Föregående sida

Gustaf Andersson

f. 12/9 1884 i Brunnby, Malmöhus län. d. 19/5 1956 i Helsingborgs Maria, Malmöhus län

--------------------------------------------

Gift 29/8 1915 med Thyra Albertina Ekman f. 22/1 1889 i Visby, d. 17/2 1971 i Helsingborgs Maria, Malmöhus län.

        

1916 kapten på S/S Rosalind.

   

Befälhafvare ombord å Rosalind, den i söndags morse (21/5 1916) utanför Hufvudskär minsprängda Hälsingborgsångaren, hvarom telegraferades till oss igår, är en i Visby välbekant man, sjökapten G. Andersson, som på sin tid aflagt både styrmans- och skeppareexamen vid dåvarande navigationsskolan i Visby och som är gift med en dotter till skomakaremästare E. A. Ekman härstädes.

Med afseende å huru det tillgick, när Rosalind sprängdes och gick till botten, berättas utförligare i dagens post.

Olyckan inträffade kl. 4,10 f. m. vaktombyte hade just ägt rum, och det är sannolikt denna omständighet man har att tacka för att besättningen lyckades komma i båtarna på den korta tid som stod till buds. Hela besättningen var nämligen på benen utom stewarden och en eldare, hvilka lågo till kojs. Kaptenen hade varskotts af andre styrmannen om en flytmina på styrbords sida samt skyndat efter sitt gevär för att oskadliggöra den. Vid andra skottet törnade fartyget på en mina, som förut icke iakttagits, och explosionen inträffade.

Det lyckades icke besättningen att ta med sig sina tillhörigheter, då de hals öfver hufvud fingo bege sig från fartyget. Flera af dem voro ganska lätt klädda och kylan på sjön under färden i lifbåtarna var besvärlig. Kaptenen hann icke heller få med sig sina skeppspapper. Bl. a. som gick förloradt var ett belopp af omkring 2,000 kr., som kaptenen hade i sin hytt. Han medhann icke att springa ned, utan måste skyndsamt bege sig i båtarna. Det var ändå i sista ögonblicket man stötte ifrån för att icke dragas ned i hvirfveln då båten sjönk.

Färden i lifbåtarna var icke heller utan faror. Man höll nämligen på att på att kollidera med en flytmina, och en af båtarna var den så nära att de ombordvarande kunde iakttaga att minan har fem ”taggar” samt var påmålad en hvit rundel samt uptog ett nummer. Efter tre timmars färd togo sig de skeppsbrutna i land vid Långviksskär på Nämdö, där de blefvo gästvänligt mottagna och fingo låna en del kläder. På e. m. infördes de till Stockholm med ångaren Serla. Rosalind var ett jämförelsevis gammalt fartyg, bygdt i Newcastle 1879, och mätte 572 nettoregisterton. (Gotlands Allehanda 23/5 1916)  

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"