Föregående sida

Tibor Vilmos Denes

f. 8/11 1950 i Pécs i Ungern, d. 29/3 2008 i Kungsör i Västmanlands län.

--------------------------------------------------------------------

Gift 25/5 1974 med Iris Margareta Kangas f. 16/10 1952 i Horndals kbfd.

Barn:

Linda Martina f. 26/1 1975 i Eskilstuna Kloster

Erika Helena f. 24/7 1977 i Eskilstuna Kloster

Sandra Victoria f. 4/4 1987 i Kung Karl

        

Värnpliktig vid A7 Kungl. Gotlands artillerikår.

 

 

Värnpliktig svårt klämd mellan släp

En värnpliktig i 20-årsåldern från Eskilstuna vårdas på lasarettet för livshotande skador, som han ådrog sig vid en olycka på A 7:s motorgård på onsdagsförmiddagen (ons. 19/12 1973)

Den värnpliktige kom i kläm mellan två traktorsläp under körning på motorgården. Bäckenbenet blev mer eller mindre krossat.

Två traktorsläp stod parkerade på motorgården. Då föraren av det främre släpet satte igång och backade körde hans fordon på det bakomvarande ekipaget. 20-åringen befanns sig emellan de båda traktorsläpen och blev klämd.

Överläkare Nils Schager opererade den värnpliktige under flera timmar på eftermiddagen och kvällen.
- 20-åringens chanser att överleva är mycket små, säger han. Han har omfattande blödningar och bäckenskador. Blödningarna förefaller mycket svårstoppade. Kougalationsfaktorerna har nästan helt avtagit. Hittills har han fått 30 flaskor blod.

En timme senare var GA i kontakt med en annan läkare. Han uppgav då att patienten fått 42-44 flaskor blod (cirka 20 liter) men att blodet rinner praktiskt taget igenom de svåra såren, som inte vill läka.

Jourhavande läkare hade då också bestämt att utföra ytterligare en operation vid midnatt. (Gotlands Allehanda 20/12 1973)

  

Kamraterna gav blod åt skadad

Den värnpliktige 20-åringen som skadades livshotande vid en olycka på A7:s motorgård i onsdags opererades på nytt sent på natten mellan onsdagen och torsdagen. Det blev en dramatisk operation.

Omkring midnatt kom läkarna underfund med att en ny operation var nödvändig. Men sjukhuset hade inte tillräckligt med färskt blod för att kunna genomföra operationen. Man tog då kontakt med A7. 30 man från samma kompani som den skadade ställde frivilligt upp som blodgivare mitt i natten för att hjälpa sin kamrat.

Operationen slutade lyckligt. Tillståndet för den skadade 20-åringen är fortfarande kritiskt – men en viss förbättring har skett meddelades från sjukhuset i går.

20-åringen skadades svårt när han klämdes mellan traktorsläp under en backningsövning. När han kom in till lasarettet hade han svåra bäckenskador med omfattande blödningar.

Läkarna har framfört ett tack till soldaterna som lämnat blod till den skadade soldaten. Alla, med rätt blodgrupp, på hans pluton ställde upp men även andra. Militärkommandochefen har också tackat soldaterna. (Gotlands Allehanda 21/12 1973)

 

Skadade soldaten kan nu äta själv

Den 20-årige Eskilstuna-ynglingen, inkallad på A7, som i onsdags förra veckan skadades mycket svårt, har klarat sig förvånansvärt bra. På onsdagseftermiddagen då ynglingen först opererades, betecknade överläkare Nils Schager skadorna så allvarliga att den skadade hade små chanser att överleva. I dag är den värnpliktige överförd till kirurgisk avdelning och mår efter ömständigheterna bra. Han äter och dricker själv. Om några dagar väntas ynglingen flyttas till sjukhus i Eskilstuna.

Det var i onsdags för en vecka sedan som 20-åringen kom i kläm mellan två traktorsläp på A7:s motorgård och fick bäckenet i det närmaste krossat. Vid en första operation tillfördes den skadade sammanlagt 20 liter blod. Blodet rann rakt igenom. Såren ville inte läka.

Sent natten mellan onsdag och torsdag gjordes ännu en operation. Ett stort problem i sammanhanget vara att lasarettets blodgivarcentral då inte hade tillräckligt med blod i den aktuella blodgruppen. Den skadades kamrater på kompaniet, med rätt blodgrupp, ställde samtliga upp och gav blod. Efter denna operation förbättrades den skadades tillstånd. I dag betecknas 20-åringen vara utom all fara för livet.

(Gotlands Allehanda 27/12 1973)  

 

Tibor hälsar till alla A7-kompisar

NU LÄR HAN SIG GÅ IGEN

Hallå alla killar på A7: Tibor Denes är hemma hos sin fästmö Iris Kangas i Eskilstuna igen! Han är litet blek om nosen och håller just på att lära sig gå på kryckor. Gissa om han skulle vilja vara med på muckarskivan om några veckor!

Tibor Denes skadades svårt vid en olycka på A7 den 19 december i fjol. Han klämdes mellan två traktorer och fick fyra brott på bäckenet. I samband med operationen blödde han så kraftigt att det gick åt 70 flaskor – 300 liter – blod för att rädda honom till livet. Det var kompisarna på A7 som ställde sig till förfogande för blodtransfusionerna.

En kort tid efter operationen fördes Tibor i helikopter till Eskilstuna där han fram till nu vårdats på Eskilstuna centrallasarett. Att Tibor nu är hemma betyder inte att han är fullt återställde. Han tar sig fram med hjälp av kryckor och fästmön Iris har valt att på heltid ägna sig åt Tibors rehabilitering. Minst ett halvår kommer han att få vara sjukskriven.
– Hälsa kompisarna på A7, befälet och inte minst sjukhuspersonalen i Visby, säger Tibor. De var alla helt fantastiska både i samband med operationen och under den tid som gått. Så fort vi kan kommer vi till Gotland igen!

Tibor kommer att få en del framtida men av olyckan. Orientering som var hans favoritidrott får han med all säkerhet avstå ifrån och det tunga verkstadsjobb han hade före militärtjänstgöringen blir också omöjligt. – Jag får börja fundera över arbete när jag blivit fullt återställd säger han.

Hans och Iris bröllop har också fått skjutas på framtiden. Men bröllopsresan går alldeles säkert till Gotland. (Gotlands Allehanda 15/3 1974)

"Nils Göran Stor f. 30/1 1954 i Enskede, dömdes den 13/3 1974 vid Gotlands tingsrätt för: 1. Vårdslöshet i trafik och 2. Vållande till kroppskada"

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"