Föregående sida

Tage Ragnar Alyhr (Alyre)

f. 6/7 1894 i Visby d. 8/6 1975 i Storkyrkoförs Stockholms stad

       

Son till fanjunkaren vid Gotlands regemente Karl Kristian Alyhr f. 3/4 1862 i Visby d. 7/2 1940 i Kungsholm Stockholms stad. Gift med Julia Tage Charlotta Lindby f. 6/10 1860 i Visby d. 22/8 1955 i Lidingö Stockholms län.

Syskon:

Karl Ejnar f. 17/11 1892 i Visby

Anna Elisabeth f. 19/4 1896 i Visby

---------------------------------------

Gift 14/9 1947 med Agnes Gudrun f. 6/11 1901 i Örebro Örebro län d. 9/4 1988 i Sankt Göran, Stockholms stad

  

Officersaspirant vid Smålands Husarer, Finska inbördeskriget 1918.

 

"Visbyyngling till kriget. 20-årige studeranden Ragnar Alyhr, son till sysslomannen vid Västerviks hospital, löjtnant Carl Alyhr och uppväxt i Visby, har afrest till Wien för att såsom frivillig ingå i Österrikiska armén med afsikt att utbilda sig till officerstjanst vid kavalleriet.

Alyhr slutade på grund af sjukdom sin skolgång i ring IV vid Linköpings högre allm. lärovärk förliden vår och har under hösten som frivillig gjort landstormstjanst i Västerviks skärgård.

För att vinna Österrikisk medborgarrätt vistas Alyhr tillsvidare i Wien för att senare sändas till fronten". (Källa: Scandinavia. Publiceringsdatum 10 februari 1915, sidan 2 )

 

Under ungdomsåren i Visby, där fadern var lasarettssyssloman, träffade Ragnar konstären Ivan Aguéli, som hos familjen hade deponerat ett antal målningar under en gotlandsvistelse på 1890-talet. När han omkring 1912 återkom till Gotland, upptäckte han till sin stora glädje sina gamla målningar och tog då med sig den konstnärligt begåvade Ragnar på sina vandringar på Gotland och lärde honom måleriets grunder. Ragnar Alyre blev på så sätt Ivan Aguélis ende lärjunge.

Efter gymnasiestudier i Västevik, dit fadern och familjen flyttat, vistades Ragnar Alyre mycket utomlands (Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Nordafrika).

I samband med första världskrigets utbrott vistades Ragnar Alyra i Österrike och genomgick där officersutbildning och var ett tag krigskorrespondent för en tidning i Sverige. När Finland befriade sig från Ryssland 1917-18 deltog Ragnar i striderna på den vita sidan, och var också med i inbördesstriderna i Ryssland (han hade en mängd medaljer för sina insatser, som han dock aldrig ståtade med).

 

 

Anmälde sig som frivillig, tyvärr visade han där inte något större prov på tapperhet utan hade av general Linder ställts inför krigsrätt för desertering. En annan frivillig hade sett honom med vit armbindel och grankvist i mössan i vild flykt nedför en kulle straxt bortom kyrkan i Lavia. Han blev emellertid frikänd och erhöll istället den finska utmärkelsen Frihetskorset 4kl. Samtidigt befordrades han till löjtnant vid 2:a Finska dragonregementet.

Då det Estniska frihetskriget 1919 bröt ut sökte Alyhr även dit som frivillig. Han deltog aldrig i några större strider utan höll sig i huvudsak i säkerhet tillsammans med sin chef Mothander på Hotel du Nord i Tallinn. Enligt kamraterna var han för feg för att vistas ute bland de andra soldaterna. Han gick oftast klädd i en renskinnspäls kastad över en skräddarsydd estnisk kaptensuniform och med ryska kromläderstövlar. Oftast bar han en slokhatt men efter att han utnämnts till stridschef utbyttes hatten mot en estnisk båtmössa.

Alyhr tjänstgjorde även en tid som rekryteringschef vid Svenska kåren. Vid kårens förläggning i Baltischport utnämndes han till detachementschef.

Efter kriget ändrade han sitt efternamn till Alyre och upptog sitt gamla intresse för det konstnärliga. Han kom att studera på flera olika ställen utomlands och genomförde ett flertal studieresor både till Afrika och Asien.

 

 

Gotlänningarna i finska kriget. Det har nu bekräftats, att den Alyhr, som tillerkänts tapperhetsmedalj i finska frihetsstriden, är Tage Ragnar Alyhr, son till f. fanjunkaren vid Gotlands infanteriregemente, löjtnant C. Alyhr i Västervik. Ragnar Alyhr har i särskilda uppdrag utmärkt sig vid flera tillfällen.

− Till finska kriget, där nu inemot ett dussintal gotlänningar deltaga, har i dagarna ytterligare afrest en gotländsk frivillig af bondestam, nämligen husbondesonen Karl Gustaf Gröndal från Byrungs i Vall. G. är 24 år gammal. (Källa: 1247)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"