Sjunde västtyska flotteskadern besök i Visby 24/8 1973

Sjunde västtyska eskadern löper in i Visby hamn. Taktfull marschmusik från regionmusikkåren välkomnar tio minsvepare och moderfartyget "Glucksburg", som fyller upp hela inre hamnen. Tyske konsuln Gillis Waldenström, Visby, finns på kajen.

 

A1414 Glucksburg

 
 
 

Tyskt örlogsbesök i Visby hamn

 

 

Hela inre hamnbassängen fylldes på fredagen av ryska (sic) örlogsbesöket. På bilden ser vi eskaderchefen, fregattenkapitän Uwe Büttner t. v. samt befälhavaren på depåfartyget Glücksburg, korvettenkapitän Karl-Friedrich Fendler, ombord på Glücksburg.

 

Tyska flottans yngsta minsvepareskader, bestående av 10 minsvepare och depåfartyget Glücksburg, tog på fredagen (24/8 1973) Visby hamn i besittning med 400 man ombord.

7:e minsvepareskadern, som man kallar sig, är ute på sin årliga utbildningsresa i utländska farvatten. Att man valt just Visby och Gotland hänger samman med en del tidigare örlogsbesök.

ꟷ Gotland och Visby har under de tidigare tyska flottbesöken och givit soldaterna oförglömliga intryck och upplevelser. Det var därför inte svårt för oss att välja ett lämpligt mål för vår resa, säger eskaderchefen, fregattenkapitän Uwe Büttner.

 

7:e minsvepareskadern ur tyska flottan anlände på fredagen till Visby med 10 minsvepare samt depåfartyget Glücksburg.

 

Den tyska marinenheten hör till vardags hemma i Neustadt i Holstein. 1967 började man bygga upp denna 7:e minsvepareskader. 1969 var enheten komplett och redo att träda in i utbildningen av tyska marinsoldater.

10 minsvepare om vardera 230 ton och en längd av 37 meter, 8 meters bredd och 2 meters djupgående utgör tillsammans med depåfartyget Glücksburg eskadern. Glücksburg har ett tonnage på 3.500 ton, längden är 105 meter och bredden drygt 13 meter. Marschfarten ligger på 17 knop och besättningen består av 84 man varav cirka hälften värnpliktiga. Tyskarna kommer närmast från övningar i Östersjön.

Under det fem dagar långa besöket i Visby väntar ett digert program. I dag skall man bl. a. ha en pistoltävling på KA 3 och i morgon gör man ett besök vid Albatrossgraven i Östergarn, där man också lägger ner en krans till minnet av de stupade tyska sjömännen. På måndag spelar man traditionellt en fotbollsmatch mot de värnpliktiga på A7. Däremellan kommer mesta tiden att ägnas åt sightseeing och soldaterna kommer också att beredas tillfälle att uppleva ”Visby by the night”. Vad nu detta medför.

De gotländska flickorna kan dock med all säkerhet räkna med att bli uppbjudna av de tyska sjömännen på dansbanorna i staden.

De tyska fartygen kommer att stå öppna för allmänhetens besök i dag lördag mellan kl. 14 och 16 samt i morgon söndag mellan kl. 14 och 16. (Källa: 1371)

 
 
 

Sjunde västtyska eskadern löpte in

 

 

Uppradade på däck i stram givakt stod den västtyska besättningen på moderfartyget Glücksburg när regionmusiken spelade välkomstmarscher.

 

Under pampig och taktfull marschmusik från regionmusiken svepte i går sjunde västtyska minsvepareskadern in i Visby hamn. Ett flottbesök om tio minsvepare tillsammans med moderfartyget ”Glücksburg”.

Som vanligt ägnades första dagen åt de rutinmässiga, officiella besöken och återbesöken. I tur och ordning efter ett strikt tidsschema fick landshövdingen, biskopen, militärkommandochefen, kommunledningen och garnisonschefen överste Stig Nihlén besök av de västtyska officerarna.

Sen var det dags för samma gotlänningar att i tur och ordning göra återbesök ombord på ”Glücksburg”.

Besök ombord gjorde också västtyske marinattachén oberfeldwebel B. Schnoor tillsammans med förbundsrepublikens konsul på Gotland, bankdirektör Gillis Waldenström.

 

 

Tyske konsuln i Visby, bankdirektör Gillis Waldenström och Västtysklands marinattaché i Stockholm, oberfeldwebel B. Schnoor, var de första att gå ombord och hälsa de västtyska flottisterna välkomna.

 

PISTOLSKYTTE

Västtyskarna stannar här ända till tisdag. (28/8 1973) under de följande dagarna blir det lite mindre officiellt. Tyskarna ska b. a. möta KA 3-arna i ”pistolskytte med förfriskningar” och på A 7 blir det fotboll, också där med förfriskningar.

Besök på Fornsalen, dans på Borgen och barnfest för ett 30-tal utvecklingsstörda barn från Bingebyskolan står också på programmet. Som vanligt vid västtyska örlogsbesök görs också en utfärd till Östergarn för att lägga ned kransar på Albatrossoffrens grav.

En rad frivilliga försvars- och andra organisationer inbjuds att besöka eskaderns fartyg och i dag och i morgon eftermiddag är det fritt fram för allmänheten att gå ombord och titta. (Källa: 1381)

 
 
 

Tysk gudstjänst i Östergarn och krans på Albatross-graven

 

Hedersvakten vid Albatross-graven

 

Det tyska flottbesökets söndagsprogram kulminerade med ett besök vid Albatross-graven på Östergarns kyrkogård och tysk gudstjänst i kyrkan. Vid gudstjänsten talade den tyske skeppsprästen Kettenbach som assisterades vid altartjänsten av kontraktsprosten Ture Westerström.

Vid graven bildade matroserna från den tyska minsveparflottiljen hedersvakt. Militärkommandochefen generalmajor Kjell Nordström talade om Albatross-minnet. Karl Paul, en av de överlevande från Albatross´ besättning, talade till sina stupade kamraters minne. Högtiden kulminerade då eskaderchefen fregattenkapitän Uwe Büttner lade ned den tyska eskaderns krans på graven.

Efter besöket vid Östergarns kyrka samlades de deltagande tyskarna jämte inbjudna gäster till samkväm på pensionat Borgvik. (Källa: 1380)

 
 
 
 

Uppradade på däck står den västtyska besättningen på motorfartyget Gliicksburg när västtyska flottan gästar Visby.

 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig