Föregående sida

Björn Arnold Yngve Gustafsson

f. 3/5 1950 i Kimstad, Östergötlands län, d. (28/8) 4/9 1969 i Nydala, Kimstad, Östergötlands län. Begravd den 13/9 1969 på Kimstads kyrkogård, kv. 6, nr. V035001.

 

Björn var son till Arnold Einar Gustafsson. f. 1/1 1922 Sankt Per, Östergötlands län, d. 1/5 1990 i Kimstad, Östergötlands län Svea Marta Ingegerd f. 26/2 1923 i Linköping, Östergötlands län, d. 5/11 2012 i Norrköpings Borg, Östergötlands län.

Björns syskon:

Eva Margareta f. 2/3 1947 i Kimstad, d. 28/7 2009 i Kimstad. g. Karlsson.

Lena Birgitta f. 14/4 1953 i Kimstad.

Anna Pia Elisabet f. 17/9 1954 i Kimstad. g. Nilsson.

Ingrid Svea Marta f. 9/7 1959 i Kimstad. g. Johnson.

----------------------------

Ogift man.

Värnpliktig vid P 18 Gotlands regemente, 8:e kompaniet.

 

 

STORMDYGN ÖVER GOTLAND

Värnpliktig drunknade vid storm-bad i Hellvi

Aurskallsviken intill S:t Olofsholm i Hellvi såg ut som en kokande häxkittel i går. Stormen rev upp skyhöga vågor och skummet från vågtopparna stänkte långt in i skogen.

Ut i denna häxkittel vadade i går fem värnpliktiga, som tillfälligt var lediga från de militärövningar som pågår i trakten.  De tänkte ta ett snabbdopp i vågorna. Men en kom inte upp igen. P 18-soldaten Björn Gustavsson från Nydala, Kimstad i Östergötland trycktes ner av de väldiga vågorna och försvann. Kamraterna, som p. g. a. de kraftiga vågorna kommit överens om att hålla samman ute i vattnet, kunde inte göra annat än att ta sig upp på land för att slå larm.

Polis, brandkår och sjöräddning kom till platsen men det var enbart flygvapnets räddningshelikopter som kunde gå ut och spana. De båtar räddningsmanskapet hade med kunde man omöjligt sätta i sjön – de skulle omedelbart slå runt. Inte heller KA 3:s röjdykare som kom till platsen kunde sättas in i spaningarna.

Vid mörkrets inbrott avbröts spaningarna och de upptas så fort det ljusnar. Då skall den drunknade soldatens kamrater i åttonde kompaniet spana längs stränderna.

Björn Gustavsson sörjes närmast av föräldrar och fyra systrar. (Källa: 1209)

 
 

19-årig värnpliktig på P 18 DRUNKNADE VID HELLVI

 

Från Visby kom Armens räddningshelikopter, som med hjälp av fanjunkare Lindberg i två timmar spanade efter 19-åringen, medan grodmän, dykare och brandmän med livbåt från brandkåren väntade på stranden utan att kunna ingripa.

  

En 19-årig befälselev vid 8:e kompaniet, P 18, drunknade vid 14-tiden på onsdagen i Aurskallsviken vid S:t Olofsholm.

19-åringen, som var från Kimstad i Östergötland, hade deltagit i fälttjänstövningar under natten och återvänt till förläggningen vid 12-tiden på middagen. Efter utspisning och vapenvård hade kompanichefen kapten Hans Dahlström rekommenderat vila i tälten.

− Men vi var svettiga och ville ta ett dopp, säger en av de fyra kamrater till 19-åringen som var med vid olyckan.

Det regnade och den hårda sjön som blåste rakt in i viken uppskattas till 24 sekundmeter.

 

Löjtnant Lars Lundin och vpl Claes Holm rodde med fara för eget liv tvärs över Aurskallsviken men lyckades i den svåra stormen inte upptäcka den försvunne 19-åringen. (Foto: Pehr Hasselrot)

 

En av kamraterna Lars-Eric Lanebo:

− Vi varnade honom från att gå för långt ut. Vi skrek åt honom att vända. När vi var i vattnet upptäckte jag hur undervattenströmmarna tog tag i mig och jag simmade allt vad jag orkade och lyckades ta mig upp på land. Han försvann väldigt fort, vi hörde inte om han ropade något. Han var bakom oss när vi simmade mot stranden. När vi vände oss om kunde vi inte se honom i de höga vågorna.

Vi sprang till en liten båt som låg uppe på stranden, men den var för liten, det var hopplöst att ens försöka få ut den i vattnet.

Pojkarna tog då en åra från båten och försökte ta sig ut i vattnet igen, men de tvingades återvända, då strömdraget tycktes ha ökat. Under tiden hade man alarmerat befälet om olyckan och med en större båt, som låg förtöjd vid udden söder om viken vid S:t Olofsholm rodde löjtnant Lars Lundin tillsammans med vpl Claes Holm med uppenbar fara för livet tvärs över viken, dock utan att hitta 19-åringen. Vpl Holm var en av dem som var med och badade. Från Visby kom arméns räddningshelikopter som i två timmar flög fram och tillbaka över viken utan att finna något spår efter den försvunne. På stranden väntade grodmän, röjdykare och brandkåren med en båt. Samtliga bedömde det som omöjligt att gå ut i den hårda sjön.

Samtidigt  bedrevs efterforskningar runt stränderna efter 19-åringen, men man anser det uteslutet att han skulle ha kunnat ta sig iland någonstans.

Kapten Dahlström:

− En enda blick på viken borde varit nog för att begripa att det var livsfarligt att bada där.

8:e kompaniet befann sig vid S:t Olofsholm som reserver för ett kustartilleriförband. Detta hade fått förhinder på grund av salmonella och därför beordrades 8:e kompaniet dit för at vara ”fiendeförband”. Resten av tiden var avsedd för rekreation och vila. (Källa: 1215)

 
 

Den värnpliktige ej påträffad

Militären i samarbete med kustbevakningen spanade på torsdagen efter den drunknade P 18-värnpliktige Björn Gustavsson, Kimstad i Östergötland. (GA publicerade inte namnet på torsdagen med hänsyn till fadern, som var på resa, inte underrättats). Några resultat gav inte torsdagens spaningar varför de återupptas i dag och fortsätter lördag-söndag om inte ynglingen påträffas.

Kompaniet, som varit förlagt till Hellvi, har fått stanna kvar för att delta i spaningarna. Även en helikopter har ingått i styrkan. Spaningarna försvårades av att det ännu på torsdagen var ganska hårt väder vid olycksplatsen. (Källa: 1245)

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"