Föregående sida

Jerry Kurt Rickard Lovén

f. 20/1 1957 i Estuna Stockholms län d. 4/10 1979 i Västerhejde Gotlands län.

”Submersio vid drunkningsolycka i vattnet. Hästviken, Härnösands kommun.” Begravd den 20/10 1979 på Västerhejde kyrkogård, nr. 498.

 

Son till Kurt Valter Ragnar Lovén o h h Gullan Evy Viola.

Syskon:

Ronny Kent Ragnar f. 1/9 1954 i Estuna Stockholms län

Yvonne Viola f. 6/12 1955 i Estuna Stockholms län

Glenn Carl Valter f. 26/3 1962 i Visby

-----------------------

Fästmö, Catharina Nilsson i Göteborg.

   

Sergeant, dykare ombord på HMS Belos. Avled efter en dykolycka. Kroppen återfanns inte.

 

 

22-årig Vibble-bo omkom när dykarklocka lossnade

Sergeant Jerry Lovén, 22 år från Vibble, omkom när den dykarklocka han arbetade i lossnade från ubåtsbärgningsfartyget Belos i havet söder om Härnösand på torsdagen. (4/10 1979)

Klockan sjönk till botten på ca 52 meters djup och fastnade i dyn. Ett första försök misslyckades då en vajer brast men strax efter kl. 18 kunde klockan bärgas. När man fick upp den saknades Lovén. Man utgår från att han drunknat.

Olyckan inträffade vid 14-tiden i samband med att man övade dykning från Belos.

Jerry Lovén gick ner i klockan för att på sex meters djup hjälpa en dykare efter ett prov. Men av någon anledning kom dykarklockan i svajning. Den gled av en krok den var fäst vid trots att denna var säkrad, enligt marinstaben.

Klockan sjönk till botten och fastnade i dyn. Bärgningsarbetet började omedelbart. Ett första försök misslyckades då en vajer brast men strax efter kl. 18 kunde klockan bärgas.

Men den 22-årige sergeanten fanns inte kvar. Sannolikt föll han ur när klockan sjönk. Några utsikter att han skulle ha överlevt i det 3-gradiga vattnet finns inte.

Ubåtsbärgningsfartyget Belos stannade kvar i området under natten.

En dykarklocka av den typ Lovén arbetade i är en behållare öppen nertill. Vattnet hålls undan genom lufttrycket inne i klockan. Det innebär att man kan arbeta där utan våtdräkt eller syrgas.

Om en dykarklocka faller till botten är det i princip möjligt för den instängde att klara sig en tid med den luft som finns kvar. Det förutsätter att klockan faller lodrätt. Om den hamnar snett finns stor risk att vattnet tränger in.

En marin olyckskommission skall nu undersöka vad som hänt. (TT)

Jerry Lovén har varit anställd i marinen i fem år. Han var nu placerad ombord på Belos som dykare. Han var son till stewart Kurt Lovén, Vibble, och har sin fästmö i Göteborg.

Belos låg i natt kvar på olycksplatsen. Efterforskningarna fortsätter i gryningen i dag. (Källa: 1026)

 

 

Sergeant Jerry Lovén, Vibble, har som GA tidigare berättat omkommit vid en dykarolycka utanför Härnösand. Lovén kom som liten till Gotland från Norrtälje med sina föräldrar. Efter avklarad skolgång stamanställde han sig i flottan 1974. Hösten 1974 deltog han i Älvsnabbens jorden runt-resa.

Jerry Lovéns stora intresse vid sidan om dykningen var sportfiske.

Jerry Lovén blev 22 år gammal. Han sörjes närmast av föräldrarna Kurt och Gullan, Vibble, brodern Ronny med fästmö Titty, Visby, systern Yvonne med fästman Åke, Stockholm, och brodern Glenn, Vibble, morfadern, samt fästmön Katarina Nilsson, Göteborg

(Källa: 1027)

 

 

Dykarklockan dödsfälla när moderfartyget Belos krängde

STOCKHOLM (TT) Orsaken till att 22-årige sergeanten Jerry Lovén, från Visby, drunknade i samband med en dykningsövning med ubåtsbärgningsfartyget Belos 4 oktober utanför Härnösand berodde på att dykarklockan kom i svajning samtidigt som Belos krängde i vattnet.

När klockan och Belos’ rörelser” möttes” slaknade den vajer klockan var upphängd i. När vajern åter sträcktes kom hela belastningen att vila på en fjärdebelastad spärrhake och en extra surrning runt lyftkroken. Vid belastningen brast surrningen, spärrhaken skadades och klockan gled av lyftkroken och sjönk till botten.

