Föregående sida

Fritiof Adolf Oskar Niit

f. 14/2 1916 i Roma Gotlands län d. 18/1 1940 på Fårö av drunkning. Eldare. Ogift.

  

Son till ryske medborgaren och arbetaren vid Stava i Barlingbo, Mikael Jakob Niit f. 19/10 1881 i Kihelkonna, Ösel Estland d. 25/11 1944 på Fårö (Innebränd) och fästekvinnan Maria Vilhelmina Eugenia Söderqvist f. 6/7 1891.

Fritiof syskon:

Valter Edvard Arvid Söderqvist f. 7/12 1917 i Roma

Algot Mikael f. 16/1 1920 på Fårö

 

Anteckningar i Fårö död- och begravningsbok:

”Omkommen genom minsprängning utanför engelska kusten.

Omkom vid s/s Foxens minsprängning. Sjöförhör vid rådhusrätten i Karlstad den 26/1 1940.

Meddelande från sjömanshuset i Visby den 1/5 1940.

Förolyckad i Nordsjön 18/1 1940.”

       

Sjöman. Eldare S/S Foxen. Förolyckad i Nordsjön 18/1 1940.

 

 

Ensam på flotten med fem döda kamrater. En fasansfull upplevelse, innan räddningen kom.

London. (TT.) Stig Bergström, en av de två överlevande från den svenska ångare Foxen, har för Reuters korrespondent berättat om sina upplevelser. Han säger: ”Explosionen på fartyget inträffade den 18 januari på kvällen. Jag och åtta andra voro akter i skansen vid tillfället. Vi sprungo upp på däck och klamrade oss fast vid en flotte som låg på treans lucka. Fartygets främre del sjönk först, och flotten flöt, då vattnet strömmade in över däck. Sedan såg vi fartyget stå nästan lodrätt med aktern över våra huvuden. Det såg ut som om hon skulle ramla ner på oss, men, men plötsligt försvann hon, och vi voro ensamma på flotten. Ett annat fartyg dök upp och kretsade runt i närheten flera gånger på utkik efter överlevande. Vi skreko och viftade ihärdigt, men i mörkret såg man oss inte. Sedan hörde vi rop på hjälp, men kunde inte avgöra varifrån det kom. Flotten var mycket djup, men endast sex tum ovan vattnet, och de iskalla sjöarna slogo ständigt över oss och gjorde oss genomvåta. Vi voro tillsammans hela den natten, men nästa dag fröso kocken och mässpojken ihjäl och en av kamraterna som deltagit i det spanska kriget, fick till uppgift att avlägsna liken. Vi hade med oss på flotten en låda som innehöll filtar och regnrockar, som vi delade, och även en låda med konserverad proviant. Vi hade ingenting att öppna konservburkarna med tills jag hittade en spik, och med den lyckades jag öppna en burk med corned beef. Jag skar mig svårt i händerna, som sedan blevo mycket ömma och gjorde ont. Dagen därpå dogo en annan matros och en eldare. Eldaren (Niit) klagade bittert över törst, och trots våra protester drack han saltvatten. Han blev omtöcknad och dök överbord. Min egen bror, Malte, höll ut fram till lördag kväll. Vi sökte muntra upp varandra med att sjunga och sökte hålla modet uppe. Tidigt på lördagskvällen kom en trålare nära oss i sakta fart, tills den befann sig på endast femtio fots avstånd. Vi ropade på den så högt vi kunde, men förgäves. Ytterligare två dogo den natten. Det fanns ännu ett brödrapar på flotten, och den äldre av bröderna dog kort därefter.

Jag började misstänka att min egen bror började bli omtöcknad. Jag föll i sömn, och när jag vaknade såg jag honom i vattnet. Han höjde vänstra handen och ropade på hjälp, men jag var för svag och kunde ingenting göra då jag såg honom försvinna. Vi voro nu bara två man kvar på flotten, och tre timmar innan jag räddades, dog min siste kamrat. Jag var nu ensam på flotten med fem döda skeppskamrater. Jag pinades svårt av törst och kunde inte motstå frestelsen att dricka saltvatten. Jag visste att det innebar säker död om jag drack mycket, så jag smuttade bara. Sedan siktade jag till min obeskrivliga glädje Leka, då hon var flera sjömil borta. Jag reste mig med möda, och med en klädespersedel fästad på en stång vinkade jag i ett tills jag föll samman. På mina knän bad jag Gud att de måtte ha sett mig. Detta var allt jag visste tills jag lyftes upp och återigen föll samman, lika mycket av glädje som av utmattning.

Kaptenen på den norska ångaren Leka, som räddade Bergström, berättar att svensken låg i yrsel den natt han tillbringade ombord på den norska båten. Han ropade hela tiden på sin bror och de andra kamraterna och trodde tydligen att han fortfarande var kvar på flotten. (Källa: 362)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"