Föregående sida

Bengt Erik Hugo Karlsson

f. 6/3 1940 i Roes № 1, Öja, Gotlands län, d. 12/3 2013 på Fabriksgatan 9, Enköping, Uppsala län.

 

Bengt var son till stenhuggaren Henning Sigurd Karlsson f. 7/8 1909. Gift den 2/3 1937 med Dagny Elin Katharina Rosenquist f. 24/5 1914.

Bengts syskon:

Bertil Sigurd Ferdinand f. 8/8 1937 i Öja.

Börje Nils Henning f. 21/7 1943 i Öja.

 

Bengt flyttade den 19/4 1960 till Sura.

-----------------------------------

Bengt gifte sig med Anna Ruth Monica Eriksson f. 6/3 1942 i Vännäs köping k.b.f.d., Västerbottens län. Skilda den 9/8 1978.

Barn:

Nils-Åke Lennart f. 29/5 1960 i Västerhaninge.

Monica Anneli Kristina f. 7/1 1964 i Sura

   

1959 värnpliktig vid I 18 Kungl. Gotlands infanteriregemente. Civilt yrke: jordbruksarbetare.

 

 

Värnpliktig brännskadad på I 18 vid skyddsutbildning mot napalm

Vpl Karl Erik Hugo Karlsson från Burgsvik erhöll brännskador på armarna och i ansiktet vid en utbildning i napalmskydd på I 18 på måndagsförmiddagen. (19/10 1959) Läkarna anser att man sannolikt icke kommer att erhålla några bestående men av det inträffade.

Övningen går ut på att den värnpliktige skall springa genom en c:a 1,5 m. hög och 5 m. lång tunnel byggd som en spaljé täckt med ris. På riset smetas napalmmassa som antändes. När denna blir varm flyter den delvis ner genom riset på marken i tunneln.

Den värnpliktige skall i hukad ställning springa genom tunneln med sin kappa över huvudet och händerna under kappan. Skulle napalm rinna ner på kappan skall denna efter tunnelpassagen slängas bakåt mot marken och elden kvävas genom att man trampar på den.

Värnpliktige Karlsson som av hittills outredd orsak kröp igenom gången i stället för att springa fick napalm på sina handskar. När han kom ut ur gången och förde händerna upp mot huvudet, sannolikt för att kasta av sig kappan eller i en panikåtgärd, kom det napalm i ansiktet som brännskadades. Likaså erhöll han brännskador på armarna. Detta förorsakades sannolikt under krypningen.

Instruktören befann sig omedelbart i Karlssons närhet vid det inträffade och övningen skedde enskilt. Den skadade fördes i en av regementets bilar direkt till lasarettet.

Instruktör för övningen var löjtnant Sjöblom som erhållit specialutbildning för ändamålet. Utredning om det inträffade kommer omedelbart att företagas för att konstatera om någon försummelse eller annat tjänstefel blivit begånget.

Smärre brännskador brukar inträffa då och då under denna övning men däremot har det inte, såvitt I 18:s pressofficer major Reuterswärd vet, inträffat något allvarligare tillbud på I 18. (Källa: 145)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"