Föregående sida

Bertil Sigfrid Besterman

f. 24/7 1931 i Rickul Estland

-----------------------------------------

Gift den 5/1 1953 med Astrid Elisabet f. 5/4 1936 i Eskilstuna Kloster

Barn:

Kerstin Elisabeth f. 19/4 1959 i Eskilstuna Kloster

Lars Bertil f. 10/2 1953 i Eskilstuna Kloster

Sten Göran f. 10/11 1956 i Eskilstuna Kloster

        

1953 värnpliktig 955-10-51 vid I 18 Kungl. Gotlands infanteriregemente.

 

 

Värnpliktig svårt skadad vid sprängövning

Den 26/1 1953 ledde fänrik Sture Karlsson en övning i försvar av motståndsnäste, fientlig stormeld markerades genom friliggande 2,5 kilos nitrolitladdningar. Då en av dessa laddningar briserade befann den sig på taket till ett splitterskydd. I detta splitterskydd befann sig bl. a. värnpliktige Bertil Sigfrid Besterman. Han skadades allvarligt då taket exploderade.

Karlsson som var ansvarig för övningen skulle ha sett till att ingen laddning låg på taken till splitterskydden, och glömde att peka ut platsen för laddningen och ej då han gav order om tändning av laddningen förvissat sig om ingen laddning låg på splitterskyddens tak.

Karlsson förnekade att han gjort sig skyldig till dessa gärningar. Då laddningarna utplacerades anvisade han med foten var de skulle placeras. Innan order gavs om sprängning från en höjd i närheten av splitterskydden, konstaterade han att laddningarna var placerade utanför skyddens tak ungefärligen på det sätt han givit anvisning om. Före övningen hade han också varit inne i en del av skydden för att se om det fanns något att anmärka på. Någon närmare undersökning hade inte gjorts, men i en del av splitterskydden hade han sett lager av rundsten skymta genom jordlagret. Han trodde att ett sådant också fanns i skyddet där olyckan inträffade. Efter olyckan konstaterade han dock att det föreskrivna stenlagret ej fanns i detta splitterskydd, ej heller en föreskriven hylla. Om splitterskyddet hade funnit skulle olyckan inte ha inträffat. Rådhusrätten ansåg ej att Karlsson fällas till ansvar i målet.  (Gotlandstidningarna nämnde intet om olyckan).   

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"