Föregående sida

Michael Wöllinger

f. 20/7 1921. Hemort: Waldheim Post Henfeld? bei Bad Ribbing/ Oberbayern. (München).

Nationalitet: Tysk.

Yrke/titel: Feldwebel. Civilt yrke: Mekaniker. Utbildad vapensmed.

Registernummer: VII H 1047. 1047 VII L.

Truppförband: Kraftfahrer-Ersatz-Abteilung 27 1 kompanie.

Identitetsnummer: 5390.

Närmaste anförvant: Hustru: Erika Wöllinger.

Adress: Waldheim Post Henfeld? bei Bad Ribbing/ Oberbayern.

Avseglade den 8/5 1945 från Windau.

Tillfångatagen (omhändertagen) kl. 06.00 den 10/5 1945 vid Faludden, Öja socken i bogserbåten Gulbis pråm 832.

Avsänd till Rinkaby 4/10 1945.

Avsänd till Trelleborg 1/12 1945.

Avsänd till Krigssjh Lärbro.

Krigsfånge-(internerings-)läger VII ankomst 10/5 1945.

Avtp 2712 1945 med Kuban.

Inskriven den 10/5 1945 å Lärbro Krigssjukhus för Vuln. sclopeter. hjärtsjuk -dom. man. dx.

Utskriven den 1/6 1945.

KOM TILL ÖN FÖRSTA GÅNGEN 1945 PÅ FLYKT UNDAN RYSKA ARMÉN

Soldat tillbaka hos vännerna

Arne och Inga-Maj Hellgren, Vives i Sanda, har just nu besök av Michael Wöllinger, 81, som kom till Gotland under helt andra förhållanden för länge sedan - som tysk soldat på flykt undan ryska armén i andra världskrigets slutskede. Michael Wöllinger lärde då känna Inga-Majs föräldrar, Marta och Karl-Magnus Hansson.

- Marta var som en mor för mig, säger Michael Wöllinger.

Michael Wöllinger var internerad vid Lagerlingen i Havdhem och fick arbeta hos Karl-Magnus Hansson som var smed i Havdhem.

Allt sedan dess har han hållit kontakt med den gotländska släkten.

Michael Wöllinger berättar att han tjänstgjorde som fältväbel i krigsslutet vid pionjärbataljonen 671 i Kurland.

Vid den tyska kapitulationen den 8 maj 1945, befann sig hans förband i Ventspils, Lettland.

När de tyska soldaterna fick kännedom om kapitulationen blev det stor oro och i all hast gick de ombord på 36 landstigningsbåtar som skulle föra dem till Flensburg.

 

Svårt beskjuten

De flesta av landstigningsbåtarna lyckades ta sig till Tyskland men den båt som Michael Wöllinger befann sig på blev svårt beskjuten av ryska soldater, den fick samtidigt ett brott på propelleraxeln och blev kvar. Ombord fanns 141 soldater och 62 av dem blev skjutna.

Till slut kom en lettisk bogserbåt, det kastades ombord en tross och landstigningsbåten bogserades mot den gotländska kusten.

Klockan 06.00 på morgonen den 10 maj fastnade bogserbåten på en sandbank utanför Faludden på sydöstra Gotland. Så småningom kom en roddbåt med två gotländska poliser.

 

Faludden

Soldaterna togs i land och fick tälta på Faludden. Den gotländska militären tog över bevakningen av dem och de fick mat av lottor.

Michael Wöllinger beskriver mötet med Gotland som att komma till himmelriket jämfört med upplevelserna vid den ryska fronten. De 79 tyska soldaterna fick åka lastbil till interneringslägret Lagerlingen i Havdhem. Under tiden i lägret sökte sig Michael Wöllinger ut i det gotländska samhället och kom i kontakt med smeden Karl-Magnus Hansson. Michael Wöllinger var utbildad vapensmed. Han började arbeta i smedjan och blev god vän med Marta och Karl-Magnus Hansson. Den 20 juli 1945 fick han fira sin 24-årsdag hemma hos familjen Hansson. På en bild tagen vid det tillfället ser man Michael Wöllinger, Marta och Karl-Magnus Hansson vid ett dukat kaffebord. Längst till vänster ser man den gotländske vaktsoldat som alltid skulle vara med Michael Wöllinger då han vistades utanför interneringslägret. Michael Wöllinger berättar att han och vakten med tiden blev väldigt goda vänner.

 

Baltutlämningen

Under fem månader befann sig Michael Wöllinger i Havdhem. I lägret fanns som mest över 500 tyska soldater.

I oktober var Michael Wöllinger bland dem som skulle lämna lägret och resa till ett annat läger, Rinkaby i Skåne. I december skulle balter lämnas ut till Ryssland - den s.k. "baltutlämningen". Michael Wöllinger var tysk soldat som kom från München, som sådan skulle han egentligen ha fått åka hem till Tyskland men det slumpade sig så att han istället blev utlämnad till Ryssland. Många av de som skulle utlämnas mådde dåligt. Eftersom sjuka inte skulle utlämnas så fanns det vissa som åt glas och skar sig svårt för att slippa åka, vissa gjorde också självmord. (Man begår självmord, Hr. Glimfalk. ML).

Michael Wöllinger kom till Liepaja i Lettland och hamnade i ett ryskt arbetsläger. Han fick arbeta på ett varv i Liepaja där man reparerade fartyg och ångmaskiner.

Han blev kvar där i nästan fyra år. Michael Wöllinger berättar att det fanns 1 100 tyskar på varvet. Man fick inte skriva brev och Michael Wöllinger hade en fru i Tyskland. Han fick senare veta att hon trodde att han var död och hon hade under de här åren fått ett barn tillsammans med en amerikansk soldat och hade sedan gift sig med en tysk och fått ett barn till.

 

Tillbaks till Tyskland

År 1949 kom Michael Wöllinger tillbaka till Tyskland. Han berättar hur han klev av tåget i München och hur han genast träffade en barndomsvän. Hennes fästman hade dött vid fronten. I februari gifte sig Michael Wöllinger med barndomsvännen Paula och de fick en son tillsammans.

De var gifta i 52 år tills Paula gick bort.

År 1960 reste Michael Wöllinger för första gången tillbaka till Gotland och träffade Marta och Karl-Magnus Hansson i Havdhem.

 

Inga-Maj Hansson som då var tre år minns när Michael Wöllinger kom på besök. Efter detta skulle det bli flera besök på Gotland - år 1982, 1999 och nu, 2003. Arne Hellgren som är gift med Inga -Maj berättar att de har varit i Tyskland på besök hos Michael Wöllinger, sammanlagt tre gånger under åren.

Marta Hansson och Michael Wöllinger har brevväxlat under åren. Numera har både Karl-Magnus och Marta Hansson gått bort.

Michael Wöllinger känner hela den gotländska släkten och håller reda på barn och barnbarn. Kontakten med Gotland har blivit en hjärtesak för honom och han vårdar ömt sina gamla fotoalbum och album med tidningsurklipp.

(Gotlands Allehanda 25/6 2003. Ulf Glimfalk).

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"