Föregående sida

Lothar Wolleh

f. 20/1 1930 i Berlin Tyskland d. 8/9 1979 i London

 

Son till Else Martha Wolleh

---------------------------------

Gift 1964 med Karin

Barn:

Oliver f. 1965

Anouchka f. 1966

 

 

Lothar Wolleh föddes 20/1 1930 i Berlin Tyskland. Son till ensamarbetaren Else Martha Wolleh. Han tillbringade krigsåren i Berlin där han liksom många andra utsattes för de svåra bombningarna av de allierade,

Som femtonåring tvångsrekryterades som femtonåring till de sista striderna om Berlin i april och maj 1945 mot de sovjetiska militärstyrkornas anfall mot den tyska huvudstaden.

Lothard Wolleh upplevelser under striderna hade satt djupa psykologiska spår under hela hans liv. Under åren 1946 till 1947 studerade han "betongmålning" i grundskoleklassen vid Hochschule für angewandte Kunst i Berlin-Weißensee.
Från december 1947 till oktober 1949 bodde han i "Boys Town" i Bad Vilbel, ett läger som drevs av den amerikanska armén för unga tyskar.

 

Några månader efter hans återkomst till Berlin i juli 1950 greps han av sovjetiska ockupationsstyrkor och dömdes av en särskild domstol till 15 år i ett tvångsarbetsläger för påstådd spionage mot Sovjetunionen. Fram till 1956 var Wolleh i arbetslägret GULAG Vorkutlag i Sovjetunionen, där han fick arbeta i en kolgruva. Den sista tiden i lägret byggde Lothar och några medfångar i hemlighet en kamera av pappkartong, glasögonlinser och glasskivor, som han tog sina första fotografier med. Ett av dem var på en lägervakt.

Wolleh kunde återvända till Berlin 1956 på grund av Konrad Adenauers framgångsrika förhandlingar om återkomst av tyska krigsfångar. Tortyren efter gripandet och de hårda kvarhållandena och arbetsförhållandena vid kolgruvan lämnade efter sig fysiska skador och posttraumatiska störningar.

Efter återkomsten från fängelset, från 1956 till 1957, fick Wolleh en utbildning i Lette-Verein, en fortsättningskola för fotografi, design och mode i Berlin. Han deltog i ett regelbundet månatligt återhämtningsprogram från World Council of Churches för krigshandikappade ungdomar. Detta program gjorde det möjligt för honom att besöka Sverige och Gotland 1958. En del av rehabiliteringen innebar att han skickades till en prästgård på Gotland under ett år. 1958 fick han praktik på Hemlin Foto i Visby.

Från 1962 till sin död bodde och arbetade han i Düsseldorf som frilansfotograf. Inledningsvis arbetade han främst med reklam och vände sig senare till sitt konstnärliga arbete. 1964 gifte han sig med sin fru Karin. Hans son Oliver föddes 1965, hans dotter Anouchka 1966.

28/9 1979 dog Lothar Wolleh efter en astmaattack i London, efter att han hade skildrat Henry Moore. Han begravdes i Eksta socken på Gotland där han hade ett sommarhus.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"