Danska korvetterna Diana, Triton och Bellona på besök i Visby 28/11 1958

F344 Bellona F345 Diana F347 Triton

Triton-klassen bestod av de tre korvetterna: Diana, Triton och Bellona. Byggda vid Cantiere del Tirreno, Riva Trigoso, Italien. Sjösatt den 19/12 1954. Togs i tjänst: 30/7 1955. Längd: 76.1 m. Bredd: 9.6 m. Djupgående: 3.1 m. Deplacement: 875 ton. Maskin: 2 stk. Ansaldo-FIAT Dieselmotorer 4.600 Hk. Hastighet: 20 knop. Besättning: 108.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Danska korvetterna Diana, Triton och Bellona besökte Visby under tiden 28/11 - 1/12 1958. Fartygen stod under befal av kommendörkaptenen M. H. Bredsdorff. Den sammanlagda besättningsstyrkan uppgick till 319 personer. (Källa: 1532)

 

 

Danska korvetterna hit fredag middag

Visby får som förut nämnts danskt flottbesök över veckohelgen och det inleds redan på fredag, (28/11 1958) då fartygen kommer i hamn vid 13-tiden. De<t blir de tre korvetterna Diana, Bellona och Triton ur 3:e fregattdivisionen som kommer och under besöket här skall en del arrangemang göras för besättningarnas trevnad.

Fartygen förtöjer vid Holmens yttre kaj och allmänheten får tillträde till dem kl. 14—16 på lördag.

På söndag förmiddag kl. 10—11 spelas en handbollsmatch på I 18 mellan ett lag från fregattdivisionen och ett från Visby garnison. Allmänheten är välkommen till matchen, där armémusiken kommer att konsertera. (Källa: 1742)

 

 

Muck väntar danskarna. Visbyvisit slutet på värnplikt

 

 

I går kväll låg fartygen vackert eklärerade vid kajen i Visby. De skall stanna till måndag morgon.

 

Danska örlogsbesök hör till sällsyntheterna i Visby men nu mitt i den mörka hösten har en hel division korvetter löpt in i hamnen för ett tredagarsbesök. De tre fartygen befann sig punktligt på redden strax före kl. 13 igår och på slaget 13 var befälsfartyget Diana förtöjt vid Holmen för att sedan följas av Bellona och Triton.

Divisionen har Bornholm som bas och man har haft en tids övningar i Östersjön med ubåtsjakt och annat. Om 14 dagar rycker värnpliktskontingentens ut, d. v. s. ungefär halva besättningen på fartygen, och dessförinnan skulle det bli besök i svensk hamn. Man hade länge siktat på Visby och nu blev det äntligen av även om det inte precis är turistårstid.

Nu skall besättningarna få avkoppling några dagar och som förut nämnts har en hel del förströelser ordnats i land.

I dag blir det sight-seeing genom Visby med guider och turen slutar i domkyrkan, där biskop Anderberg talar om kyrkans historia, som ju innehåller mycket av intresse för danskarna.

På söndag blir det en biltur på Gotland för en del av officerarna, under förmiddagen spelas en handbollsmatch på I 18 mellan lag från fartygen och Visby garnison och på kvällen är sergeanter och meniga från fartygen inbjudna till A 7 för att titta på filmen Zarak med bl. a. Anita Ekberg. Kl. 10 på måndag ar det dags för avgång.

Danska flottan har fyra fartyg av denna typ — Flora är hemma och är inte rustad f. n. — och de är alla byggda i Italien 1955 och ingår i NATO:s flottprogram. Deplacementet är på 900 ton och besättningen på varje fartyg uppgår till 110 man.

 

 

Förste besökaren ombord på korvetterna var danske vicekonsuln C. O. Kolmodin, som här ses tillsammans med divisionschefen orlogskaptajn Bredsdorff och överstelöjtnant A. Jensen från danska ambassaden i Stockholm.

 

Divisionschef och samtidigt chef på Diana är orlogskaptajn M. H. Bredsdorff och så snart fartygen förtöjt kom danske konsuln C. O. Kolmodin på besök ombord, varefter kaptajn Bredsdorff också tog emot pressen, innan det var dags för honom att genomföra det sedvanliga visitprogrammet hos stadens myndigheter. Överstelöjtnant A. Jensen från danska ambassaden i Stockholm var också med ombord. fartygen är rustade huvudsakligen för eskortuppdrag och ubåtsbekämpning och de har ett modernt maskineri av Fiats märke. En titt i manskapsförläggningarna visade att de värnpliktiga har fasta britsar med skumgummimadrasser medan man i danska flottan i övrigt fortfarande har hängkojer.

För pojkarna hägrade nu dels händelserna i Visby dels utryckningen om 14 dagar. Befälet tyckte också det var intressant att få hälsa på i Visby men värnpliktsutryckningen medförde ingen större ändring i rutinen. — Redan samma eftermiddag kommer nästa årgång. (Källa: 1743)

 

 

 

Besättningarna på de danska örlogsfartygen var i lördags ute på rundtur i Visby, vilka avslutades med ett besök i domkyrkan, där biskop Anderberg trevligt och medryckande talade om kyrkans historia. På bilden ses biskop Anderberg tillsammans med divisionschefen orlogskaptajn M. H. Bredsdorff. (Källa: 1744)

 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig