Tyska kryssaren Königsbergs besök i Visby 17/5 1939

Lätta kryssaren Königsberg: Sjösatt i mars 1927. Längd: 174 m. Bredd:15, 3 m. Djupgående: max 6, 28 m. Hasighet: max 32, 1 knop. Huvudbeväpning: tre torn med tre 15 cm. kanoner i varje torn.

Hon deltog i Operation Weserübung, invasionen av Norge i april 1940. Vid Bergen skadades hon svårt av norskt kustartilleri, följande dag, 10/4, sänktes hon av brittiskt flyg. Vraket bärgades 1942, året därefter skrotades hon.

 

Kapitän zur See

Ernst Scheurlen

f. 5/12 1894 i Strassburg Elsass. Stupade 8/4 1945 i Gross Eilstorf Walsrode. Tjänstgjorde då som viceamiral och chef för 2:a Marininfanteridivisionen. Hade tjänstgjorde i båda världskrigen. Kapten på Königsberg 3/11 1938 - 26/6 1939.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tyska kryssaren Königsberg, som f. n. är i Sverige på en rad icke-officiella besök, väntas enligt vad som nu meddelats hit kl 10 på onsdagsmorgonen. Den avgick på måndagen från Vasa till Visby, färden fortsättes till Memel och vidare till Kiel. Befälhavaren ombord är Kapitän zur See Scheurlen, och dessutom finnes ombord 24 officerare, 23 av graden Oberfeldwebel, 18 Feldwebel, 18 Fähnrich zur See, 104 underofficerare och 406 besättningsmän.

Königsberg sjösattes den 26 mars 1927, mäter 6,000 ton och har en längd av 169 m., och en största bredd på 15, 7 m., och ett djupgående på 5, 4 m. Kryssarens officiellt högsta hastighet är 32 knop, men den lär kunna göra en fart på 38 knop. Det medför bl. a. två sjöflygplan. (Källa: 427)

 
 

Königsbergs Visbybesök

Kom kl. 10 i morse

Tyska kryssaren Königsberg har i dag (ons. 17/5 1939) kl. 10 på förmiddagen programenligt anlänt till Visby och ankrat på redden. Ankomsten skedde som man beräknat vid 10-tiden. Omedelbart därefter gjorde konsul Carl Emil Ekman i egenskap av tysk konsul ett besök ombord, som varade i en och en halv timme. Då konsuln gick i land sköts salut med sex skott från kryssaren. Chefen ombord, Kapitän zur See Ernst Scheurlen, har därefter uppvaktat civila och militära myndigheter i staden. Kl. ½ 6 e. m. spelas en fotbollsmatch på Gutavallen mellan ett lag från ktyssaren och en kombination från I. 18.

I kväll ge officerarna vid stadens truppförband middag på A 7:s officersmäss för de tyska officerarna. Likaledes ha underofficerarna på infanteriregementet inbjudit kryssarens underofficerare till sin mäss. I morgon anordnas en stadsrundtur för officerare och manskap, och senare på kvällen ger konsul Ekman middag för ett antal officerare från kryssaren, varjämte representanter för underofficerare och manskap av konsuln inbjudits till Stadshotellet. På fredag ger slutligen kryssarens chef lunch ombord för myndighetspersoner från staden, och kl. 8 på kvällen avgår åter kryssaren med Memel som närmaste mål. (Källa: 428)

 
 

Tysk-svensk fotboll på Gutavallen

Tysk-svensk fotboll lär det bli i morgon (17/5 1939) på Gutavallen. F. n. pågår underhandlingar mellan I 18 och tyska konsulatet om en match mellan våra infanterister och ett lag från den tyska kryssaren, som hitväntas i morgon.

Om matchen blir av ställer I 18 upp med starkast möjliga lag, kombinerat ur serie- och värnpliktslagen, eller från mål till vänsterytter Larsson (I. 18), Berntzén (Sandarna), Freij (HIF), Andreasson (Getebergsäng). E. Johansson (Sandarna), Timle (G F F), Bo Kuhlau, (I 18), Mohlin (I 18), Larsson (Heimer), Ekström (Alingsås), Isaksson (Heimer). Domare skulle bli Efraimsson, Göteborg. Att tyskarna ställa upp ett starkt lag, kan väl tas för givet, då vi ha flottmatchen från i fjol i gott minne. Det är möjligt, att även I. 18:s musikkår medverkar, kanske t. o. m. tyskarnas. Något bestämt kan emellertid först sägas i morgon, när kryssaren kommer hit. Meddelanden om matchen blir av kommer i onsdagstidningarna. (Källa: 429)

 
 

Festligt på Gutavallen i e. m.

Militärmusik i samband med fotbollen

Gutavallen får i kväll inregistrera sitt första stora publikrekord för året i samband med fotbollsmatchen mellan ett lag från ”Königsberg” och kombination från I. 18, som står för matchen. Vidare komma 300 man från I. 18 att med musikkåren i spetsen tåga från Visborgsslätt till Gutavallen. Från kl. 5.15 konserterar musikkåren på Gutavallen och fotbollen börjar kl. ½ 6.
I. 18 ställer upp med en kombination av värnpliktiga, huvudsakligen från Västsverige, och stammanskap ur det ord. serielaget. Om det tyska lagets sammansättning har ingen uppgift lämnats, men som de tyska krigsfartygen som besöka utländska hamnar bruka ha utmärkta lag ombord, kan man ta för givet att det kommer att bjudas på bra fotboll i kvällens match, som bör dra en stor publik även av civila. Det torde bli luft i luckan när så mycket militärer samlas för att heja på sina lag, och Gutavallen kommer nog att få uppleva en av sina stora dagar. (Källa: 430)

 
 

Storseger för I. 18 över tyskarna

Laget från ”Königsberg” besegrades med 7-0

Det blev inte den stormatch på Gutavallen i onsdags e. m. som man väntat med tanke på tidigare besök av tyska lag. Det lag som kryssaren Königsberg ställde upp mot kombinationen ur I. 18 hade inte en chans utan måste från början inrikta sig på försvaret, och slutresultatet blev en storseger för I. 18 med 7-0. En bidragande orsak till det stora nederlaget var tyskarnas ovana med planen. Den var nyklippt och tyskarna som hade fotbollsskor med gummidubbar hade det mycket svårt att stå på benen.

Redan från de allra första minuterna visade sig I. 18 som det bättre laget. Det ena anfallet efter det andra drogs upp på högersidan, men det tyska försvaret var här ganska starkt och det dröjde en hel kvart innan första målet kom. Detta gjordes av vänsterytter Isaksson på en stickare från ett läge som verkade vara offside. Det godkändes emellertid och minuten efter var det färdigt igen. Målgörare var denna gång vänsterinner Ekström som sköt i mål via en försvarsspelare. Samme man svarade även för det tredje målet, som gjordes mycket elegant efter en helomvändning sedan bollen dämpats. Det fjärde målet i denna halvlek för I. 18 gjordes på en frispark från strafflinjen av vänsterback Frej. I. 18:s anfall hade under den sista halvtimman kommit från vänster och det visade sig att det var mycket lättare att bryta igenom det tyska försvaret på denna sida.

I andra halvlek gick det 29 min. innan det hände något av intresse. Då hade tyskarna en chans att reducera, men den tyska nicken hamnade i målvaktens famn. Strax efter var det kalabalik framför det tyska målet, men i sista stund sparkades bollen bort. I 25:te minuten var det dock färdigt, då Frej lade en straffspark i mål. Ett par minuter senare ökades I. 18:s ledning genom ett tyskt självmål och slutresultatet 7-0 fastställdes sedan av centern Larsson, som kom igenom och sköt förbi den utrusande målvakten. Det höll på att bli ett mål till, men den tyske målvakten gjorde en verkligt elegant räddning på ett hårt skott i ena klykan och tippade till hörna, som blev resultatlös. Matchen dömdes av Benjaminson, I. 18.

Sedan spelarna hurrat för varandra ställde båda lagen upp på en rad med front mot läktaren och överstelöjtnant Björn tackade spelarna för den goda kampen. Från I. 18 överlämnades till tyska laget en tallrik och det tyska laget överlämnade en tavla. Vidare fingo de tyska spelarna I. 18:s silvermedaljer medan segrarna fingo nöja sig med brons.

Före matchen underhöll I. 18:s musikkår den mycket talrika publiken med musik och likaså i halvtid. Vidare höjdes stämningen av ett gäng göteborgare, som bildade en flitig hejaklack. (Källa: 149)

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig