Föregående sida

Bert Karlsson

f. 28/11 1928 i Plåttorp, Misterhult, Kalmar län, d. 31/8 1949 i Blomsterhult Jämserum, Misterhult, Kalmar län. (Visby lasarett) av ”skottskada”.

Ogift.

Bert var son till jordbruksarbetaren Emil Valfrid Karlsson f. 14/12 1905 i Misterhult, Kalmar län, d. 5/4 1969 i Misterhults norra kbfd., Kalmar län. Gift kyrkligt den 22/9 1928 i Misterhult med Sonja Matilda Andersson f. 29/7 1905 i Misterhult, Kalmar län, d. 4/9 1992 i Oskarshamn, Kalmar län.

Berts syskon: Linda f. 15/6 1931 i Misterhult. Gunvor Marianne f. 16/12 1933 i Misterhult. g. Hult.

   

Värnpliktig 859 vid Kungl. I 18 Gotlands infanteriregementes 5:e kompani.

   

Löst skott dödade soldat vid nattövning i Lojsta

Under en stridsövning blev värnpliktige 859-12-48 Bert Karlsson från Blomsterhult i Kalmar län träffad av ett löst skott i underlivet. Han fördes i militär personbil till lasarettet, där han avled strax efter framkomsten.

Karlsson var i likhet med kamraterna i den bevakningsavdelning han tillhörde utrustad med gevär. Efter strid skulle samtliga återsamlas till en förut bestämd plats. Karlsson fick i närheten se en man, vilken han på eget initiativ gick att kontrollera identiteten av. När han kommit fram, törnade de två ihop och ramlade omkull. Därvid gick ett skott av, som träffade Karlsson.

Båda tillhörde samma avdelning. Från militärt håll inkomna uppgifter säger, att bådas gevär efter olyckan visade sig vara säkrade. Hur ett skott under sådana omständigheter kan ha gått av blir det polisens sak att utreda. Tecken finns som tyder på att det dödande skottet brunnit av ur den dödades egna vapen. Efter olyckan visade sig bådas gevär innehålla en tom patron och ett löst skott.

Den dödade Karlsson tillhörde femte kompaniet, ett trosskompani i vilken han under övningen tjänstgjorde som bilförare. Övningen började med förflyttningen från I 18 vid middagstiden på tisdagen. På grund av dödsolyckan avbröts den tidigare än avsett, och de deltagande förbanden var tillbaka vid I 18:s kaserner redan på förmiddagen i dag. De skulle annars inte ha återvänt förrän i eftermiddag.

Den dödade ryckte in som rekryt den 1 juni i år.

Skottet som blev döden för den värnpliktige avlossades omkring kl. 23.30 i natt. Vid 7-tiden i dag på morgonen fick polisen i Visby hand om olyckan. Vid 10-tiden fick informationsofficeren på I 18 kontakt med den dödades föräldrar och kunde meddela dem den tragiska händelsen. Troligtvis blir det rättsmedicinsk undersökning av den döde, enligt vad som meddelas från polisen. (Gotlänningen 31/8 1949)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"