Föregående sidaa

   

HMS Ärlig 90

Ärlig levererades till KA 3 1998
 

Typ:

Bevakningsbåt 80 / Klass: Tapper

Fartygets nr:

90

Varv:

Djupvik

Sjösatt:

1993

Deplacement:

60 ton

Längd:

22.5 m

Bredd:

5.4 m

Djupgående:

1.9 m

Fart:

25 knop

Utrangerad:

 

Besättning:

4 Officerare 4 Värnpliktiga

Maskin:

2 st 16-cylindriga dieselmotorer, 2 x 1200 hk (max 2450 hk) (1520/1800 kw)

Bestyckning:

 

 

Fakta om Ärlig. Fartyget är konstruerat att ingå i en bevakningsbåtpluton om två båtar av typen 80. Dess huvudsakliga uppgift är att bevaka inlopp eller havsområde med särskild förmåga att ingripa mot undervattensfarkoster. Fartyget kan spana efter föremål under vattenytan och utföra klassificering av upptäckta föremål. Hjälpmedlen för detta är sonar och en ROV (en fjärrstyrd undervattensfarkost med bl a videokamera). Vapeninsats kan utföras med sjunkbomber och antiubåtsgranater.

Bevakningsbåten typ 80 är således en mycket kvalificerad plattform, även för svåra uppgifter som bekämpning av undervattensfarkoster. Faktum är att det är få båtar i världen som har sådan kompetens i förhållande till sin storlek.

Fartyget har konstruerats för att kunna vistas en längre tid till sjöss och har bland annat en anläggning för produktion av dricksvatten ombord.

Detta underlättar hennes andra uppgifter att utöva sjötrafikkontroll och medverka i sjöräddning. Stöd till civila samhället i övrigt och internationell medverkan blir naturliga uppgifter för bevakningsbåt typ 80.

Bostadsinredningen för åtta mans besättning inrymmer förutom hytter även mäss, kök, toalett, dusch och förrådsutrymmen. Skrovet är helsvetsat i aluminium.

Framdrivningen sker med konventionellt propellerarrangemang. Fartyget har speciell utrustning för att kunna framföras i låg fart och är försett med bogpropeller. Det senare underlättar manövrering under lite svårare förhållanden.

Navigeringsutrustningen omfattar bl a satellitnavigering och datoriserat navigations / ledningssystem. Sambandsutrustningen medger trafik till militära och civila samverkanspartners. (KA 3:s kamratförenings tidning)

 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig