Föregående sida

Bengt Arvid Uno Johansson

f. 4/4 1925 i Eskelhem Gotlands län d. 22/6 1942 i Krokstäde Tofta Gotlands län. Jordfäst och begravd den 6/7 1942 på Tofta kyrkogård. Jungman. Ogift.

 

Son till hemmansägaren Karl Herman Johannes Johansson f. 5/10 1902 i Hemse Gotlands län d. 4/8 1942 i Tofta Gotlands län.

Gift 18/10 1924 med Johanna Jenny Maria Nyström f. 20/10 1896 i Sanda Gotlands län d. 8/3 1965 i Tofta Gotlands län.

Syskon:

Karl Rune Bernhard f. 7/11 1934 i Tofta Gotlands län

John Elof Lars f. 20/1 1936 i Tofta Gotlands län

   

Anteckning i Toftas död- och begravningsbok: “Omkommen genom krigsförlisning öster om Öland.”

     

Jungman ombord på krigsförlista S/S Ada Gorthon

   

Den omkomne gotlänningen på Ada Gorthon anträffad.

Ett lik, som på tisdagen påträffades vid Ada Gorthons vrak, har på onsdagen  identifierats av en de överlevande vid olyckan. Den omkomne var jungmannen Bengt Arvid Johansson från Västergarn på Gotland. Han var född 1925 och ogift. (Källa: 737)

 

 

En gotländsk sjömans sista färd.

Den vid torpederingen av ”Ada Gorthon” utanför Öland omkomne sjömannen Bengt Johansson från Krokstäde i Tofta vigdes i går till den sista vilan på sin hemsockens kyrkogård.

Kistan, svept i den svenska flaggan och blomstersmyckad, hade redan tidigare placerats i koret, varför gästerna samlades i kyrkan, medan kantor Hansson utförde stilla sorgemusik på orgeln. Man sjöng därefter psalmen 564: 6-8, varpå kyrkoherde N. H. Ronqvist trädde fram och med ledning av orden i Jesaja 30: 15 höll ett gripande tal vid den unge mannens bår. Han förrättade därefter den ritualenliga jordfästningen, som följdes av ps. 570: 1-3, varpå kistan utbars och sänktes i den öppnade griften. Här framträdde först en släkting till den bortgångne och höll ett vemodsmättat avskedstal, påminnande om den betydelsefulla gärning som sjömännen utföra i denna tid för att trygga vår folkförsörjning. Sedan talade den avlidnes lärare, kantor Hansson, som i ett vackert tal erinrade om livets korthet och om det ljusa minnet av den unge mannen, som så hastigt rycktes hädan.

Den vackra sorgehögtiden avslöts med  att man vid graven gemensamt sjöng några verser av psalmen ”Jag är en gäst och främling”, varpå kyrkoherden lyste frid över Bengt Johanssons sista vilorum.

En rik skörd av kransar och blommor hade sänts till båren och bl. a. en krans från Gorthons rederier i Hälsingborg: Till jungman Bengt Johansson. Tack för god gärning (blå och gula band). (Källa: 736)

 

 

           

Gravsten på Tofta kyrkogård

 

Minnestavla i Tofta kyrka

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"