutning sjöngs ps. 548: 3-4. Vid graven nedlades en stor mängd blommor bl. a. från Gotlands Artillerikår, 5:e batteriets befäl, batterikamraterna, Stenkyrka IF, SLU-avdelningen och Lummelunda skyttegille. (Källa: 1473) 

 

 

Gravsten på Stenkyrka kyrkogård

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"