Västtyska 3:e motortorpedbåtseskadern på besök i Visby 21/4 1961

 

Västtyskt örlogsbesök i Visby. Den Västtyska flottans 3:e motortorpedbåtseskadern på besök i Visby 21/4 - 24/4 1961

 

 

Tyska torpedbåtseskadern anlöper Visby i morgon e. m.

 

 

De tyska motortorpedbåtarna av typen Jaguar — på bilden — är mycket lika de svenska T-100-båtarna. Deplacementet är 140 ton och farten uppges till 42 knop. Bestyckningen är två 40 mm:s automatkanoner och fyra 53 cm:s torpedtuber.

 

Fredagseftermiddagen kommer att bjuda på ett marint skådespel i Visby hamn med fortsättning ända till måndag förmiddag. Det är som förut nämnts tredje torpedbåtseskadern ur västtyska marinen som gör Visby den äran med ett besök över veckohelgen och i eskadern ingår tio motortorpedbåtar samt depåfartyget ”Wittensee” på 980 ton. Eskaderns personal uppgår till cirka 400 man.

Eskadern väntas löpa in i Visby hamn i morgon och sedan vidtar eskaderchefens visiter hos militärbefälhafvaren, landshövdingen, garnisonschefen överste von Horn. Stadsfullmäktiges ordförande o. hamnkapten Johansson, varefter följer svarsvisiter hos eskadern.

Chefen för Gotlands kustartilleriförsvar ger middag för eskaderchefen och särskilt inbjudna och vidare anordnas dans på Borgen för eskaderns personal under ankomstkvällen. Staden tar emot med ringmurens flaggor i topp och under lördagen och söndagen vidtar nya arrangemang.

På lördagseftermiddagen går en handbollsmatch mellan eskadern och ett garnisonslag och eftermiddagen viks åt rundturer i Visby med omgivningar. På söndagen ger eskaderchefen lunch för särskilt inbjudna på Stadshotellet, det blir nya rundturer och kl. 15—16 på söndagen visas fartygen för allmänheten. (Källa:1737)

 

 

 

Västtyskt flottbesök i Visby

 

 

Det västtyska flottbesöket inleddes på fredagen när tredje västtyska torpedbåtseskadern lade till vid yttre hamnen i Visby vid 14-tiden. Man hade väntat 10 torpedbåtar men tre av dessa hade fått stanna i hamn för översyn efter en fjortondagarsmanöver i Kattegatt. Eskadern är direkt underställd NATO och i Visby befinner sig depåfartyget Wittensee samt torpedbåtarna Panther, Löwe, Leopard, Luchs, Fuchs och Marder. Eskaderchef är korvettenkapitän Bernd Wölfing.

  

  

Korvettenkapitän dr. Eberhard Noodt vid kommandobryggan på västtyska torpedbåten Wolf.

 

Gotlandspressens representanter besökte ”Leopard” och ”Wolf”, vars chefer kapitänleutnant Roland Hess resp. korvettenkapitän dr. Eberhard Noodt ställde sig till förfogande för alla önskemål och frågor. Eskaderchefen tittade också ner i kajutan på ”Leopard” och hälsade på tillsammans med västtyske marinattachén och svenske förbindelseofficeren löjtnant Bo Cederwall.

Kapitänleutnant Hess berättade att eskadern kom från en övning i Kattegatt men att man mellanlandat i Flensburg i lördags för översyn av båtarna. Vädret hit hade varit litet hårdare än väderlekstjänsten tänkt sig och prylarna hade skakats om ordentligt.

Besättningen består huvudsakligen av frivillig på tre år fast anställd personal samt ett fåtal värnpliktiga med 18 månaders tjänstgöring till skillnad mot 12 i landtjänstgöring.

 

Ingen anställs utan yrkesexamen

Varje man som anställs som frivillig måste först ha avlagt examen inom ett yrke och manskapets ålder är i genomsnitt 20—21 år. Man hade bytt manskap 1 april och den övning som genomgåtts kunde närmast betraktas som en tillvänjningsövning.

Alla fartygscheferna hade tillhört den gamla tyska marinen och under åren 1945–56 haft civila sysselsättningar, eskaderchefen hade varit affärsman i trävarubranschen, Hess hade varit i polistjänst samt public relation i ett affärsföretag och Noodt hade tagit en naturvetenskaplig doktorsexamen samt därefter i 5 år tjänstgjort på ett oceanografiskt forskningsfartyg samt även haft annan vetenskaplig verksamhet i 2 år.

Alla var ense om att denna civila tid hade varit av utomordentlig värde då man därigenom fått en mycket vidare kunskap om normal verksamhet utanför det rent militära och inom eskadern hade man haft stor glädje av alla spridda yrken som de olika officerarna representerade. Det är inte bara fartygsbefälhavarna som haft krigserfarenhet och därefter civiltjänst utan alla äldre officerare.

En yngre officer som utbildats direkt för sitt jobb ansåg att man hade ett mycket bra samarbete med dessa äldre officerare och att tjänsten vann på den allsidiga kunskapen. Ombord på en torpedbåt känner man sig också ung då tjänsten delvis är sportbetonad genom de höga hastigheter… (sedan följer ett stycke som är felplacerat då det gäller hamnen i Klintehamn.) (Källa: 1738)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig