Föregående sida

Olof "Olle" Gustav Nilsson

f. 6/1 1928 i Visby sf. d. 6/3 1944 i Visby sf. av tuberkulos. Han var son till förrådsmästaren Karl Gustaf Nilsson f. 23/3 1904 i Visby, d. 6/3 1976 i Visby dkf., gift den 24/7 1927 med kaféinnehaverskan Elsa Lovisa Linnéa Johansson f. 10/10 1905 i Hellvi, d. 7/10 1982 i Visby dkf. Olofs syskon: Karl Evart f. 22/8 1932 i Visby sf. Stina Linnéa f. 8/8 1942 i Visby sf.

   
Musikvolontär vid I18.

Skördad i unga år.

I en ålder av endast sexton år avled igår kväll i sitt hem i Visby musikvolontären vid I 18 Olof Nilsson, son till förrådsman K. G. Nilsson och hans maka, född Johansson. Han insjuknade i höstas i tbc och intogs på sanatoriet i Hässelby. Sjukdomen tog emellertid en allt allvarligare vändning och han återvände för en tid sedan som obotlig till Visby, där han alltså nu drabbats av en mänskligt att döma allt för tidig död. Att sorgen efter honom är stor säger sig självt, så mycket mer som den i så unga år bortryckte var en på alla sätt god och begåvad yngling, omtyckt av alla. Förutom av föräldrarna sörjes Olof Nilsson närmast av en bror och en syster, båda minderåriga.

(Gotlands Allehanda 7/3 1944)

   

--------------------

  

Högtidlig militärbegravning i lördags.

En högtidlig begravningsakt ägde rum i Visby på lördagen, då stoftet efter den bortgångne unge musikvolontären vid I 18 Olov (sic) Nilsson vigdes till sista vilan under militära hedersbetygelser. Jordfästningsakten förrättades i Östra gravkapellet, som var vackert smyckat med blommor och levande ljus, och inleddes med att regementets musikkår under musikdirektör B. Bäckströms ledning, utförde Laurins Mitt liv är en våg. Sedan psalmen 377: 1-3 sjungits under ackompanjemang av musikkåren framträdde officianten, den avlidnes konfirmationslärare, domkyrkokomminister Nils Öberg och förrättade jordfästningen. I anslutning därtill höll han en varmhjärtad betraktelse och erinrade om den bortgångnes förtjänster, hans stillsamma väsen och vackra karaktärsegenskaper samt talade tröstens ord till de sörjande. Sedan stoftet vigts till sista vilan sjöngs ps. 331: 1-3. Härpå utförde musikkåren Stridsbön av Lindblad, varefter kistan utbars av sex kamrater till den avlidne och placerades på likvagnen för att föras till graven på Norra kyrkogården. Därstädes företräddes processionen av musikkåren samt utförde Beethovens sorgmarsch medan kistan sänktes i graven, varpå kransnedläggning ägde rum. Direktör Bäckström nedlade på regementschefens vägnar en krans med blå-gula band och texten En sista hälsning. På musikkårens vägnar nedlade dir. Bäckström vidare en krans med vit-röda band, Ett sista tack och farväl, samt tolkade i varmhjärtade ordalag det vemod och saknad som Olle Nilssons bortgång väckt inom kåren där han var högt avhållen för sina goda egenskaper. Härpå bringade musikkårens samtliga medlemmar blomsterhyllning och avskedshälsning, varpå musikkåren utförde Integer vitæ. Sedan red. C. O. Nilsson framburit de sörjandes tack för all hedersbevisning och allt deltagande läste pastor Öberg till sist en psalmvers och lyste frid över graven, varpå den gripande och stämningsfulla akten var slut.

(Gotlands Allehanda 13/3 1944)

  

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"