Föregående sida

Thomas Bengt Gunnar Samuelsson

 f. 5/11 1952 i Bro Gotlands län

 

Son till Bengt-Arne Samuel Samuelsson f. 4/1 1919 i Bro Gotlands län d. 3/9 2001 i Bro Gotlands län. Gift den 23/7 1949 med Wanja Tyra Maria f. 3/10 1926 i Bro Gotlands län

Thomas syskon:

Jörgen Samuel f. 19/3 1950 i Bro Gotlands län

Tyra Maria Eleonor f. 30/6 1951 i Bro Gotlands län

Dan Torgny f. 16/2 1954 i Bro Gotlands län

Henrik Claes Erik f. 23/11 1955 i Bro Gotlands län

Stig Örjan f. 10/11 1957 i Bro Gotlands län

------------------------------

Thomas gifte sig den 9/7 1983 med Liselotte Birgitta Sofia f. 8/11 1952 i Tyska Sankta Gertrud församling i Stockholm

Barn:

Lovisa Birgitta Sofia f. 26/4 1983 i Visby

Robert Bengt Wilhelm f. 9/10 1986 i Västerhejde Gotlands län

Linnéa Majken Sofia f. 4/5 1990 i Ingarö

   

Vpl sergeant vid Göta Signalregemente 1/6 1974, vpl fänrik vid Västerbottens regemente 1/9 1974, vpl löjtnant vid Blekinge kustartilleriförsvar 8/8 1978, reservofficerutbildning vid KavKas 1978 - 1979, arbetade senare som polis.

 

 

Thomas Samuelsson berättar:

Helikopterolyckan i Norrbotten 1974 var en svår upplevelse men mitt liv har gått vidare. Så fort jag kunde började jag träna för att komma tillbaka. Det som tog tid var att bli stark i ryggen efter den kotkompression jag ådrog mig. Träningen gick bra och redan samma år klarade jag att springa Lidingöloppet. Det tog några år innan jag kände mig helt symptomfri. Idag har jag inga men av händelsen.

Efter olyckan låg jag på sjukhus i Boden ett par veckor. Sedan hemförlovades jag en tid för rehabilitering.

Efter ett par veckor i hemmet kallades jag till läkarbesök hos garnisionsläkaren i Karlsborg. Jag lyckades övertala läkaren att få fortsätta utbildningen till plutonsbefäl eftersom jag hade sökt till kadettskolan i Umeå. Tjänsten i slutet bestod mest av teori så det klarade jag trots att det återstod en del rehabilitering.

Sedan fortsatte jag med kadettskolan (KavKAS).

Direkt därefter kom jag in på polisutbildningen i Solna, sedan tjänstgöring i Katrineholm, sedan Karlskrona. Visby under 80-talet, och sedan Nacka fram till pension 2015.

Jag höll mig kvar till viss del i det militära. Befordringsutbildning inom FBU. Sen blev det reservofficersutbildning vid KavKas i Umeå 1978-79 och därefter reservfficersanställning vid K4 som senare flyttade från Umeå till Arvidsjaur. Jag hade först krigsplacering vid Fallskärmsjägarskolan och gjorde huvuddelen av min tjänstgöring där, bl.a. tre KFÖ. På slutet placerades jag vid FO 67 i Kalix och ingick i en av gränsskyttebataljonerna mot finska gränsen.

När försvaret rustades ner i början av 2000-talet sade jag upp mig eftersom det inte blev någon fortbildning. Jag hade s.k. nollavtal, vilket betydde att vi bara behövde delta frivilligt utan lön när det erbjöds utbildningstillfällen.

 

 

Visbybo ryggskadad vid helikopterolycka

Haparanda (TT) Drygt 1.000 repövningssoldater blev på torsdagen (14/3 1974) vittnen till hur två personer dödades då en helikopter störtade på sjön Puostijärvi väster om Övertorneå. Olyckan inträffade när två helikoptrar från arméns helikopterskola skulle göra en uppvisning i lågflygning inför repövningsförbandet.

21-årige fallskärmsjägaren Thomas Samuelsson, Visby, fanns också med i helikoptern. Han klarade sig undan kraschen med bland annat ryggskador och en hjärnskakning och bedöms vara utom fara.

De två omkomna är helikopterns förare, kapten Göran Filipsson, 33 år, Boden, och värnpliktige fallskärmsjägaren Per Olof Olsson, 20 år, Göteborg.

Helikoptern kom in på alltför låg höjd över den isbelagda sjön. Stjärtpartiet slog mot isen och maskinen kastades några tiotal meter upp i luften innan den blev liggande på isen.

De två fallskärmsjägarna fanns med i helikoptern för att i ett senare skede av uppvisningen delta i en luftlandsättning.

Fyra läkare fanns med i den stora skara människor som på ungefär 300 meters avstånd såg helikoptern slå ner i isen. Läkarna var snabbt på olycksplatsen men de kunde bara konstatera att två av männen redan var döda.

En haverikommission tillsattes omedelbart och den kom på torsdagskvällen till sjön Puostijärvi för att utreda orsaken till olyckan. (Källa: 296)

 

 

”Gjorde som jag lärt mig”

Thomas Samuelsson, Visby, kastades ur den för helikoptern på 25-30 meters höjd över marken. Det räddade förmodligen hans liv.

Han är den enda överlevande från helikopterkraschen på sjön Puostijärvis is på torsdagen.

–  Den utbildning jag fått som fallskärmsjägare räddade mitt liv, säger Thomas. Jag reagerade som jag fått lära mig. Jag höll ihop benen, la armarna i kors och krökte benen något.

Samuelsson berättar detta på Bodens lasarett där han vårdas för de skador han ådrog sig. Han har skador i ryggen och ena foten. Om en vecka får han troligen lämna sjukhuset.

–  Vi flög nära marken. Plötsligt kändes två kraftiga stötar. Helikoptern gick rakt upp och kom i kraftig rotation. Jag måste ha förlorat medvetandet för i nästa ögonblick fanns jag ute i luften. Instinktivt intog jag hoppställning. Sedan blev allt svart. När jag vaknade låg jag på en bår.

Olyckan inträffade när två helikoptrar från arméns helikopterskola skulle göra en uppvisning i lågflygning inför ett repövningsförband. Över 1.000 repövningssoldater blev vittne till dödskraschen där två personer omkom. Åtskilliga av de värnpliktiga reagerade så kraftigt att de måste tas om hand av läkare som fanns på platsen. (Källa: 297)

 

 

Hkp 6A Agusta Bell 206A. Kod: A-67. Nr. 06267. Orsak till kraschen: Kollision med snötäckt is, felmanöver.

De omkomna:

Gunnar Göran Arvid Filipsson f. 14/3 1941 i Motala, Östergötlands län. d. 14/3 1974 i Överluleå, Norrbottens län.

Helikopterförare, Kompaniofficer/kapten vid Lv 3 Kungl. Roslagens luftvärnsregemente.

Per Olof Olsson

f. 21/12 1953 i Onsala, Hallands län. d. 14/3 1974 i Sätila, Hallands län. Värnpliktig falsskärmsjägare vid arméns fallskärmsjägarskola.

 

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"