Skolskeppet Gorch Focks besök i Visby 28/10 - 30/10 1967

           

Skolfartyg, tremastad bark, tillhörigt tyska flottan (Deutsche Marine). Namnet Gorch Fock är taget från författaren Johann Wilhelm Kinau som använde namnet Gorch Fock som pseudonym. (Johann deltog f. ö. i Skagerrakslaget den 31/5 1916. En månad efter slaget sköljdes han kropp i land på Väderöbod på västkusten. Han ligger begravd på en krigskyrkogård på Stensholmen i Fjällbacka skärgård). Varv. Blohm & Voss. Tagen i tjänst den 17/12 1958. Hemmahamn: Kiel. Klass/typ: Typ 441, skolfartyg. Reservkraft: sexcylindrig dieselmotor. Längd: 81,2 m. Bredd: 12 m. Djupgående: 5,2 m. Framdrivningssätt: Segel. Motor: 1229 kW (1660 hkr.) Fart med motor: 13,7 knop (25,4 km/tim.)

 
 

 

Tyska skolskeppet tvingades att ankra upp i Kappelshamn

 

 

(27/10 1967) Det till i dag aviserade besöket i Visby av västtyska flottans fullriggade skolskepp Gorch Fock har på grund av det hårda vädret måst skjutas upp. Fartyget erbjuder ett stort vindfång och man vågar inte riskera dess säkerhet. ”Gorch Fock” har ankrat upp i Kappelshamn i avvaktan på att vädret ska bli lättare och kommer så snart det blir möjligt att gå till Visby. På bilden syns skolfartyget, som har 240 mans besättning. (Källa: 2000)

 
 

 

Tyska seglare kom till stan trots vädret

 

 

(28/10 1967) Så snart SSS Gorch Fock kommit i hamn var det full fart i köket - skeppets hjärta. Här kokas 211 portioner fyra gånger per dag. På bilden lagas köttstuvning till middagen.

 

På fredagseftermiddagen anlände den västtyska flottans enda segelskolfartyg Gorch Fock till Visby hamn. Fartyget som hör hemma i Kiel är ute på en tre veckors seglats i Östersjön, vilken alltså nu avslutas med ett fyra dagars besök i Visby. Ett stort uppbåd både civil och militär allmänhet hade trotsat kylan och blåsten och samlas kring vågbrytaren i god för att få se det ståtliga fartyget glida in i hamnen.

 

SSS Gorch Fock, som senast besökte Sverige i september 1965 – då Stockholm, då man svarade för bravaden att med alla segel satta segla in i Stockholms ström – är en fullriggare byggd 1958. Längden är 81 meter och segelytan 2000 kvadratmeter.

Besättningsstyrkan uppgår till 240 man, varav en stor del är kadetter under utbildning till sjöofficerare. Chef ombord är kommendörkapten av 1:a graden Peter Lohemeyer.

Fartyget är uppkallat efter den tyske sjömansdiktaren Gorch Fock (pseudonym för Rudolf Kinau), som omkom under första världskriget och nu ligger begravd på en skärgårdsö söder om Fjällbacka.

Under besöket i Visby skall man bl. a hinna med idrottstävlingar av olika slag, som t. ex. varpkastning och fotboll mellan fartygets besättning och Gotlands militära förband, sightseeing i Visby och på den gotländska landsbygden samt ett föredrag i Gotlands fornsal om Visby stormaktstid.

Kl. 14.00-16.00 i dag och i morgon visas fartyget för allmänheten och på måndag lämnar Gorch Fock Visby för att hinna tillbaka till Kiel till den 3 november.

Det var in i det sista ovisst om tyskarna skulle kunna kom in i Visby i går. Det blåste hårt. Man övervägde om båten skulle ligga kvar i Kappelshamnsviken, där man redan varit några dagar. Men hur det var lugnade sig vädret så mycket i går att man vågade försöket at gå till Visby. Det var en grann syn att se Gorch Fock segla in mot staden, där man hälsningsflaggade på ringmuren. (Källa: 2001)

 
 

 

Ståtligt tysk skepp i Visby

 

 

En ståtlig anblick utgör verkligen det tyska fartyget Gorch Fock, som just nu ligger i Visby hamn.

 

(29/10 1967) Vid 16-tiden på fredagen (27/10 1967) kunde tyska förbundsmarinens segelskepp Gorch Fock lägga till vid yttre piren i Visby. Fartyget skulle ha varit i hamn redan på morgonen men kom några timmar försenat till Visby och sedan hade den svårmanövrerade barken uppenbara svårigheter att anlöpa den trånga Visbyhamnen. Två av KA 3:s patrullbåtar och lotskuttern från Visby assisterade efter bästa förmåga med trossar och vajrar samt förde en del av besättningen i land så att det uppgjorda programmet till stor del kunde följas.

 

Visby var inte första gotlandshamnen

Fartygets gotländska besök började egentligen redan på onsdagseftermiddagen då man anlöpte Kappelshamnsviken. Under torsdagen putsade man och fejade inför Visby-besöket som länge verkade blåsa bort. Man var beredd att ändra programmet och låta barken ligga kvar i Kappelshamnsviken men vädret stabiliserade sig och på fredagen kunde man gå vidare till Visby.

Tyske konsuln, landshövdingen, stadsfullmäktiges ordförande, militärkommandochefen, garnisonschefen och biskopen fick besök av fartygschefen sjökapten Peter Lohemeyer och på fredagskvällen var Flickskolans och Läroverkets flickor inbjudna till dans med kadetterna.

I dag kommer man i Fornsalen att få höra om den tid då Visby och de tyska hansestäderna var stormakter i Östersjön. och man gör en rundresa på ön. 15 man från fartyget deltar i A 7:s kårmästerskap i terränglöpning och man kämpar mot artilleristerna även i fotboll. Mot KA 3 blir det handboll och tennis. Skolorna och de frivilliga försvarsorganisationerna kommer under dagen att få tillfälle att se på fartyget.

På söndagen hålles gudstjänst i Östergarns kyrka och kransnedläggning vid massgraven där offren från Albatross ligger begravda. På måndagseftermiddagen lämnar fartyget Visby och Gotland efter sitt första besök här.

Att man valt just Visby till mål för denna resa har olika orsaker. Man vill gärna gå till nya hamnar och dessutom finns på Gotland många minnen från en gången tysk storhetstid. Kontakterna mellan Gotland och Tyskland har alltid varit starka, Hansan t. ex., så ett Visbybesök är väl motiverat. Sverige har besökts tidigare. Gorch Fock med full segelsättning på Stockholms ström för några år sedan var en storartad upplevelse.

Gorch Fock byggdes 1958 i Hamburg. Det är det andra skeppet uppkallat efter sjömanspoeten Gorch Fock som slutade sina dagar under Skagerackslaget och ligger begravd i Göteborgstrakten. Fyra systerfartyg, byggda före första världskriget, seglar i dag som skolfartyg under olika nationsflagg.

Gorch Fock kan föra 23 segel med en sammanlagd yta av nära 2.000 kvm. 14 knop i bra väder, har en kortare sträcka varit uppe i hela 16 knop i bra vind. En hjälpmotor hjälper till när det är dåligt med vinden.

Under sina 26 resor i Nordatlanten och Medelhavet har mer än 4000 unga kadetter fått sin sjöutbildning.

- Det kanske verkar konstigt att vi använder segelfartyg när det inte finns några andra segelfartyg kvar, säger kapitänleutnant Lutzwe, men segelfartygen har mycket att ge även dagens sjöfarare. I den vanliga skolan utvecklas eleverna individuellt, här får de lära sig arbeta kollektivt. En man kan inte segla fartyget. Alla måste hjälpas åt, allas insatser samordnas och alla måste kunna lyda. Även andra nationer har skolsegelfartyg. Sverige har t. ex. Gladan och Falken.

Fartygschefen ombord Peter Lohemeyer är gammal sjöbjörn. Sin sjöutbildning fick han på de gamla tyska stoltheterna Grossherzogin Elisabeth, Deutschland och Bremen. Under krigets första år var han u-båtskapten men sänktes redan 1941 av engelsmännen och satt som krigsfånge i Kanada till 1947. Efter återkomsten till Tyskland kom han först till flygvapnet med flygsäkerhet på programmet. För två år sedan utnämndes han till chef för Gorch Fock. (Källa: 2002)

 
 

 

Tyska kadetter hedrade offren från Albatross

 

 

De tyska kadetterna framför Albatross-graven i Östergarn.

 

(30/10 1967) 140 man från det tyska skolfartyget Gorch Fock samt ett trettiotal civil deltog på söndagen i en gudstjänst på tyska i Östergarns kyrka. Bland de närvarande märktes tyske ambassadören med maka, tyske marinattachén, tyske konsuln i Visby bankdirektör Gillis Waldenström och chefen för Gotlands militärkommando generalmajor K. G. Brandberg.

Före gudstjänsten hälsade kyrkoherde Ture Westerström tyskarna välkomna till Östergarn i ett tal på tyska och berättade litet om trakten. I sin predikan utgick kyrkoherden från orden i 1 Kor 12:31. Och nu vill jag ytterligare visa Eder Er väg, en övermåttans härlig väg. Han talade om de stupade från Albatross som ett föredöme för dagens unga kadetter och skildrade därefter Martin Luther som den store vägvisaren för många människor.

