Föregående sida

Bror Åke Hilmer Ekman

f. 30/11 1921 i Karlevi 5 Vickleby Öland Kalmar län d. 26/9 2020 i Visby

  

Son till statdrängen Karl Engnart Gustafsson f. 4/10 1881 i Ljungby, Kalmar län, d. 2/9 1978 i Åby, Kalmar län. Gift den 15/10 1909 med Frida Katarina Asklund f. 21/10 1889 i Kiel, Tyskland, d. 3/2 1963 i Åby, Kalmar län.

Åkes syskon:

Gunnar Gerhard Ferdinand f. 1/9 1910 i Ljungby

Karl Gustaf Ivan f. 15/10 1910 i Halltorp

Rut Astrid Linnea f. 25/6 1915 i Halltorp

Nils Gösta Lennart f. 8/3 1919 i Halltorp

Sven Axel Vilhelm f. 5/12 1924 i Ljungby

Ingrid Magda Eleonora f. 18/8 1927 i Ljungby.

Karin Margit Anna-Lisa f. 5/10 1930 i Norra Möckleby

John Erik Georg f. 1/3 1934 i Vickleby

---------------------------------------------------------------------

Gift 19/6 1953 med Maj Elisabeth Jacobsson f. 1/5 1935 i Näs Gotlands län

Barn:

Anneli Elisabeth f. 15/3 1955 i Näs Gotlands län

Lars Åke Stefan f. 19/9 1957 i Näs Gotlands län (Officer)

Ann Sofia Christina f. 24/7 1961 i Näs Gotlands län

Karl Åke Urban f. 30/9 1968 i Näs Gotlands län

       

1944 vpl. 66-78-41

   

Sorglig dödsolycka i Hemse

23-årig man från Grötlingbo vådaskjuten

En sorglig händelse inträffade igår (27/4 1944) middag i Hemse, då en 23-årig velocipedreparatör från Grötlingbo, Yngve Gustafsson, blev vådaskjuten till döds med en militärpistol. Hur det hela tillgått var ännu idag på middagen icke fullt klart, men olyckan synes ha hänt under brottning med en beredskapsman om pistolen. Gustafsson fick svåra blödningar och han avled senare på eftermiddagen på lasarettet i Visby.

Den senaste tiden ha en hel del vådskott omtalats såsom inträffade vid militärförläggningar på olika håll i landet och det har fler än en gång hänt, att olyckorna timat under ovarsamt handskande med skjutvapen. Den ovannämnda olyckans händelseförlopp är som nämnts ännu icke fullt klarlagt men enlig den kommuniké, som lämnats av de militära myndigheterna synes det hela få betraktas som en ren olyckshändelse.

Cykelreparatören Yngve Torsten Ingemar Gustafsson från Grötlingbo hade befunnit sig i Hemse, där han utanför Duse och Melins affär sammanträffat med en inkallad värnpliktig, 66-78-41 Bror Åke Hilmer Ekman, jordbruksarbetare från Hemse men bördig från Öland. Denne Ekman hade kommit till Hemse tillsammans med adjutanten på det förband han tillhörde samt uträttat en del ärenden för denne, bl. a. hade man medfört penningsummor och detta var anledningen till att Ekman var beväpnad med pistol. Sedan han fullgjort sitt uppdrag hade han besökt inkallade kamrater på en plats i samhället och därvid på dessas uppmaning demonstrerat, huru pistolen räddades. Han hade förut haft den oladdad, men laddade den nu och gjorde därefter patron –ur samt blindavfyrning för att kontrollera att intet skott fanns kvar. Härvid hade heller icke något skott avfyrats.

Strax efteråt var det, som Ekman träffade Gustafsson, vilken därvid på lek försökt fråntaga Ekman pistolen, som denne stoppat ned i hölstret. Under den brottning som nu uppstod, avgick av hittills outredd anledning ett skott, som träffade Gustafsson i käken, varefter kulan fortsatte ned i bröstet. Gustafsson blödde kraftigt och fördes så snart ske kunde under läkarebehandling, först i Hemse och sedan på lasarettet i Visby. Trots blodtransfusioner stod livet emellertid icke att rädda utan den skadade avled av skottskadan.

Han var nyligen gift och sörjes närmast av maka samt vidare av moder, änka sedan en del år, och sju syskon. (Källa: 271)

 

Dödsskjutningen i Hemse

En krigsfrivillig hade för marketenteriets räkning den 27 april rest till Hemse medförande 100 kronor av Kronans medel för att göra inköp. Tog tjänstepistolen med sig, enligt order. Träffade där radioförsäljare Gustavsson, Grötlingbo, som han var mycket bekant med. Därvid blev det tal om pistolen och svaranden demonstrerade hur det gick till med laddning, satte in ett magasin med 4 laddade patroner. Under demonstrationen har en patron troligen blivit införd i loppet och stannat där när svaranden tog ur magasinet och svaranden tycktes ej ordentligt ha kontrollerat tillräckligt. Svaranden påstod sig ha gjort mantelrörelse, men enligt vad förståsigpåare sade borde patronen då ha kastats ur. Sedan stoppade han pistolen i hölstret.

Ett vittne som varit med vid detta tillfälle hade frågat svaranden varför han bar pistol och fått det svaret, att det var bra att skjuta kaniner med. Svaranden hade tagit fram pistolen utan någon uppmaning.

Senare på dagen hade svaranden ånyo träffat Gustavsson och denne hade då åter börjat tala om pistolen och på lek nappat efter den. Under det skämtsamma bråket hade pistolen ryckts ur hölstret och leken slutade med ett skott som ändade Gustavssons liv.

Åklagaren gjorde gällande att svaranden varit vårdslös som ej försäkrat sig om att pistolen var oladdad. Advokat Kjällman påpekade att enär svaranden hade order att bära vapnet, skulle det också vara laddat. Svaranden framhöll energiskt att han två gånger utfört mantelrörelse och då var säker på att skotten voro ur.

Enär den avlidnes maka ej framfört några yrkanden om skadestånd eller gottgörelse för kostnader uppsköts målet. (Källa: 272)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"