Föregående sida

Sven-Olof "Lollo" Johansson

 f. 27/5 1942 i Eskilstuna Kloster, Södermanlands län. d. 2/5 1962 på Munkhagsgatan 15, Mariefred, Södermanlands län. (Visby.)

Begravd den 13/5 1962 på Mariefreds kyrkogård, avd. Gamla delen, kv. B, nr. 291-292.

Civilt yrke: Affärsbiträde, varubud. Ogift.

Han var son till Simon Harry Johansson f. 20/11 1887 i Säby, Jönköpings län, d. 13/10 1981 i Mariefred, Södermanlands län. Gift den 14/8 1934 med Karin Laura Maria Segerberg f. 15/1 1897 i Kärna, Östergötlands län, d. 20/5 1987, d. 20/5 1987 i Mariefred, Södermanlands län.

         
Värnpliktig vid I 18 Kungl. Gotlands infanteriregementes 2:a kompani.

 

 

Värnpliktig vid I 18 vådasköts till döds

En dödsolycka inträffade i går (2/5 1962) på I 18 varvid 20-årige värnpliktige affärsbiträdet Sven-Olof Johansson från Mariefred omkom. Olyckan inträffade under skolskjutning på den s. k. A-banan och olycksvapnet var en kulsprutepistol.

Den omkomne som tillhörde 2 komp, skulle med sitt förband på onsdagseftermiddagen ha en övning i skjutning med kulsprutepistol. Härvid råkade en sidokamrat till honom vid 13.45-tiden avlossa ett skott av våda, som träffade Johansson i ryggen.

I en på platsen befintlig bil transporterades Johansson till lasarettet men var vid framkomsten dit redan död.

Sven-Olof Johansson ryckte in på I 18 i oktober 1961 och hade i likhet med sina kamrater genomgått utbildning på kulsprutepistol. Av en preliminär utredning synes framgå att gällande säkerhetsbestämmelser icke uppfyllts men en polisundersökning igångsattes omedelbart för att fastställa alla omständigheter kring olyckan.

Den kamrat som avlossade skottet blev svårt chockad av det inträffade och har intagits på sjukhus. (Gotlänningen 3/5 1962. Gotlands Allehanda 3/5 1962)

 

 

 

Villkorligt yrkas för vådaskottet på I 18

Den värnpliktige som den 2 maj i år vådasköt en kamrat till döds på I 18 stod vid gårdagens ting åtalad för ouppsåtligvållande till annans död. Olyckan hade inträffat under en förberedelse till prisskjutning med kpist. Varje skytt hade fått sig tilldelade sex magasin som skulle fyllas med sex skott. Kpistarna hade den enligt order lagt ifrån sig. Den åtalade upptäckte att det var något fel med ena magasinet.

För att pröva om det ändå gick att använda förde han magasinet i kpisten, utan att tänka på att utan att tänka på att den var riktad mot en kamrat. Av någon anledning brann skottet av och träffade kamraten, som stod ungefär två meter längre bort. Han segnade ner. Vid framkomsten till lasarettet konstaterades dödsfallet. Åklagaren i målet, landsfiskal Wallin, yrkade på ett villkorligt frihetsstraff, medan försvaret, rådman Tor Ödin, i första hand yrkade på ett bötesstraff och i andra hand på ett villkorligt frihetsstraff. (Gotlänningen 8/10 1962)

 

 

 

Han som avlossade det olyckliga skottet var den värnpliktige plåtslageriarbetaren Karl Bertil Svedlindh f. 10/2 1942 i Nyköpings Sankt Nicolai, d. 26/4 2001 i Oxelösund.

Vid prisskjutningen på I 18:s A-bana, 50-metersvallen, tog han mot given order tagit k-pisten från skjutvallen och därefter på prov i vapnet fört in ett deformerat, skapladdat magasin varvid ett skott kom att avfyras. Sven-Olof fick så svåra skador att han omedelbart avled.

Svedlindh hade efter att han laddat ett magasin med sex skott märkt att den bakre s. k.  spärrklacken saknades. Han sträckte sig då bakåt och tog sitt vapen och förde därefter in magasinet för att prova om det passade. Därvid brann ett skott av. Kulan träffade Johansson framifrån på bröstkorgens högra sida, strax framför och nedanför det främre axelvecket., och skadade denne så svårt, att han kort därpå avled.

Svedlindh dömdes jämlikt 4 kap. 1 och 2 §§, 14 kap. 9 § samt 26 kap. 18 § strafflagen för tjänstefel och vållande till annans död att hållas i fängelse två månader.

Med stöd av 1 § om villkorlig dom förordnar häradsrätten, att med straffets verkställande skall villkorligt anstå under en prövotid av tre år.

 

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"