De två första verserna av Luthers psalm Vår Gud är oss en väldig borg inledde för övrigt gudstjänsten. Samtliga palmer som sjöngs finns både i den tyska och den svenska psalmboken. För musiken svarade kantor Tore Siltberg orgel och musikfanjunkare Sven Arne Wighammar flöjt. Efter gudstjänsten samlades tyskarna kring Albatrossgraven och fartygschefen kommendörkapten av första graden Peter Lohmeyer talade och lade ned en krans av murgröna med vita och röda nejlikor samt band i de tyska färgerna med texten Segelfartyget Gorch Fock förbundsrepubliken Tyskland. Kyrkoherde Westerström läste en bön på tyska och den korta ceremonin vid graven avslöts med klockringning.

I dag lämnar det tyska fartyget Visby men kommer vid 16-tiden utföra en del övningar utanför hamnen. Man meddelar att alla intresserade är välkomna att följa övningarna från stranden. (Källa: 2003)

 
 

 

Sagostämning i Visby hamn

 

 

(30/10 1967) Det var något av sagostämning över Visby hamn den här helgen när det västtyska skolfartyget Gorch Fock legat vid hamnpiren. Med tusentals glödlampor på master, rår och längs reling har den vackra barken – inte fullriggare som sagts i förhandsmeddelandena – utgjort en betagande syn. Och blir det vackert väder i dag kommer vi att få se ännu en ovanlig syn: klockan 16 seglar nämligen Gorch Fock och fartygschefen bjuder då landshövding, biskop och general på en timmes segeltur utanför Visby.

 

Men det har varit trevligt ombord också de här dagarna. På fredagskvällen hade 50 flickor från läroverket och flickskolan med lärare i spetsen bjudits ombord för dans på lördagskvällen var det stor mottagning. Fartygschefen kommendörkapten Peter Lohmeyer välkomnade ett stort antal gäster och med på värdsidan var Botschaftrat dr. K. Rowold, ställföreträdande ambassadör i Stockholm, och marinattachén August Hoepner, som är stationerad i Köpenhamn. Bland de mång gästerna märktes landshövding och biskopar samt allt vad ön har av militär personal. De kommunala myndigheterna företräddes av bl. a. kontraktsprosten Åke Hultmark, rederinäringen av bl. a. direktör Eric Nilsson i ÅG och den konsulära sidan av Danmarks konsul direktör C. O. Kolmodin och västtyske konsuln bankdirektör Gillis Waldenström.

Och som sagt, i dag kl. 16 blir det avsegling, ett evenemang om vädret blir fint.

 

KRANSNEDLÄGGNING VID ALBATROSSGRAVEN

På söndagsmiddagen besökte 150 man från Gorch Fock Östergarn., där fartygschefen Peter Lohmeyer lade ned en krans på Albatrossgraven. Kransnedläggningen föregicks av en gudstjänst i Östergarns kyrka, där kyrkoherde Thure Westerström, höll en kort predikan på tyska. Kantor Tore Siltberg (orgel) och musikfanjunkare Swen-Arne Wighammar (flöjt) medverkade vid gudstjänsten. (Källa: 2004)

 
 

 

Ny träffpunkt för ungdom

 

 

(30/10 1967) Fru Maud Lundgren går som Börsgårdens föreståndarinna omkring och ser till att ungdomarna trivs. Till synes har t. o. m. delar av det västtyska skolskeppet Gorch Focks mannar hittat dit.

 

I torsdags kväll öppnade Visby en ungdomsgård i Källaren Köpmannen, som skall heta Börsgården. Lokalen är öppen alla kvällar utom lördagar och söndagar för all ungdom över 14 år. Mellan kl. 11 och 13 hålles också öppet, och då speciellt för skolungdom.

Vad gör man då på Börsgården? Tja, man kan lira lite bordtennis, spela grammofon och fika. Vill man ta sig en dansande svängom råder det heller inga hinder. Meningen med en ungdomsgård är att ungdomen skall komma och trivas en stund på kvällarna. Eftersom lokalerna är både rymliga och gemytliga torde det inte bli några större problem för fru Maud Lundgren, som är gårdens föreståndarinna, att uppnå målsättningen. Under hösten kommer ett antal kurser i olika ämnen att anordnas. Det skall bli keramik-, silversmide-, gitarr och sykurser. (Källa: 2005)

 

 

 

Ståtligt avsked för skolskeppet

 

 

I går eftermiddag lämnade det ståtliga SSS Gorch Fock Visby medan en anonym hop frysande öbor vinkade adjö.

 

(31/10 1967) Någon utflykt med det västtyska segelskolskeppet Gorch Fock blev det inte i går för landshövdingen, biskopen och generalen som det var planerat. Det blev ändå en ståtlig avslutning på marinbesöket. En stor mängd människor hade samlats på kajen, militärmusikkåren i Visby spelade och när fartyget passerade vågbrytaren hurrade den 240 man starka besättningen tre gånger som ett kraftfullt farväl till flickorna som stod och vinkade och frös i det bittra avskedets stund. Så snart gästerna kommit ut på öppet vatten hissades seglen och det bar iväg tillbaka till Kiel där Gorch Fock hör hemma och där hon skall vara tillbaka den 3 november. (Källa: 2006)

 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig