Franska fregatten "Amyot d'Inville" på besök i Visby 4/7 1994

"Amyot d'Inville F792" Senare såld till Turkiet under namnet "Bartin".

 

 
 

 
 

Skrev historia i Visby

 

Med 97 mans besättning i en 80 meter lång och tio meter bred fregatt skriver fransmännen historia i Visby hamn. För första gången gästar ett franskt örlogsfartyg Visby.

 

Första franska örlogsbesöket

När fregatten ”Amyot d’Inville” på måndagsmorgonen anlöpte hamnen i Visby. Skrevs ett stycke historia.

Det var nämligen fösta gången ett franskt örlogsfartyg gör ett officiellt besök i Visby.

Via Flensburg i Tyskland och Tallinn i Estland har fregatten nu tagit sig fram till Visby på sin turné genom Östersjön. Man startade från hemmahamnen i Brest i Bretagne den 20 juni och räknat med att återvända hem den 21 juli.

Fartyget som har som uppgift att bekämpa ubåtar ligger vid kaj i Visby fram till torsdag (7/ 1994) morgon. Via ytterligare en anhalt i Baltikum, Kalipėda i Litauen, färdas i början av nästa vecka vidare upp genom Öresund till Oslo, dit man beräknar anlända den 14 juli – på Frankrikes nationaldag.

 

Vid Bir Hakeim i den tunisiska öknen stod ett av andra världskrigets stora slag. Där besegrades den tyske ”ökenräven” Rommel av franska styrkor. Nu har slaget fått ger namn åt en luftvärnskanon på ”Amyot d’Inville” berättar fartygets kapten, Pierre Martinez.

 

 

 

Diplomatisk resa

På bryggan tar fartygets kapten, kommendörkapten Pierre Martinez emot tillsammans med Frankrikes militärattaché i Sverige, överste Daniel Turi.

I första hand ser man den här resan som en diplomatisk expedition i syfte att bibehålla och stärka de redan idag positiva relationerna med staterna runt Östersjön.

- Vi erhöll ett mycket varmt deltagande i Tallinn, vilket säkerligen till stor del beror på att man är relativt ovan vid västliga örlogsbesök, menar Pierre Martinez.

Besöket här i Visby kan jämställas med ett vanligt statsbesök, med den skillnaden att några högre politiska potentater inte finns ombord.

När planerna för en sån här resa stakas ut tas kontakt med militärattachén i respektive land som för regeringen föreslår lämplig besökshamn.

Frankrikes militärattaché här i Sverige, Daniel Turi, besökte Gotland för två år sedan och förälskade sig då i den säregna gotländska naturen, de allestädes närvarande historiska vingslagen och det vänliga mottagandet. Nu är han glad över att kunna visa sina landsmän ”denna pärla i Östersjön”.

Gotlands läge i Östersjön har ju knappast blivit mindre intressant efter vad som hänt under senare år. I takt med att de militära styrkeförhållandena förändras i Östersjön är det viktigt att upprätthålla goda relationer med staterna på båda sidor om Gotland, menar Daniel Turi.

 

Öka förståelsen

Major Peter Bäärnhielm, informationschef på Gotlands militärkommando, tror att Gotland på sikt kommer att kunna återta en central position i Östersjön.

- Vi ska vara glada att man väljer just Gotland för sitt besök. Det är viktigt för utvecklingen av relationerna inom både handel, turism, ekonomi och inte minst den militära säkerheten i området, säger Peter Bäärnhielm, och Daniel Turi fortsätter:

Skall man kunna åstadkomma stabilitet i ett område är det första steget att kontakter tas mellan människor. På så sätt ökar förståelsen mellan människor och förtroende kan skapas.

Att det svenska försvaret köpte tyska stridsvagnar istället för franska gjorde visserligen fransmännen besvikna. Men Daniel Turi hänvisar till att ordern trots allt stannade inom Europa.

Han berättar vidare att Frankrike som medlemsstat i NATO har en speciell status. Man är visserligen fullvärdig medlem men står vid sidan om den militära delen. Daniel Turi understryker att varje enskilt beslut om insatser måste passera via den franska regeringen. Man har alltså inte att ”slaviskt” lyda NATO.

Men självklart ställer Frankrike sina resurser till förfogande i de många konflikter som rasar världen över.  För tillfället har Frankrike 6000 man i det forna Jugoslavien och har nyligen inlett en stor insats i Rwanda.

”Amyot d´Invelle, som uppkallats efter en fransk krigshjälte från andra världskriget, är i tjugoårsåldern. Efter flera ombyggnader ingår hon nu i en enhet om 18 liknande fartyg.

Förvånande nog är hon inget snabbt fartyg, maxfarten ligger kring 22 knop, men i gengäld har hon en räckvidd som heter duga.

-   ”Amyot d´Invelle” kan ta sig tvärs över Atlanten på en enda tankning, deklarerar kapten Pierre Martinez stolt.

 

Delad glädje

Under besöket kommer de svenska värdarna att bjuda sina franska vänner på allehanda överraskningar. Bland annat står tävlan i gutniska lekar på programmet, liksom fotboll.

Trots att Frankrike inte lyckades kvalificera sig till VM i fotboll kunde man på söndagskvällen glädjas tillsammans med sina värdar över Sveriges framgångar i Dallas-värmen.

Man kan väl konstatera att artigheten krävde det.

TEXT: JAN EKMAN

FOTO: BENGT ZETTERGREN

 
 
 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig