Föregående sida

Peteris Eglons Speks

f. 9/4 1925 i Liepāja, d. ?/2 1991 Västerås Badelunda, Västmanlands län. Begravd 27/4 1991 på  Irsta kyrkogård, kv. 10, nr. 41-0. Hemort innan flykten: Liepāja.

Eglons gifte sig 1:a gången med Nina Jaunzeme f. 26/7 1923 i Sigulda, Lettland, d. 16/6 1997 i Hägersten. Skilda den 27/1 1972.    (Hon anlände som flykting till Gotland den 25/11 1944, samtidigt och med samma båt som hans andra fru).

Barn: Inese Ligita f. 25/2 1954 i Hovsta. Jānis Gunars f. 27/8 1958 i Hägersten.

Eglons gifte sig 2:a gången den 24/7 1972 med Inara Silnieks f. 20/1 1931 i Riga, d. 13/3 1989 i Irsta, Västmanlands län. (Hon anlände som flykting till Gotland den 25/11 1944, samtidigt och med samma båt som hans första fru).

Tillhörig 19. Waffen-Grenadier-Division der SS (lettische Nr. 2), Waffen-Artillerie Regiment 19.

Han och brodern var bl. a. med vid striderna vid Dsukstes julen 1944 där 19:e SS-divisionen, trots att de anfölls av sju sovjetdivisioner, lyckades hålla fronten. Eglons sårades där för andra gången av ett granatsplitter i skulderbladet av ett granatsplitter i en bombräd mot Liepāja (splittret satt kvar vid ankomsten till Gotland, kanske livet ut). Han låg på lasarettet i Talsos till mars 1945. Eglons trädde åter i tjänst och stred i Zebres i slutet av mars, då som gruppchef. Fronten rörde sig där fram och tillbaka, men stod sedan stilla. Eglons och brodern Arvids tillhörde nu samma batteri. Före kapitulationen i slutet av april skickades bröderna och många artillerister med dem till främsta linjen. Den 8/5 fick de höra talas om kapitulationen, men den 19: divisionen hade inte fått något klart besked. Batterichefen sade till dem: "Tyska armén har kapitulerat. I sektorn bredvid oss har tyskarna förhandlat med ryssarna och hängt ut vita flaggor. Vår armé är fylld av onda gärningar och sorg. Den tiger. Ryssarna iakttar inte kapitulationsvillkoren gentemot oss."

Kl. 8 på kvällen kom plötsligt en order om stridsberedskap. Alla rusade till kanonerna. En larmgrupp bildades och skickades fram. Eglons hörde att det här skulle bli 19:e divisionens självmord. Men efter ett tag ändrades ordern. Förbanden skingrades och började upplösas.

 

Båten landade i Hamra socken, mellan Ojmundsbod och Lillskär, där de togs om hand av Jacob vid Ojmunds som bjuder de två bröderna på potatis, smäckar, bröd och mjölk, efter en kort vistelse där hamnar de hos landsfiskalen i Hemse där de begär politisk asyl, vilket sedan beviljas dem. Hade de inte fått det hade de velat komma vidare till England, annars skulle de ta livet av sig. Sedan förs de vidare till flyktinglägret i Kummelnäs, Saltsjö-Bo. De nämnde att farbror, Peteris Pikelis, redan hade flytt till Sverige (han hade den 13/10 1944 anlänt som flykting till Gotland. De hade efter kriget förhoppningar angående Potsdamkonferensen, men då Lettland inte ens nämndes där bestämde de sig för att fly. De flydde ut i skogarna där Arvids förfrös båda fötterna, Eglons erhöll en skada i höger ben.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig
 
Angående GDPR-lagen på "gotlandsforsvarshistoria.se"