USS Arlington på besök i Visby 6/9 - 8/9 2022

USS Arlington befinner sig i Östersjön och deltar fortlöpande i övningar med Nato- och partnerländer, vilket bidrar till ökad stabilitet och säkerhet i Sveriges närområde. Örlogsbesök genomförs kontinuerligt för att besättningarna ska kunna vila och för att fartygen ska kunna bunkra mat och andra förnödenheter efter en längre tid till sjöss. Försvarsmakten har inga planerade samövningar med fartyget.

  

USS Arlington (LPD-24), en amfibietransportfartyget av San Antonio-klass, är det tredje fartyget från den amerikanska flottan som är uppkallat efter Arlington i Virginia, platsen för Pentagon och kraschplatsen för American Airlines Flight 77 under terroristattacken den 11 september 2001. Liksom hennes systerfartyg, USS New York och Somerset, är hon namngiven till minne av attackerna. Stål som tagits från Pentagon efter attackerna visas ombord i fartygets museum.

USS Arlington kölsträcktes den 26 maj 2008 på Northrop Grummans Ingalls varv i Pascagoula, Mississippi. Fartyget var färdigrustat den 30 augusti 2012. Hon avslutade marinens acceptansförsök den 2 november 2012. Den amerikanska flottan accepterade formellt skeppet den 7 december 2012. USS Arlington anlände till sin hemhamn Naval Station Norfolk, Virginia den 22 mars 2013 som förberedelse för driftsättning. Officiellt togs hon i drift den 8 februari 2013, men hennes ceremoniella idrifttagande ägde rum den 6 april 2013 vid Naval Station Norfolk. Ursprungligen planerat som det tredje fartyget i San Antonio-klassen, var hon det åttonde som togs i drift. Mrs. Joyce Rumsfeld, hustru till USA:s förre försvarsminister Donald Rumsfeld, är fartygets sponsor.

 

Klass: San Antonio. Typ: Amfibietransportdocka. Deplacement: 22 600 ton. Längd: 208 m. Djupgående: 7,0 m. Framdrivning: Fyra sekventiellt turboladdade Colt-Pielstick dieselmotorer, två axlar, 40 000 hk (30 MW). Hastighet: 22 knop (41 km/tim.) Beväpning: Två 30 mm Mk44 Bushmaster II. Två RIM-116 luftvärnsstationer. Besättning: 699 (66 officerare).. Helikoptrar: 4 st. Sikorsky CH-53E Super Stallion.

 

--------------------------------------------------------------

 

Amerikanskt flottfartyg angör Visby

Amfibiestridsfartyget USS Arlington är längre än Gotlandsfärjorna, har 700 man ombord och ankommer under tisdagsmorgonen till Visby. Amerikanska soldater på Gotland börjar alltmer bli vardag, eller åtminstone ofta förekommande. Nästa grupp med sådana anländer alltså med ett eget fartyg, av stora mått, som ska lägga till vid kryssningskajen under morgonen. Enligt den svenska Försvarsmakten är USS Arlington "ett amfibiestridsfartyg av San Antonio-klass som bland annat används för att transportera och landsätta trupper". Besöket i Östersjön kopplas ihop med de aktuella Nato-ansökningarna från svensk och finsk sida. – Det är 700 soldater ombord så det blir nog full fart på "Munken" och high life på stan, säger regionens hamnchef Mats Eriksson till Helagotland.se. Simon Bendelin. (Källa: Gotlands Tidningar 6/9 2022)

 
 
 

Många nyfikna när stort örlogsfartyg kom till Gotland

Över 200 meter långt och med runt 700 man ombord. Under tisdagsförmiddagen anlände det mäktiga amfibiestridsfartyget USS Arlington till Visby.

USS Arlington lade till vid kryssningskajen och utsiktsplatsen vid reningsverket var full av nyfikna åskådare.

– Jag tycker det är lite kul att se när de kommer in här. Det är ju en jättestor båt och jag hade lite tid idag. Jag tycker att det är bra att amerikanarna är här eftersom jag är för Nato, säger Katarina Romare.

Lousie Björklund var inne på samma linje:

– Jag tycker att det är jättehäftigt att se, jag har aldrig sett ett sånt fartyg förut. Det känns tryggt att de kommer hit och besöker oss, säger hon.

Även Arne Olofsson var en av alla de som tagit sig ut för att kika på det enorma krigsskeppet.

– Jag kom hit för att jag är intresserad av fartyget. Det är väldigt imponerande och det är inte ofta man får se sådant här. Jag tycker att det är fint att de kommer hit, säger han.

Men det handlar om mer än bara en enskild uppvisning. Efter Sveriges och Finlands Nato-ansökningar har USA ökat sin militära närvaro i området.

Häromdagen flög amerikanska bombplan av modell B-52 över Stockholm och supermaktens flotta har börjat synas alltmer i Östersjön. USS Arlington ska stanna i Visby två nätter enligt preliminära uppgifter, men det kan snabbt ändras om omvärldsläget skulle skifta.

– Fartyget är här på ett rutinbesök för att fylla på förråd och vila personal. USS Arlington har varit i Östersjön övat en tid och gör besök runt om. Nu är hon i Sverige, säger Jimmie Adamsson på Marinstaben.

