En västtysk flotteskader besök i Visby 19/8 1971

En västtysk flotteskader om ett depåfartyg och 10 motortorpedbåtar besökte Visby under fyra dar oeh förutom officiella besök blev det fotboll, luftgevärsskytte och högmässa i Östergarns kyrka med kransnedläggning vid Albatrossgraven. I samband med besöket hölls också den första katolska mässan i Visby domkyrka sedan 1500-talet.

 
Innan besöket i Visby gästade eskadern Kalmar. Depåfartyget A63 "Main".
 
 
 

540 västtyska flottister på stan

 

Här kommer västtyska flottan in i Visby hamn som snart fylldes av stålgrå torpedbåtar. Besättningen på 540 man spred sig på Visbys gator.

 

Visby gästas just nu av femte motortorpedbåtsdivisionen men depåfartyget ”Main” från Västtyskland. Ombord på de tio motortorpedbåtarna finns 540 man, som under de fem dagar eskadern ligger i Visby skall göra rundturer på ön och dansa på Borgen.

Eskaderchefen fregattenkapitän Roland Hess valde att gå till Visby framför andra alternativ i Sverige. Han har nämligen en gång tidigare besökt Visby och har från den gången sådana positiva minnen, att han gärna ville leda en resa hit igen.

Närmast kommer man från Olpenitz i Tyskland och har gått till Visby via Hanöbukten och Kalmarsund. Innan återresan på måndag skall man hinna med ett digert program.

 

Under torsdagen hann några med stadsrundtur och senare på dagen var det mottagning på P18, som följdes av middag på A7. Manskapet dansade på kvällen på Borgen och gör så även i kväll.

Idag inleder man med fotboll och gör därefter besök på Fornsalen. Dessutom ingår officiella besök och återbesök i det dagliga programmet.

På lördag och söndag visas fartygen för allmänheten mellan klockan 14 och 16.

Besöket avslutas på söndag med gudstjänst i Östergarns kyrka och kransnedläggning vid graven där besättningsmännen från SMS ”Albatross” vilar.

Femte motortorpedbåtseskadern har övertagit femte motortorpedbåtsflottiljens tradition. Den senare uppställdes 1941 och var i tjänst i Engelska kanalen till juni 1944.

Sedan den förlorat största delen av sina fartyg vid invasionsstriderna 1944, uppställdes flottiljen på nytt och kämpade till krigsslutet i Östersjön. Under de sista krigsåren var den aktivt behjälplig vid tillbakaförandet av tyska flyktingar från öster.

Eskaderuppställningen började hösten 1959. I och med insättande av tendern i juni 1963 eskadern fulltalig. NATO-underställning skedde i slutet av 1961, efter det att eskadern deltagit i en förbandsövning i Skagerack och Kattegatt. Sedan dess har eskadern varje år deltagit i olika nationella och NATO-manövrer i västra och mellersta Östersjön, i danska och norska farvatten samt Nordsjön.

Så några korta data om de gästande torpedbåtarna:

Längd: 43 m., bredd 7 m., djup ca 2 m., antal man 39, hastighet 42 knop, bestyckning: 2 – 40 mm luftvärnskanoner och 4 torpedtuber, minor.

Depåfartyg Main: 130 man, hastighet 21 knop, bestyckning: 2-100 mm luftvärnskanoner, 4-40 mm luftvärnskanoner.

 

Maj-Britt Nordström från Östergarn satt inte stilla många minuter under danskvällen på Borggården. De tyska flottisterna var i klar majoritet. Men ett 4-tal gotländskor dansade villigt och glatt. Flottisten som Maj-Britt dansar med är menige Kirschbauer. (Källa: 1364)

 
 

Biskopen hälsar tyska flottan

 

 

Biskopen gör honnör – för västtyska flottan! Han var en av de honoratiores som besökte den västtyska flotteskadern – med traditioner från andra världskriget – som i går anlände till Visby.

Första dagen ägnades åt mycket formella besök. Först besökte västtyskarna, med militärisk punktlighet och diplomatisk artighet, i tur och ordning landshövdingen, generalen, biskopen och andra visbybor av rang. Sen var det samma visbybors tur att i samma rangordning besöka eskaderns flaggskepp.

Eskadern består av ett depåfartyg och tio motortorpedbåtar, totalt 540 man ombord.  Fyra dagar varar besöket och då hinner man med att spela fotboll, skjuta luftgevär och lägga ner kransar vid Albatross-graven i Östergarn.

Eskadern, som enbart besöker Visby, har alltså traditioner från andra världskriget då de flesta fartygen dock gick förlorade vid de allierades invasion. Nu deltar den bl. a. i stora NATO-övningar.

 

 

100 tyska flottister samlades i går kväll på Borgen i Visby. Där väntade först förfriskningar. Sedan kom de gotländska flickorna för att dansa. I kväll upprepas evenemanget. Men det är inte samma flottister som kommer. Här serveras de tyska gästerna av Barbro Lindstedt.  (Foto: LASSE AHNELL)

 

Öns toppar fick i rangordning ta emot den västtyska flottan

I går siktades västtyska flottan i Visby. Inre hamnen fylldes nästan helt av depåfartyget ”Main” och tio stora motortorpedbåtar. Ombord fanns 540 glada flottister, från eskaderchefen själv, Fregattenkapitän Roland Hess, till längste man i skansen.

Men gladast var kanske de hundra flottister. Som genom förbindelseofficerens försorg hämtade ut biljetter till Borgen på kvällen. Där förfriskningar och svenska, danssugna mädchen väntade.

Mera formellt gick det till under dagen. Med diplomatisk artighet och militärisk punktlighet gjordes en massa officiella besök. Först gick eskaderchefen Hess, marinattachén Jansen, västtyske konsuln i Visby, Gillis Waldenström samt förbindelseofficeren i land.

Kl. 10.30 knackade de på hos landshövdingen, 10.50 hos generalen, 10.10 hos biskopen, 10.30 hos kommunalrådet Stenström och fullmäktiges andre vice ordförande Fred Henningson – och till slut, 11.55 blev det visit hos garnisonschefen, överste Hjukström.

Och när tyskarna varit så artiga så skulle visbyborna ge igen. Så 13.50 klev landshövdingen ombord för att avlägga visit, sen följde i tur och ordning samma personer som fått besök under förmiddagen, generalen, biskopen, kommunalgubbarna och garnisonschefen. Alla i tur och ordning och på bestämda klockslag…

14.45 t. ex. lämnade kommunalpamparna Stenström-Henningson flaggskeppet ”Main” och på landgången blåste en matros den traditionella saluten i visselpipa.

- Vad vi pratade om? Jo, det växlades litet artighetsfraser och så där, sade C B Stenström på kajen efteråt.

Just då svängde översten Hjukströms bil fram till landgången. Prick 14.50. Allt enligt programmet.

Senare blev det samvaro under lite friare former. Generalen gav i går kväll middag på A 7 medan de hundra meniga flottisterna lämnade sina biljetter på Borgen.

Och i dag blir det några fotbollsmatcher, besök på Fornsalen och rundvandringar i stan. Och på kvällen får hundra andra flottister biljetter till Borgen.

Eskadern blir kvar också under lördag-söndag. Då skall officerarna hinna skjuta luftgevär och äta lunch på A 7 och P 18, man skall besöka gudstjänsten i Östergarns kyrka och lägga ner kransar vid Albatross-graven innan man slutar med cocktailparty ombord på flaggskeppet. Dessutom tar man emot gotlänningarna ombord, vem som helst får komma och titta på lördag och söndag eftermiddag båda dagarna kl. 14-16. (Källa: 1375)

 
 

Tyska på flottbesök nedlade kransar vid Albatross-graven

 

 

Fregattenkapitän Roland Hess nedlägger 5:e motortorpedbåtsdivisionens krans vid Albatrossgraven vid söndagens minneshögtid i Östergarn.

 

Det västtyska flottbesökets officiella del avslutades på söndagen (22/8 1971) med kransnedläggning på Albatrossgraven i Östergarn. Med denna kransnedläggning ville 5:e motortorpedbåtsdivisionen med befäl och manskap hedra minnet av de tyskar som föll i kryssaren Albatross strid mot en rysk övermakt den 2 juli 1915. Besöket i Östergarn, i vilket ett sjuttiotal tyskar deltog, inleddes med gudstjänst i kyrkan som förrättades av den västtyske skeppsprästen Walter Grunwald. Omedelbart efter gudstjänsten samlades deltagarna vid graven där eskaderchefen fregattenkapitän Roland Hess nedlade en krans med band i de tyska färgerna. Karl Paul talade också till sina fallna kamraters minne. Bland det tyska gästerna märktes tyska marinattachén kapitän zur See Jansen och som officiella gotländska representanter landshövding Torsten Andersson, militärkommandochefen generalmajor Fredrik Löwenhielm samt konsul G. Waldenström. Besöket i Östergarn avslutades med kaffe på pensionat Borgvik. (Källa: 1376)

 
 

ÅTERUPPSTODEN EFTER NORMANDIE

 

Den västtyska flottstyrkan, som i går anlände till Visby, kallas femte torpedbåtseskadern och har övertagit traditionerna från femte torpedbåtflottiljen, som var aktiv under andra världskriget.

Flottiljen blev komplett i juni 1944 men strax efter, under de allierades stora invasion, förlorade flottiljen sina flesta fartyg.

Men flottiljen återuppstod och kämpade till krigsslutet i Östersjön. Under krigets sista månad deltog flottiljen i evakueringen av tyska flyktingar från östfronten. –

För 12 år sedan, 1959, byggdes flottiljen ut till dagens omfattning. Den underställdes NATO och har varje år deltagit i olika manövrar i Östersjön, Nordsjön och i danska och norska farvatten.

De tio torpedbåtarna är bestyckade med vardera två 40 mm kanoner, fyra torpedtuber samt minor. Besättningen är 39 man. Depåfartyget ”Main” har 130 man ombord och kan ställas upp två 10 cm fyra 40 mm kanoner samt minor. (Källa: 1377)

 
 

Tack för hjälmen!

 

 

”Tack för lånet av hjälmen”, sa den svenska pojken. ”Jaså, vill du behålla den”, svarade den tyska matrosen. Lite språkförbistring gjorde dock inte så mycket på de tyska marinfartygen i Visby hamn. Det var god och glad stämning ombord när tyskarna bjöd gotlänningarna – och även andra besökare på Gotland – på rundtur ombord. Populäraste sysselsättningen bland de yngsta besökarna var att veva i kanontornen. (Källa: 1378)

 
 

Farväl, min flottist

 

Så försvann då 500 kavaljerer från Visby. När västtyska flotteskadern i går la ut från Visby hamn stod en och annan övergiven gotlandstös och vinkade. Där stod också många västtyska turister och tjoade ohoj medan de elva fartygen försvann genom gattet och hälsade tillbaka med fyrverkeri.

- Trevliga killar, de ville stanna kvar ännu några dagar, sa Susanne Laurin, arbetssökande trummis på Gotland och en av flickorna som vinkade farväl.

Och vem skulle inte vilja när söta Susanne stod där på kajen och vinkade. I bikini och långkofta… (Källa: 1379)

 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig