Föregående sida

Carl Fredrik Svensson

f. 27/9 1866 i Källstorp, Malmöhus län. d. 21/6 1903 i Visby dkf. (Hejdeby) av lunginflammation.
Han var son till kusken Peter Svensson, gift med Kjersti Helgesdotter f. 1837 i Svedala, Malmöhus län.

Carl Fredriks syskon:
Amalia f. 6/4 1877 i Källstorp, d. 25/4 1967 i Limhamn.

Erik f. 21/1 1879 i Källstorp, d. 30/4 1960 i Västra Skrävlinge.

 
Carl Fredrik gifte sig den 3/11 1894 med Gertrud Ingeborg f. 1866 i Västervik, Kalmar län.
Barn:

Karl Filip f. 10/12 1898 i Första Svea artilleriregementes församling, d. 3/6 1977 i Hedvig Eleonora, Stockholm.

 
Om Carl Fredrik står det i Visby dkf:s död- och begravningsbok: ”Kl. R. 2:30 Anträffades död den 22/6 invid landsvägen i närheten af Hejdeby kyrka. Tillstånd till begrafning lämnad af kronolänsman J. Smedberg enl. skrifvelse af 25/6 03.”
Carl Fredrik med fru och son flyttade den 18/10 1902 till Visby sf. från Hedvig Eleonora i Stockholm. Hans fru och son flyttade den 4/7 1903 tillbaka till Hedvig Eleonora.

   

Värnpliktsnummer: 163 4/1887. Tyghantverkare å kronans verkstad

   

Försvunnen från sitt hem under symptom som tyda på sinnesförvirring är sedan i går f. m. tyghandtverkaren å kronans verkstad härstädes C. F. Svensson. Svensson har senaste tiden klagat öfver yrsel och ”konstiga känslor i hufvudet”. Såväl i går som i dag har man förgäfves efterspanat S. (Källa: 850)

 

 

Den försvunne tyghandtverkaren har i går spårats på flera ställen å landsbygden. Så har han varit synlig i Hejdeby, Endre och Källunge, vandrande vägen fram eller hvilande på en sten vid vägen. Högst antagligt är, att den beklagansvärde mannen helt förlorat minnet samt nu irrar hjälplöst omkring. Tygunderofficeren vid tygstationen, som i går var ute på spaning efter den försvunne, har i dag begivit sig ut till Endre för att därifrån fortsätta sökandet och om möjligt återföra den sjuke till staden. (Källa: 851)

  

 

Återfunnen som död är nu den försvunne tyghandtverkaren Svensson. En flicka, som i går morgse skulle gå ut och mjölka, påträffade honom nämligen då liggande vid en skogsväg som går mellan landsvägen Visby—Hejdeby och Tors i Bro. Hur den olycklige ljutit döden är ännu outredt, men å hans kropp lära ej finnas några tecken till yttre våld. Då den döde antagligtvis ej under sitt kringirrande varit inne i någon människoboning, är det troligt att han af hunger och afmattning blifvit liggande och sålunda omkommit. Den döde var endast 37 år gammal samt efterlämnar hustru och barn. Han var en nykter och skötsam man. (Källa: 852)

 

 

Liket af den försvunna tyghandtverkaren Svensson har nu införts till staden, och kommer doktor K. Bolin, taga obduktion å den döda kroppen. Å platsen där den döde låg syntes, att han haft en svår dödskamp. En buske vid hans hufvud var söndersliten, marken uppsparkad kring honom o. s. v. Sina skor hade han, förmodligen strax innan dödskampen börjat, aftagit och stält vid en tall ett stycke ifrån den plats, där hans döda kropp påträffades. (Källa: 853)

 

 

Obduktionen, som doktor Bolin i tisdags förrättade å liket efter bortgångne och som död återfunne tyghandtverkaren Svensson, gaf till resultat, att närmste dödsorsaken var lunginflammation. (Källa: 854)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"