Varför är det här viktigt?

– USA är en av våra partners som vi samarbetar väldigt nära med. När vi går emot ett Nato-medlemskap kommer betydelsen av sådana här saker att öka. Och vi övar ju med amerikanska flottan regelbundet. För omvärldsläget har försämrats betydligt de senaste åren och vi bygger säkerhet tillsammans med våra partners i Östersjön.

USS Arlington är dock inte här på inbjudan av Försvarsmakten.

– De besöker Sverige och inte Försvarsmakten. Men vi tar emot dem och ser till att de får alla saker som de behöver och kan göra sådant som måste göras. Det är helt enkelt ett örlogsbesök och vi genomför 30-40 sådana om året i landet. Vi besöker ju även andra nationer själva, så det är inte så dramatisk, säger Jimmie Adamsson.

Har ett örlogsfartyg av den här kalibern någonsin besökt Gotland förut?

– Nej, inte ett så här stort. Det tror jag faktiskt inte. Christian Körner (Källa: Gotlands Tidningar 7/9 2022)

 
 
 

700 soldater på stridsfartyg till Visby

Som ett led i Natos utvidgning och Sverige och Finlands ansökningar om medlemskap gör amerikanska försvarsmakten flera närmanden. Under fredagen sågs amerikanska B 52-plan öva på låg höjd över centrala Stockholm och sedan en tid finns också den amerikanska flottan i Östersjön.

Drygt 200 meter långa USS Arlington, ett amfibiestridsfartyg, med omkring 700 man, kommer under tisdag morgon att lägga till i Visby.

- Fartyget befinner sig i Östersjön för att delta i övningar med Nato-länder. Det i sig bidrar till stabilitet i vårt närområde, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef vid Gotlands regemente.

Under måndagen befann sig USS Arlington mellan svenska fastlandet och Gotland. Ett besök i Visby har anmälts till tisdag morgon.

- Den kommer att lägga till vid kryssningskajen, bekräftar Mats Eriksson, hamnchef i Visby.

Enligt hans preliminära uppgifter kommer fartyget att ligga kvar två nätter och lämna Visby på onsdag. Men det kan, enligt Mats Eriksson,  ändras snabbt beroende på händelser i omvärlden.

Han räknar med stort intresse från allmänheten på Gotland, men poängterar att kryssningskajen som alltid är avspärrat område med tillträde förbjudet.

- Ett tips är att ta sig till parkeringen ovanför reningsverket. Därifrån kommer man att kunna se fartyget bra, säger han.

USS Arlington besökte nyligen Stockholm och besöket i Visby görs under resan mellan Helsingfors i Finland och Tallinn i Estland. Henrik Radhe (Källa: Gotlands Allehanda 6/9 2022)

 
 
 

Natotrupp testar kryssningskajen

700 amerikanska soldater lade på tisdagen (6/9 2022) till vid kryssningskajen. Ett test och viktig markering mot Ryssland, säger försvarsexpert Peter Mattsson och menar att Gotland kommer att få se ännu mer utländsk trupp.

 

Amerikanska flottans test : ”Inte en slump”

USS Arlington med 700 man och helikoptrar ombord kunde med hjälp av bogserbåtar lägga till vid kryssningskajen i Visby. Den ökade amerikanska närvaron är ingen slump, menar försvarsexperten Peter Mattsson.

Efter att ha gäckat nyfikna ute vid horisonten under måndagen kunde amerikanska stridsfartyget USS Arlington på tisdagsförmiddagen påbörja inseglingen till Visby hamn. Regelverket kräver lots, vilket kaptenen hade begärt till klockan 10. Men fartyget kan inte lägga till för egen maskin.

- Vi har rekord i antalet bogserbåtar i dag, säger hamnchefen Mats Eriksson och berättar att två civila bogserbåtar förstärkts av en från Försvarsmakten för att få drygt 200 meter långa USS Arlington till kaj vid kryssningskajen.

Nyfikna amerikanska soldater följde hela angöringen från akterdäck, där tre helikoptrar med ihopfällbara rotorblad stod parkerade. Det amerikanska besöket innebär en möjlighet för soldaterna att komma i land och se delar av Gotland, flera bussar har hyrts in för detta.

Enligt försvarsexperten och gotlänningen Peter Mattsson vid Försvarshögskolan finns ett klart samband mellan Sveriges Natoansökan och att gotlänningarna under den senaste tiden fått se en rad amerikanska förband sättas i land på ön. På kort tid har trupper deltagit i samband med luftlandsättningar med fallskärm och landningar på allmän väg vid Brorakan. I somras steg amerikanska amfibieförband i land på kusten vid Tofta skjutfält och nu provas också att nyttja kryssningskajen – för ett större antal soldater från USS Arlington i samband med en Natoövning i Östersjön.

- Enligt Försvarsmakten är de här för att bunkra och för att personalen behöver vila. Av någon anledning har de kommit till Gotland och det kanske inte är en slump. Det här är signaleffekter för att visa att vi övar med amerikanerna, säger Peter Mattsson.

Med ett medlemskap i Nato menar Peter Mattsson att Gotland kommer att få se ännu mer amerikansk militär närvaro.

- Det här är en verksamhet som blir mer normalbild framöver. Nu testar man. Det här är att visa att det går att försvara Gotland om situationen så kräver. En motståndare ska förstå att det kostar mer än det smakar, säger han.

Samtidigt har Ryssland sedan invasionen i Ukraina tappat avsevärda mängder material och personresurser.

- Det tar tid att återskapa. Min bedömning är att den ryska förmågan att något mot Gotland är mindre nu än innan den 24 februari, säger Peter Mattsson.

Först på onsdag lämnar USS Arlington Visby hamn. Henrik Radhe (Källa: Gotlands Allehanda 7/9 2022)

 
 
 

Kaptenen på Arlington: ”Ska synas mer i Skandinavien”

Under onsdagen fick GA en intervju med Eric Kallum, kapten på det amerikanska örlogsfartyget USS Arlington som besöker Visby. Han berättade bland annat om närgångna överflygningar och hur kriget i Ukraina påverkar fartygets verksamhet.

USS Arlington är det första amerikanska örlogsfartyg som lagt till i Visby, berättar kapten Kallum. Besöket är en del av USA:s uttalade mål att synas mer i Skandinavien och i Östersjön. Fartyget kommer närmast från en övning i Hanöbukten (ett namn som kaptenen får kämpa ordentligt med att uttala) tillsammans med det svenska försvaret. Officiellt är stoppet i Visby en chans att fylla på förråden och ge besättningen lite ledigt, men det finns också andra skäl.

- Vi kom hit för att min chef sade så, skojar kapten Kallum först men tillägger sedan:

- Om jag tar på mig mina strategiska glasögon så har ju Gotland ett bra läge. Det finns ju en anledning till att Visby har en mur. Så det har ju också med det att göra, att se till att vi har möjlighet att lägga till här. Då är vi också utom räckhåll för många saker Ryssland kan hitta på.

För Rysslands invasion av Ukraina har påverkat USS Arlington och dess besättning som har fullt upp med att planera och genomföra övningar tillsammans med andra länder. Dels medlemmar i Nato som Turkiet och Norge, dels icke medlemsländer som Sverige och Finland. Under den här turen på andra sidan Atlanten har de bland annat övat vid Island, i Medelhavet och i Östersjön, aktiviteter som ryssarna är mycket intresserade av.

- De är definitivt intresserade av vad vi gör där ute. De har ett skepp som följer oss överallt. Vi är väldigt försiktiga under våra operationer, vi använder krypterad, elektronisk kommunikation och besättningen får inte använda sina mobiltelefoner ute på sjön, säger kapten Kallum.

Han berättar också om överflygningar av ryska plan.

- Vi hade två Su-24:or som flög över oss när vi hade en luftövning, de flög kanske 100 meter från bryggvingen. Det var lite nervöst, säger kapten Kellum som också vill betona att USA inte är i krig med Ryssland.

- Vi försöker vara icke hotande och väldigt professionella. Men läget har förändrat hur vi förlägger våra styrkor och hur vi tränar.

Själv är han inte direkt oroad över världsläget men samtidigt menar han att världen har förändrats.

- Jag pratar med besättningen om att det kommer att vara en förändrad värld när vi kommer tillbaka till USA. Kriget i Ukraina har omformat världen och polariserat oss, det är inte bra.

Innan mötet med kapten Eric Kellum fick GA en guidad tur runt USS Arlington. Det gick i ett rasande tempo med start under däck där all utrustning finns lagrad. Här står också de två gigantiska hydrokoptrar som används för transporter till land. Turen gick vidare till flygdäck, där två av fartygets fyra helikoptrar kan landa samtidigt, till sjukavdelningen där fartygets egna läkare bland annat har två fullt utrustade operationssalar till sitt förfogande. Ytterligare några branta trappor ligger fartygets hjärta, bryggan.

- Det är den största bryggan i den amerikanska flottan, säger Arturo Melendez, assistant operations officer som ledde rundturen.

Ombord finns även ett minnesrum över händelserna den 11 september 2001. Fartyget är döpt efter staden Arlington, där ett av planen kraschade in i militärhögkvarteret Pentagon.

- Det här påminner mig varför jag tog värvning i flottan. Jag ser till att min familj är säker, jag vet att jag gör det bästa för att de ska vara säkra, säger Arturo Melendez. Elisabet Andersson (källa: Gotlands Allehanda 8/9 2022)

 

USS Arlington

USS Arlington är ett amfibietransportfartyg, färdigbyggt år 2012.

Det har en besättning på c:a 1000 personer. Den består av cirka 700 av dem (sic) är marinsoldater inklusive 50 befäl, och 300 flottister inklusive 40 officerare.

Andelen kvinnor ombord är runt 40 procent, och 30 procent av alla officerare är kvinnor.

Fartygets utsida är litet kantigt vilket gör att det ser mindre ut än det är på en radarskärm.

USS Arlington kommer att återvända till sin hemmahamn Norfolk i Virginia i mitten av oktober.

 
 
 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig