Skolskeppet "Leningrads Sovjet" på besök i Visby 2/9 1928

 

Ett ryskt skolskepp

(3/9 1928) Leningrad Sovjet inkom hit igår middag (2/9 1928) och förtöjde på utsidan av holmen i yttre hamnen. Fartyget kommer från Kronstadt och kvarligger till onsdag, (5/9 1928) då det går tillbaka till Kronstadt. Ombord befinna sig c:a 300 man. Ombord ha uppsatts en del agitatoriska inskrifter på svenska, t. ex. ”Proletärer i alla länder, förenen eder. En hjärtlig hälsning från Sovjetunionen till Sveriges arbetare och bönder.” En vänlig klumpighet, som borde göra det till en plikt för regeringen att fundera ett slag, innan nästa gång tillstånd lämnas åt ryska örlogsmän att besöka svensk hamn.

Då fartyget igår middag kom in, visade det en egendomlig artighet, i det att man på aktre masttoppen under den röda vimpeln hissat svensk örlogsflagg. Man plägar i vanliga fall hissa svensk handelsflagg på förtopp såsom tecken på att man trafikerar eller besöker Sverige, men svensk örlogsflagga hissas aldrig annat än på fartyg eller byggnader, tillhöriga svenska armén eller marinen eller tjänstgörande för dessa.

Visby idrottsförening spelar i afton fotboll med ett lag ryssar på Gutavallen. (Källa: 1740)

 

 

 

Ryskt örlogsbesök i Visby

(3/9 1928) Kl. 1 går eftermiddag inlöpte i Visby hamn ett skolfartyg, tillhörande sovjet-ryska flottan. Fartyget, om vars ankomst myndigheterna här någon timme tidigare underrättats från flottans kommandoexpedition i Stockholm, kom direkt från Kronstadt och förtöjde i yttre hamnen vid holmen, där snart visbybor i stora skaror samlades för att beskåda gästen från det mycket omtalade bolsjeviklandet i öster.

Fartyget heter ”Leningrad Sovjet” och är icke bestyckat. Ombord lära befinna sig cirka 300 man, av vilka en avsevärd del torde utgöras av kadetter. En betydande del av besättningen hade under eftermiddagen och kvällen permission och begav sig i land, de flesta klädda i uniform men några civilklädda, och mellan de övriga och publiken i land, som icke tilläts gå ombord, uppstod en livlig konversation under rådbråkande av tyska, engelska, engelska, franska och esperanto. Ja, det fanns t. o. m. en och annan förhoppningsfull svensk som försökte utfråga matroserna på svenska. Av allt att döma rådde ombord disciplin likaväl som en och annan örlogsman, men besättningen tycktes dock uppträda något friare, än vi äro vana med. Frågade man en matros, hur många officerare fartyget hade, fick man intet direkt svar på frågan men däremot en vink om att det icke fanns några officerare ombord men väl ”kamrater-officerare”. Ej heller gick det att få veta, hur stor besättningen var. Det hade menige man tydligen icke rätt att tala om. Ombord tycktes ordning och snygghet råda, men en sjöman berättade oss, att man vid förtöjningen höll på att — icke skrubba däcket — men sopa det med björkkvast!

Stor uppmärksamhet väckte en del inskriptioner på svenska, som placerats ombord på sådant sätt, att publiken i land med tämligen stor lätthetkan läsa dem genom ventilerna till de aktra rummen.

Några av deviserna hade följande lydelse på oklanderlig svenska:

”Lenin lever i det internationella proletariatets järnhårda vilja.” ”Proletärer i alla länder, förenen Eder.” ”En kamratlig hälsning till Sveriges arbetare från Sovjetunionens arbetare och bönder.”

Dessa inskriptioner ha givetvis väckt uppseende liksom ansatser till propaganda från besättningens sida. Man torde nämligen med skäl kunna sätta ifråga, om ett korrekt uppträdande är förenligt därmed.

Fartyget skall kvarligga här till om onsdag och återvänder då till Kronstadt. (Källa: 1763)

 

 

 

Ryska örlogsbesöket. Utrikesministern protesterar – sovjetministern ber om ursäkt

(4/9 1928) Svensk gästfrihet tar sig stundom ganska underliga uttryck, och just nu ha vi ett exempel för ögonen, som icke utan vidare kan förbigås. En rysk örlogsman inkom på söndagen hit och fick förtöja vid kaj i hamnen, varefter manskapet fick permission och under såväl söndagen som måndagen befolkade staden i större och mindre grupper.

Det skall genast erkännas, att männen från Leningrad Sovjet uppträtt hövligt och ordentligt, men det hindrar icke att en eller annan invändning kan göras.

Meningen med de igår omnämda, på det ryska skolfartyget uppsatta svenska sentenserna är tydligt: de sitta så, att man å ena sidan icke skall kunna påstå att de uppsatts i propagandasyfte, men å andra sidan så lämpligt, att väl kunna läsas från kajen. De kunna icke tolkas som annat än bolsjevikagitation, ty anslag på svenska göra väl föga glädje åt en rysktalande besättning.

På måndagen kom det ut ett rykte, att sovjetmanskapet delat ut ryska flygblad i staden, men rätta förhållandet torde vara, att en del sökt prångla ut sovjetlitteratur på söndagskvällen. En sak. som emellertid väckte stor uppmärksamhet, var, att så stor del av den främmande örlogsmannens besättning fick gå i land civilklädd. Polisen har också prejat en del av de civilklädda, men funnit att allt är i sin ordning, då de innehava någon sorts legitimationshandlingar.

Nyfikenheten kring det ryska besöket har varit stor, och mycket folk har såväl under söndagen som igår varit samlat nere i hamnen. Det visade sig att en hel del av rysarna talade tyska eller engelska, och att till och med en del icke äro främmande för svenska språket. De ha, som ovan nämts överallt uppträtt städat och ordentligt om man undantar att igår afton några man allt för högröstat ”konverserade” med några representanter för det motsatta könet uppe på Wallérs plats. Ryssarna ha emellertid överallt samlat grupper omkring sig, och man har rådbråkat de språkresurser man möjligt förfogar över. Sjöfolk och flickor äro nu en gång för alla två ting, som ha ovanligt lätt för att bilda allianser.

Enligt vad vi erfarit är det rätt stora summor som omväxlats i våra banker. Sammanlagt torde i svenskt mynt ha omsatts igår och idag uppemot 15,000 kr. i Visbybankerna, igår mest amerikanska dollar och engelska pund, men idag även ryska guldrubler. En del handlande torde också ha gjort affärer, bl. a. synas ryssarna ha fattat särskild förkärlek till unicakappsäckar, men silkesstrumpor, klädningar, skodon och även toalettartiklar såsom puder etc. ha upphandlats. Det torde vara ont om ordentliga varor i Ryssland.

Det sätt varpå Leningradski Sovjet uppenbarat sig i Visby har dragit utrikesministerns uppmärksamhet på saken, och han verkligen varit handlingskraftig nog att omedelbart framföra protest hos ryske ministern i Stockholm, som också bett om ursäkt och lovat styra om att fartyget omedelbart återkallas. Det var igår kväll. Ännu i skrivande stund på middagen ligger det dock kvar, och besättningen är i land på samma sätt som föregående dagar.

Med Aleksandrovaffären i minne ha vi skäl att hoppas, att utrikesministern fortfarande har sin uppmärksamhet fästad på våra gäster. (Källa: 1741)

 

 

 

Ryska örlogsbesöket avslutat

(5/9 1928) I går eftermiddag (4/9 1928) vid 5-tiden gav sig det ryska skolfartyget Leningradski Sovjet av härifrån. Det skulle enligt uppgift gå tillbaka till Kronstadt. Då man nu efteråt betraktar besöket, synes detsamma i mycket ha varit en handelsexpedition, enär besättningen i många fall gjort omfattande uppköp här. Att avsikten även varit att slå ett slag för kommunismen är otvivelaktigt. I går lära på några platser i staden ha mottagits tjernovetzsedlar av årgångar, som måhända icke inlösas, i varje fall icke här. En hemställan till befälet ombord att återtaga dessa pengar besvarades nekande. (Källa: 1764)

 

 

 

Ryska örlogsmannabesöket i Visby. Diplomatiskt ingripande

(5/9 1928) Som vi i måndags meddelade har ryska örlogsfartyget Leningrad Sovjet väckt en viss sensationell uppmärksamhet genom den ganska ohöljda propagandan den sökt bedriva. Fartyget är som nämnt ett skolskepp, och dess besättning utgöres huvudsakligast av sjökadetter. Dessa ha uppträtt synnerligen ordentligt och städat, och ingen anledning till anmärkning beträffande deras uppförande i vanlig mening föreligger. Tvärtom ha deras genomgående nyktra och tysta uppträdande vunnit erkännande av stadens invånare. Det är emellertid i ett annat hänseende, som man förgått sig mot gästfrihetens och det korrektas oskrivna bud. Som vi förut omtalat ha anslag på svenska språket av agitatoriskt innehåll varit uppsatta ombord på fartyget, visserligen inne i hytterna men dock så att varit lätt synliga från kajen genom de stora ventilernas fönster och naturligtvis avsedda för svenska ögon. På officiell väg har utrikesministern underrättats om detta förhållande, och han kallade under måndagen till sig Sovjetrysslands minister i Stockholm, vilken medgav, att det ryska fartyget gjort sig skyldigt till en förlöpning och att det omedelbart skulle anmodas att lämna Visby. Ministern lär ha uppringt fartygschefen i telefon, och enligt vad vi erfarit, lär denne vidsamtalet ha haft en civilklädd herre med sig, förmodligen ett slags ”folkkommissarie”. Mellan denne senare och ministern lär meningsutbytet ha varit ganska livligt.

Redan i måndags eftermiddag voro gardinerna sorgfälligt dragna för ventilfönstren, men fartyget låg kvar under hela gårdagen.

Först vid 5-tiden på e. m. kastade det förtöjningarna och styrde åter mot Kronstadt.

För en del av stadens affärsmänhar dock ryssarnas besök medfört avsevärda extra kassor. ryssarna ha nämligen gjort flitiga uppköp av diverse varor, främst hand- och resväskor av olika storlekar — då dessa torde lagren i det närmaste nu ha länsats här i staden — klänningstyger, silkesstrumpor, skodon, rakknivar, parfymer, puder och andra toilettartiklar, ja t. o. m. handarbeten ha erhållit en extra avgång. i en vapenaffär visade man stort intresse för vad som fanns att köpa, men det stannade förstås vid blotta intresset. Man har betalt huvudsakligen med dollar och svenska pengar, men även med pund och danska sedlar och till sist även i bankerna växlat rubler, och det beräknas, att örlogsmannens befäl och besättning nedlagt mellan 15,000 och 20,000 kr. i svenska mynt under de bägge dagar de kunnat göra affärer här. (Källa: 1765)

 

 

 

Huller om buller

(5/9 1928) Det ryska örlogsbesöket har varit veckans sensation här och även i viss mån på fastlandet, enkannerligen huvudstaden, vars tidningar ägnar ryssarna stor uppmärksamhet. Besöket sönderfaller så att säga i två delar, det företer tvenne faser: dels av en turistisk affärsresa — något örlogsfartyg i egentlig mening är detta obestyckade skolskepp icke — dels av ett dumt och klumpigt försök till politisk agitation. Mot den första finnes ingen anmärkning. Inga örlogsmän, som besökt Visby, , ha i yttre och egentlig mening uppfört sig bättre än dessa ryssar. Ingen sågs det minsta ”dragen”, inga störande av tillfälligt översvallande livsglädje, inga opassande attityder förekommo. När så 300 man komma till ett litet samhälle och var och en av dem köper 60 à 70 kronor varor av olika slag, blir det naturligtvis fröjd bakom butiksdiskarna. Det skulle inte förvåna mig, om Gotlands köpmannaförbund gjorde ansatser till att få direkt ångbåtsförbindelse mellan Visby och Leningrad. Detta massuppköp av varor ger emellertid vid handen, att varorna äro billigare här än i Ryssland. I annat fall for man väl icke hit och gjorde uppköp. En omständighet, som ju ingalunda utgör någon reklam för Sovjetryssland.

Men så komma vi till den andra sidan av saken, försöket att bedriva politisk agitation. Jag har redan karaktäriserat det som både dumt och klumpigt, närmast därför att det tog sig sådana uttryck och former, att man borde ha begripit, att det genast skulle bli påtalat. Det hela bottnar i ett naivt övermod och röjer en slyngelaktighet, som givetvis kräver åthutning. Något djupare medvetande i avsikten med denna agitation tror jag för min del icke på. Om ett gammalt skepp kommer hitseglande från Ryssland med ett par, tre hundra ynglingar, så betyder dock detta — de må ungefär företaga sig vad som helst — de må ungefär företaga vid vad som helst — intet vid jämförelse med den inre bolsjevikfara, vi redan ha här i landet, och mot vilken vi nu närmast kunna reagera genom att vid det förestående riksdagsmannavalet rösta rätt. (Källa: 1765)

 

 

 

(Och så här skrev "Norrskensflamman 5/9 1928" om besöket) Ryskt örlogsbesök i Visby. Ett ryskt skolskepp vid namn "Leningrads Sovjet" har på söndagen anlänt till Visby. Fartyget kommer från Kronstadt och skall enligt uppgift kvarligga i Visby i tre dagar för att därefter återvända till Kronstadt. Ombord lär befinna sig 300 man. En del inskrifter på svenska ha uppsatts ombord, t ex "Proletärer i alla länder, förena eder". En hjärtlig hälsning från Sovjetunionen till Sveriges arbetare och bönder. (Källa: 1533)

 

 

 

Ryskt besök i Visby

(7/9 1928) Ett ryskt örlogsskepp gästade under måndagen och tisdagen Visby, på vars gator det vimlade av ryska sjökadetter. Besöket var naturligtvis av helt fredlig art och förhållandet mellan gutar och ryssar det bästa. Det berättas – vi ha ej själva övertygat oss därom – att man inne på fartyget haft bolsjevikiska reklamlappar på svenska anbragta i hytterna på fartyget, så att de kunde läsas från kajen. Dylikt måste naturligtvis stämplas som synnerligen taktlöst av örlogsfolk på vänskapligt besök i annat land. De övriga rykten om bolsjevikagitation, som utspritts i samband med besöket och som t. o. m. cirkulerat i stockholmspressen, få väl skrivas upp på nervositetens och valfeberns konto. Det borgerliga Visby har annars intet annat än gott att säga om ryssarna, vilka uppfört sig synnerligen städat. Visbyflickorna tycktes komma särskilt väl överens med sovjetpojkarna, trots språkförbistringen.

En liten diplomatisk affär gåvo sovjetlapparna ombord i varje fall anledning till. Saken rapporterades till utrikesministern, som gjorde föreställningar hos Sovjets minister i Stockholm med påföljd att ryssarna afreste något tidigare än beräknat. Sovjetsändebudet beklagade det inträffade.

Ryssarna gjorde under sin Visbyvistelse stora uppköp av diverse artiklar. Särskilt syntes de vara begivna på kappsäckar och länsade formligen alla affärer på sådana. Det har beräknats, att ryssarna skulle ha handlat upp minst 15 000 kr. i Visby.

Ett visbylag spelade fotboll mot ett lag ryssar och vann över dem med 4 mål mot 0. (Källa: 1766)

 

 

 

Från det ryska örlogsbesöket

 

 

(Foto: D. Holmert) Vi meddela här ett par bilder från det ryska örlogsbesöket, som gjorde så mycket väsen av sig. Det är som synes dels en bild av fartyget, ”Leningradksi Sovjet”, vilket närmast ser ut som en gammal lustjakt av den större typen, och dels ett snapshot från det livliga umgänget här mellan ryska matroser och svenska skolpojkar under rådbråkande av de språk, som en pojke i realskolan med större eller mindre energi studerar. Som av bilden synes, försiggick ”tankeutbytet” icke blott muntligen.

 

 

(Källa: 1767)

 

 

 

Ryssbesöket

(7/9 1928) Det ryska kadettbesöket härstädes vållade som bekant en viss upphetsning. Värst var det dock inte i Visby utan i Stockholm, där högerpressen på sitt vanliga sätt broderade ut händelsen. I Visby var man mycket lugn ända tills tidningarna började göra sensation, vilket ju dock inte utesluter, att man reagerade inför det lilla försöket till propaganda. Händelsen visar, att människorna kunna vara ganska lugna och besinningsfulla, blott de få vara i fred för tidningarna.

Emellertid spred man genom Tidningarnas Telegrambyrå över hela Sverige en uppgift, att ryssarna bedrivit valpropaganda i Visby. Upprinnelsen till detta rykte synes vara av rätt oskyldig art och visar hur det av ett litet dun ibland kan bli en stor höna. Enligt vad vi erfarit tillgick det hela på följande sätt:

En syndikalist i Visby, Artur Malmkvist, som är en ivrig esperantist men knappast någonsin haft sympatier för Sovjet, har en tid korresponderat med en esperantist i Leningrad. När nu ryssarna kommit hit, sökte han konversera med dem på esperanto, något som ju inte borde vara så märkvärdigt. Han träffade också en matros, som behärskade esperanto och det uppstod samtal dem emellan, varvid Malmkvist överlämnade en esperantotidning till ryssen och försökte få med en hälsning till den esperantist i Leningrad, med vilken han korresponderat. Emellertid hade en viss person med en beskättig tunga sprungit till polisen och anmält, att en otillåten förbindelse med ryssarna var etablerad och att skrifter utdelades. Polisen blev förstås uppskrämd och skyndade dit. Malmkvist antastades som det uppgives tämligen brutalt, och anmodades följa med till poliskontoret. Han ville ha ryssen med sig dit för att intyga riktigheten av sin uppgift men vägrades. På poliskontoret uppgives han ha underkastats kroppsvisitation. Så småningom insåg polisen sitt misstag och släppte Malmkvist.

Så går det till när nerverna komma i olag. (Källa: 1768)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig