Föregående sida

Kjell Ingmar Tinnerholm

f. 10/5 1948 Tygelsjö, Malmöhus län, d. 26/5 1970 i Bernströmsvägen 1, Tullinge, Botkyrka, Stockholms län. Han begravdes den 27/7 1971 i Stoby församling, Skåne län, kvarter 29, nummer 17.

 

Son till Ernst Teodor Tinnerholm f. 27/6 1905 i Vankiva, Kristianstads län, d. 15/1 1993 i Stoby, Kristianstads län. Gift den 26/12 1946 med Anna Elina Viktoria Gullberg f. 14/4 1905 i Sankt Peter, Malmöhus län, d. 30/5 1955 i Landskrona, Malmöhus län.

       

Fältflygare 1.grad vid Södertörns flygflottilj (F 18) i Tullinge

 

Draken störtade vid ön

Piloten omkom

22-årige fältflygaren Kjell Ingemar Tinnerholm, tiilhörande Södertörns flygflottilj (F 18) i Tullinge, omkom på tisdagseftermiddagen efter ett flyguppdrag utanför Östergarn.

Hans flygplan, J 35 Draken, försvann på 76 meters djup fem distansminuter sydost Herrvik. Ett stort spaningspådrag sattes in i närhete. I närheten av en oljefläck påträffades Tinnerholms flyghjälm med krosskador, kartfodral, loggbok, förarhandbok, och en handske och dessutom två syrgastuber, som förvarades i kabinen, och en nationalitetsbeteckning.

Kjell Ingemar Tinnerholm var med sitt förband tillfälligt baserad i Visby och övade skjutning mot luftbogserat s. k. vingmål med en J 29 Flygande tunnan som målbogserare. Såväl radio- som radarkontakten förlorades kl. 15.38. Planet var ensitsigt.

Från J 29-an upptäcktes en oljefläck 5 distansminuter SO Herrvik. Flygvapnets räddningshelikopter från Visby sändes till platsen och påträffade flyghjälmen. I spaningarna deltog ytterligare en helikopter, tullbåten TV 238 från Fårösund, en bevakningsbåt från kustartilleriet och livräddningskryssaren Östergarn. Det var lugnt på platsen, men något disigt. Efter de gjorda fynden inställdes spaningarna vid mörkrets inbrott strax efter kl. 21 och återupptas i gryningen i dag. Båtarna gick till Herrvik och helikoptrarna till Visby.

Eftersom flera av flygarens tillhörigheter påträffats kan han skjutits ut med katapulten, någon livväst eller gummibåt har dock inte påträffats vid spaningarna,

Om planet har en viss hastighet och vinkel kan fallskärmen utvecklas även på mycket låg flyghöjd säger stabsredaktör L. Olander vid flygstaben. Om det visar sig tekniskt möjligt kommer planet att bärgas.

En haverikommission har tillsatts och kommer troligen till Gotland i dag. Ordförande är hovrättsrådet Göran Steen, sekreterare advokat G. Rossander och vidare ingår bl. a. flygläkare L. Laurell och en flygingenjör.

Kjell Ingemar Tinnerholm var ogift och närmast anhörig är hans i Hässleholm bosatte fader.

I måndags började luftförsvarets skjutningar mot vingmål öster om Gotland. Under första perioden. Som omfattar tiden fram till midsommar, deltar förband från F 18 i Tullinge och F 12 i Kalmat och under den andra perioden i augusti och september förband från F 13 i Norrköping.

Man startar från Visby flygplats med bogserplan och vingmål. Målbanan är från Östergarn till Fårö. Efter påskjutning fälls återstoden av målen i sjön.

 

Piloten följde med planet?

Spaningarna efter den vid tisdagens flygolycka omkomne fältflygaren Kjell Ingemar Tinnerholm från Södertörns flygflottilj (F 18) i Tullinge hade ännu sent igår kväll inte gett något resultat. Den haverikommission som tillsatts kom på onsdagseftermiddagen till Visby och började genast höra alla inblandade för att eventuellt kunna fastställa orsaken till olyckan.

Spaningarna efter piloten pågick hela onsdagen och på förmiddagen sattes två spaningsplan av typ J 29 in i sökandet, sedan flygvapnets räddningshelikopter återvänt till Visby. I spaningen till sjöss deltog livräddningskryssaren Östergarn, tullbåten TV 238 och en bevakningsbåt från KA 3 i Fårösund.

Man vet var planet ligger, eftersom olja hela tiden bubblar upp till ytan. Troligen har Tinnerholm följt med planet när det störtade i havet sju distansminuter sydost Herrvik.

”Östergarn” åtevände till Herrvik vid 13-tiden och TV 238 till Fårösund vid 18-tiden. Bevakningsbåten från KA 3 låg kvar på den bojade platsen hela natten. Marinens ytbärgningsfartyg Belos anlände dit strax efter midnatt för att kunna påbörja bärgningsarbetet vid gryningen. Planet ligger på 67 meters djup.

    

Havererade planet antas vara svårt sönderslaget

Marinens ytbärgningsfartyg Belos har nu övertagit spaningen efter det i havet sydost om Herrvik försvunna militära jaktplanet. Med hjälp av undervattenskameror undersöker man havsbotten och försöker lokalisera planet.

Botten vid det som tros vara nedslagsplatsen är relativt jämn och vattendjupet är omkring 70 meter. Om planet ligger på den plats där man söker vet man dock inte med säkerhet ännu. Några fynd från planet gjordes även under gårdagen och enligt befälhavare på Belos, kapten Bo cassel, har planet troligen slagits sönder vid nedslaget och det blir ytterst svårt att bärga det.

Belos kom till platsen vid midnatt natten till torsdagen och ligger ensam kvar i området sedan tullkryssaren TV 238 avbrutit spaningarna. Besättningen på Belos har fått order att försöka lokalisera planet och med kamerans hjälp se om piloten finns kvar i planet. Undersökningar skall också göras för att se om planet kan bärgas. Haverikommissionen vill studera det havererade planet för att kunna fastställa olycksorsaken. Kommissionen avbröt på onsdagskvällen sitt arbete i Visby och återvände till Stockholm. Förhör hade då gjorts med de som eventuellt skulle kunna hjälpa till att skingra frågorna kring olyckan. Kommissionen har dock ännu inte gjort något uttalande om någon trolig olycksorsak och väntar nog med ett sådant till dess man kunnat fastställa om planet går att bärga.

Belos avbröt på torsdagskvällen sina undersökningar vid haveriplatsen utanför Östergarn och skall återvända till fastlandet. (Gotlands Allehanda 27/5 1970, 28/5 1970 och 29/5 1970)

   

Flygare hittades efter 1 år

En fiskare som vittjade en trål i fiskevattnen sydost om Östergarn på onsdagen fick upp en drunknad man i trålen. Allt tyder på att den döde är tjugotreårige fältflygaren Kjell Inge Tinnerholm, Tullinge, som störtade med ett Draken-plan under övning den 26 maj förra året. Den döde var ännu klädd i flygarkläder och halvt insvept i en outvecklad fallskärm. Efter olyckan sökte man efter Tinnerholm men han återfanns aldrig. Däremot påträffades en del vrakrester från det störtade planet och en del utrustning som funnits ombord. (Gotlands Allehanda 17/6 1971) 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"