Föregående sida

Olle Alfred Holmberg

f. 7/9 1936 på Prästgårdens grund, Klinte, Gotlands län, d. 27/12 1956 av drunkning. (Officiellt dödsdatum: 9/11 1960 i å församlingen skriven, Klinte, Gotlands län).

 

Olle var son till muraren Karl Birger Olaus Holmberg 29/7 1908 i Sanda, Gotlands län, d. 11/9 1974 i Sanda, Gotlands län. Gift den 2/2 1936 med Naëmi Linnéa Persson f. 31/12 1914 i Klinte, Gotlands län, d. 15/2 1988 i Nyköpings Sankt Nicolai, Södermanlands län. Skilda den 24/11 1955. (Modern omgift Backestig).

Olles syskon:

Lars Birger f. 7/9 1936 i Klinte.

 

 

Med båten till Nynäs av misstag. Hoppade över bord och drunknade

En man hoppade på torsdagskvällen (27/12 1956) överbord från ång. Visby, när fartyget befann sig c:a 1 ½ distansminut till sjöss. Spaningarna igångsattes omedelbart från ”Visby”, lotskuttern gick även ut och likaså kustminsveparen Tjurkö, men sökandet ledde inte till något resultat. Den förolyckade är en värnpliktig gotlänning med tjänstgöring vid I 18, 20-årige Olle Holmberg från Klintehamn.

 

Med ”Visby” följde på torsdagskvällen en grupp permitterade militärer. De var efter vanligheten högröstade och uppsluppna, en del tydligt spritpåverkade efter föregående restaurangbesök på kvällen. Holmberg hade kommit in till Visby vid 20-tiden och gick med en kamrat ombord samt följde även med ner i hytten. När de så småningom kom upp igen, observerade de som först att fartyget var igång och redan kommit ett bra stycke ut från hamnen – det befann sig ungefär mitt för Botaniska trädgården. ”Nu simmar jag i land”, ropade Holmberg till en kamrat och skulle omedelbart sätta sitt beslut i verket men blev hindrad av kamraten. Strax därpå gjorde han ännu ett försök att kasta sig i vattnet, men den gången ingrep även en besättningsman. Man lyckades sedan till synes lugna Holmberg och göra klart för honom, att det inte fanns någonting annat att göra än att följa med till Nynäshamn.

En stund senare sprang han emellertid i ett obevakat ögonblick upp på båtdäck, klättrade upp på relingen och hoppade överbord, fortfarande i akt och mening att simmande ta sig i land. En dam bland passagerarna observerade hans tilltag men kunde ingenting göra för att hindra honom.

”Man överbord”, kom passagerare springande och ropade till befälet på ”Visby”, som omedelbart vände och satte ut en livbåt medan man samtidigt sökte med strålkastare.

Visbypolisen underrättades via Stavsnäs radio, och man gick genast ut med lotsbåten, varjämte minsveparen Tjurkö kom till platsen. Från livbåten hördes ett nödrop på avstånd, men detta kunde inte klart lokaliseras, och sedan hördes eller syntes ingenting mer av mannen.

  En av Gotlänningens medarbetare medföljde ”Tjurkö” under spaningarna, som avbröts vid 23.30-tiden. Man kunde inte finna några spår av den förolyckade. Kapten Dahlén på ”Tjurkö” ansåg som sin uppfattning att en person skulle kunna hålla sig flytande i högst 10 minuter med den vattentemperatur som var rådande

Den förolyckade, som skulle ha inställt sig vid I 18 senast kl 8.30 på fredagsmorgonen, var född 1936 och son till murare Birger Holmberg, Klintehamn. Han var inskriven på sjömanshuset i Visby och hade varit till sjöss, innan han började sin värnpliktstjänstgöring. En tvillingbroder till honom fullgör för närvarande sin värnplikt vid A 7. (Källa: 1087)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"