Det visar vittnesuppgifter från Belos’ personal samt en rekonstruktion av olyckan som gjorts. En skadekommission under ordförandeskap av konteramiral Bror Stefenson överlämnade på torsdagen (11/10 1979) en preliminär rapport till chefen för marinen.

Dykarklockan användes för att möta en uppstigande tung dykare för vidare befordran till tryckkammare. Jerry Lovéns uppgift var att fungera som klockskötare. För att hålla vattennivån vid klockans underkant måste han då och då tillföra luft genom en slang.

När personalen på Belos märkte att klockan började sjunka gjordes försök att med TV- och telefonkablar, luftslang m. m. stoppa klockan. Klockans vikt i vattnet på sexmetersnivån var omkring 350 kg. Försöken misslyckades och på cirka 15 meters djup slets kablarna av.

En bidragande orsak till olyckan är enligt kommissionen de många detaljer, t. ex. länkar som ingår i lyftanordningen kan medverka till att en vridning av kroken kan uppstå.

Dykningen var den tredje samma dag och den aktuella lyftanordningen har använts hundratals gånger utan att tillbud har inträffat, påpekar kommissionen.

Chefen för marinen har nu utfärdat förbud att tills vidare använda såväl krok som den skadade klockan.

En slutgiltig rapport skall lämnas inom en månad. (Källa: 1028)

 

 

I Västerhejde jordfästes på lördagen (20/10 1979) Jerry Lovén. För sorgemusik svarade kantor Stig Kuhlau. Efter klockringning och ingångsmusik sjöng Nils Göran Bergqvist ”Han är min sång och min glädje” av D. Frager.

I sitt griftetal utgick officianten kyrkoherde Hans Endrell från orden i Psaltaren 46:11 ”Bliven stilla och besinnen att jag är Gud”. Begravningsmässan utfördes omramad av psalmerna 584:1-3, 365:1-4 och 475:5-7 som sjöngs gemensamt. Nils Göran Bergqvist sjöng sedan ”Bred dina vida vingar” av Lina Sandell och som utgångsmusik spelades Preludium i ess-moll av K. F. Fischer. Vid gravsättningen paraderade militära kamrater den bortgångne med svenska fanan.

Den bortgångne hedrades med många blommor och kransar från bland annat Flottans plutonofficerare i Göteborg, chefen för flottan, Personalkåren, Chefen för kustflottan, kamraterna på HMS Belos, kamraterna från Flottan och Gotlands sportdykareförbund, klasskamraterna 1-9 och M-T-gänget. Efteråt inbjöds till en minnesstund på Fridhem där kamrater och överordnade till den bortgångne talade minnesord. Där sjöngs också en del psalmer och en kort andakt hölls. (Källa: 1029)

 

Gravsten på Västerhejde kyrkogård.

 

 

De kunde inte rädda sin kamrat

I fem timmar kämpade dykarna på bärgningsfartyget "Belos" för att rädda sin kmrat. Han var instängd i en dykarklocka som lossnat från sin vajer och sjunkit i bråddjupet från 6 till 55 meter.

Levde den 22-årige Jerry Lovén ännu? Skulle luften räcka tills de fick upp klockan till ytan igen? De fick upp klockan - men den var tom.

Vad hade hänt med den unge tungdykaren? Antingen kan klockan ha rullat runt under nedfärden så att han kastades ut, eller också greps han av panik och försökte ta sig ut själv.

Dykarklockan användes för att assistera dykare vid marinens årliga prov. Ubåtsbärgningsfartyget "Belos" låg för ankar vid Byviken söder om Härnösand.

Jerry Lovén fanns i dykarklockan - som är två gånger tre meter stor - klädd i träningsoverall redo att hjälpa en dykare som skulle plockas upp efter avlagt prov.

 

Klockan lossnade

Dykarklockan var nedsänkt till sex meter. Av okänd anledning kom den i svajning och lossnade från upphängningskroken i vajern. Det var en karbinhake med fjädersäkring.

Dykarklockan sjönk snabbt ner till ca 55 meter och ställde sig på snedden i dyn. Den sögs fast av vakuum och var oerhört svår att få loss.

Dykare gick ner direkt och fann klockan. De hade nu endast några timmar på sig att rädda sin kamrat innan luften skulle ta slut.

 

Vajern brast

De la vajern runt klockan, men vajern brast. Ett nytt försök, och då lyckades de lyfta klockan ur dyn. Den lucka som var öppen i botten stängdes utifrån.

Efter nästan fem timmars kamp fick de upp klockan på "Belos". Det var då de upptäckte att den var tom. Sergeanten Jerry Lovén från Visby hade försvunnit i djupet och allt hopp om att återfinna honom var ute. (Källa: 1030)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"