Föregående sidaa

Stridsfordon 90

Strf 90

   

Strf 90

Vikt:

23,1 ton

Antal i tjänst:

 

Hastighet:

70 km/h, 45 km/h bakåt

Byggår:

 

Besättning:

3 + 7

Utrangerad:

 

Längd:

6,55 m

Samband:

 

Aktionsradie:

600 km

Bredd:

3,17 m

Kanon:

Bofors 40mm L/70

Höjd:

2,71 m, 4,17 m med antenner

Övrig beväpning:

7,62mm kulspruta m/39C, Galix 80,5 mm rökkastare

Pansar:

 

Motor:

Scania V8 DSI 14 446 kW (550 hk)

Chassi:

 

Växellåda

Automat 4 framåt, 2 bakåt

 

BAE Systems Bofors, BAE Systems Hägglunds, Sverige. Chassin tillverkades vid Hägglunds och tornen vid Bofors. Vagnen är både slagkraftig med sin 40 mm kanon och sin framkomlighet och kan samtidigt transportera upp till åtta stridsutrustade soldater. Produktionen av Strf 90 började 1993.

Det finns i Sverige tre versioner: A, B och C (eller Adam, Bertil och Caesar). Den viktigaste skillnaden mellan A- och B-versionen är att B-versionen fått ökad förmåga att skjuta under gång tack vare en elstyrd slaghammare i pjäsen. Övriga förbättringar i B-versionen är påbyggnad av ett reservsikte för skytten placerat bredvid eldröret, förbättrad torsionsfjädring för mjukare gång i terräng, modifierat elsystem och programvara, nya paneler och nya säkerhetsbälten. C-versionen används bara internationellt och inte under utbildning av värnpliktiga. En viktig skillnad är den rejält höjda skyddsnivån hos C-vagnen, bestående av minskydd, splitterskydd och tilläggsskydd. De yttre tilläggsskydden består av extra skyddande moduler på vagnskroppen samt de yttre minskydden som sitter under vagnen. Vikten har ökat till 28 ton istället för B-versionens 23,1 ton. C-vagnen har även fått en ny vagnsmonterad ksp 58, som ersätter ksp 39.

Besättningen består av vagnchef, skytt och förare. Vagnchefen sköter kommunikationen och navigationen, skytten söker efter fienden och avfyrar vapnen och föraren ägnar sig enbart till att köra fordonet. Vagnchefen har en egen joystick för att styra tornet och skjuta med kanon/ksp, vagnchefens joystick har prioritet över skyttens riktdon. Ingen laddare behövs då det är en automatkanon.  Vagnchefen sitter till vänster och skytten till höger i tornet och föraren längst fram till vänster i chassiet.

  

Strf 9040 var ursprungligen avsett för transport av åtta stridsutrustade soldater. Då behovet av utrymme i vagnen för medförd materiel ökat samt för att säkerställa att nödutrymning skall kunna genomföras har emellertid ett av sätena tagits bort i de nu operativa vagnarna. Där sitter en skyttegrupp om sex personer och på den sjunde platsen oftast plutonsjukvårdaren, strigruppchef/ stabstroppchef, markstridsledaren eller skyttetroppchefen. Skyttegruppen består av en gruppchef, en ställföreträdande gruppchef, två Ksp-skyttar, en Grg-skytt och en Grg-laddare. Fästen finns (i strf 9040) för två st Pansarskott m/86, ett för Granatgevär m/48 och ett i dörren för en Ksp 58.

För uppsutten strid eller observation med skyttegruppen finns två stycken stridsluckor på bakpansaret. Oftast är det gruppchefen och en kulspruteskytt i den ena luckan och ställföreträdande gruppchef och den andra kulspruteskytten i den andra luckan som observerar och strider genom stridsluckorna. På varje sida finns det en tapp där man fäster kulsprutan så att ksp-skytten slipper hålla i den.

Stridsfordon 90 är beväpnat med en automatkanon, en kulspruta och sex rökkastare. Huvudbeväpningen på strf 9040 och lvkv 90 är en Bofors 40 mm automatkanon. Eldhastigheten är cirka fem skott i sekunden.

Det andra vapnet är en 7,62mm Ksp m/39 (Ksp 58 på Caesar-vagnen), vilken är parallellkopplad med automatkanonen. Ammunitionen är färdigbandad på tygband med var fjärde spårljus och kommer i papplådor om 250 skott. Rökkastarna, tillverkade av Giat, är sex stycken till antalet och är placerade med tre på vardera sidan av tornet. Rökkastarna avfyrar rökgranater som inom ett par sekunder bildar en tjock, IR-dämpande rökskärm 20-50 meter framför fordonet. Denna rökskärm varar i 1-2 minuter och ger vagnen möjlighet att omgruppera.

   
Tankning på garageplan på Visborgs slätt Insidan
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig