Föregående sidaa

Sabel för artilleriet m/1831

Klingan har smal blodrand längs ryggen och skålslipad. Märkt "G.A.K.2. B. No 25" (Göta artilleriregemente). Bredd vid fästet: 37 mm. Nr: 25. Läderklädd kavel m 15 räfflor. Fästets beslag är av järn. Ryggbeslaget löper upptill ut i en låg kappa. Ett stycke ovanför parerstången finns ett par framåtskjutande, nära nog halvcirkelformiga flikar som skjuter ut över kavelns sidor. Parestången är flat och slutar baktill i en nedåtböjd knapp. Från dess underkant skjuter ett par nedtill avrundade styrskenor ut nedåt. I bygelns övre del finns ett avlångt hål för handrem. Sabeln användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

  

Sabel för infanteriet m/1859

Sabel m/1859 för officer vid infanteriet. Klingan är damaskerad, krökt och till större delen av sin längd eneggad, men 52 cm. nedanför fästet blir klingan plötsligt bredare och får en tveeggad klack. Klingans övre del till klacken har förstärkt rygg, vilken fortsätter in på klacken fram till udden, och på så sätt delar klacken i två hälfter. Upptill pryds klingan med etsade och förgyllda ornament, varibland på yttersidan inskriften "Fäderneslandet", "Svenska riksvapnet" och "Nordstjernan i sin strålglans"; men på innersidan finns inskriften "Konungen". Klingan är signerad W. Schmolz. , Solingen, samt har upptill på yttersidan kvalitetsbeteckningen "Eisenhauer".Fästet är av förgylld mässing. Kaveln är klädd med svärtat fiskskinn och har 8 räfflor i vars bottnar ett par invid varandra liggande mässingstrådar anbringats. Bägge trådarna är hopsnodda av två parter, men den ena tråden är höger och den andra vänstersnodd. Baktill har kaveln ryggbeslag, som upptill övergår i en avrundad kappa.Tångniten betäcks av ett ovalt i kappan infällt mässingbeslag, vilket längs kanterna är prytt med enkel gravyr, men i övrigt med fina tvärgående räfflor. Runt detta beslag är även prydd med enkel gravyr. Längst fram har kappan en musselskalsliknande upphöjning. Runt kaveln och ryggbeslagets nedersta del går ett ringliknande omkring 9 mm brett nedåt vidare mässingsbeslag.Parerplåtens yttre del är rätt stor och upphöjd, men dess inre del är liten och nedböjd. Den förstnämnda delen är genombruten och utanpå, men ej inuti, ciselerad i stiliserade blad- och blomornament m.m. Den inre delen är däremot slät och hel.Parerstången är längst bak nedböjd och utbildad till en på sidorna med spiralornering prydd rund knapp. Framåt blir den rätt bred och markeras på parerplåtens undre, men ej på dess övre sida. Framtill övergår den i handbygeln, vilken har fyrkantigt tvärsnitt och vilken längst upp är kluven i två grenar. Dessa grenar träffar kappan på var sin sida om det förut omtalade upphöjda musselliknande partiet. De kluvna delarna är närmast kappan på sidorna prydda med ciselerade ornament. Baktill på parerstångens övre sida finns en stämpel, en sköld med tre kronor under kunglig krona. Baljan är blank och av polerat järn. Runt den går två smala, ringliknande beslag, vilka på ryggsidan har var sin ögla för en koppelring. Längst ned på baljans utsida är inslaget "W. S&C." Sabeln användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

  

Huggare m/1795

Pilhöjden är 25 mm och klingans bredd vid fästet är 35 mm. Upptill på klingans yttersida finns en P-stämpel.På hanbdygelns yttersida är ett par korslagda pilar och siffran 2 inslagna. På samma sida av parerstångens bakre arm finns en stämpel med ett W och längre bak är siffran 8 inslagen.Utställningsetikett: Huggare m/1795 för artilleriet. Klingans längd 62 cm. Vikt 0,78 kg. Huggaren användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

  

Ryska Huggare ca 1800

Tagen från ryssarna på Gotland 1808. Beskriven som Halvsabel av ryssarna. Längd klinga: 58.5 cm, Längd: 72.5 cm, Bredd Klinga: 3.3 cm. Av järn.  Huggaren användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

  

Huggare m/1803

Upptill på klingans yttersida finns en nästan utslipad P-stämpel. Upptill på ytttersidan av det parerplåtsliknande partiet sitter en kronstämpel och nedtill på innersidan av samma parti numret 11. På handbygelns yttersida är numret 147 inslaget och på innersidan numret 60 samt siffran 2 inom en triangel.  Huggaren användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

  

Värja m/1807

Värja m/1807 för underofficer. Klingan är en förkortad och omslipad kavallerivärjklinga från 1600-talets slut. Fästet är taget från eller gjort efter samma modell som det till en infanterihuggare m/1747. På parerstångens innersida finns en stämmpel med namet "MORELL".  Huggaren användes av Gotlands Nationalberärings artillericorps och har förvarats vid Gotlands gevärsförråd.

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig