Föregående sida

Fjalar Linge

f. 9/12 1921 i Rīga Lettland d. 2/4 2014 i Visby.

    

Gift 9/12 1945 med Zeltite Evels f. 25/3 1922 i Rīga Lettland d. 18/6 2016 i Visby

Barn:

Kristine 28/3 1947 i Giessen Hessen Tyskland. g. Maunsbach.

Kent f. 3/3 1953 i Tingstäde Gotlands län d. 9/3 1953 i Tingstäde Gotlands län

Egil Fjalar f. 14/9 1955 i Tingstäde Gotlands län

       

Ingick i en Lettisk SS-enhet

   

FJALAR LINGE

EN LETTISK CENTRALGESTALT UR TIDEN

Fjalar Linge var född i Rīga 1921 med finlandssvensk mor och hade både svenska och lettiskan med sig frän början.

Han tog studenten 1941 och började läsa veterinärmedicin, men blev snart inkallad. Fjalar hörde till den generation som såg ungdomstiden gå förlorad i östra Europas skyttegravar. Han miste många kamrater vid fronten. I krigets slutskede tog han sig så långt västerut som möjligt och kom till norra Tyskland, där han lyckligen kunde återförenas med sin fästmö, studiekamraten Zeltite Evels. De gifte sig 1945 och fick ett långt, lyckligt liv tillsammans. 1949 avslutade Fjalar sina veterinärstudier i Giessen och fick erbjudande om arbete i Sverige.

Fjalars föräldrar hade flytt och bosatt sig i Helsingborg, varför Fjalar och Zeltite valde att komma efter. 1950 slog de sig ner på det Gotland Fjalar kom att älska. De bodde först i Tingstäde, där Fjalar var seminveterinär. Men innan hans svenska medborgarskap blev klart fick han inte tillträde till skyddsområdet på norr, så bönderna fick komma med sina kossor till gränsen vid Rute kyrka för att han skulle inseminera dem. Från 1960 fram till pensioneringen 1986 var Fjalar chefsveterinär och vd för Gotländsk Husdjursskötsel i Hemse, dit familjen flyttade. De sista tjugo åren bodde de i Visby.

Fjalar Linge introducerade artificiell insemination på får i Sverige, han forskade och skrev om mastiter på kvigor. 1980 fick han Kungliga Patriotiska Sällskapets hedersgåva och1986 Svenska Husdjursskötselns högsta utmärkelse Bronstjuren. Han var hedersmedlem i Gotlands Veterinärförening. Fjalar var en central gestalt på ön, han kände varje bonde, varje gård och med sitt vänliga sätt fick han många vänner.

Det dröjde många år innan paret Linge ens kunde meddela sig med släktingar i det ockuperade Baltikum, så länge Sovjetmakten styrde kunde Fjalar inte återvända. Men när järnridån fallit 1989 reste han tillbaka och blev en central gestalt för letter på båda sidor Östersjön. Han var Lettlands honorärkonsul på Gotland (den förste sedan Nils Friberg 1940) från 1998 till 2004, då han efterträddes av sin son Egil.

Fjalar var vital in i det sista. Han tog långa promenader varje dag, han läste mycket, var intresserad av historia och idrott. I många år var han kyrkvärd i Hemse församling.

Fjalar sörjs av vänner och vänner över hela världen.

Hans närmaste är makan Zeltite, Visby, dottern Kristina med make Erland Maunsbach, Söderköping och sonen Egil med makan Nina, Visby, barnbarn och barnbarnsbarn. EVA SJÖSTRAND (Källa: 766)

 

Gravsten på Visby Södra kyrkogård

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"