Kungliga skeppet Dannebrog på besök i Visby 26/9 - 1/7 1979

”Kongeskibet Dannebrog” byggdes 1931–1932 på Orlogsværftet i Köpenhamn.

Hon tjänar som ett officiellt och privat residens för den kungliga familjen för resor inom Danmark på sommaren, eller vid officiella besök utomlands.

Skeppet är ett självständigt kommando som administreras av drottningen ”Jagtkaptajn” som är medlem i Hovstaben.

Besättningen består av nio officerare, sju sergeanter, två konstaplar och 36–39 värnpliktiga, som är särskilt utvalda från marinen.

Längd: 87,40 m. Bredd: 10,40 m. Djupgående: 3,90 m. Masthöjd: 23,00 m. Deplacement: 1238 ton. Huvudmaskiner: Två dieselmotorer, B&W Alpha Diesel, typ 6T23L-KVO, 870 hk (649 kW) vardera. Fart: 13,5 knop (25,0 km/tim.). Aktionsradie: 3600 nautiska mil (6700 km).

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Drottning Margarethe och prins Henrik, med sonen Frederik, seglar in i Visby hamn

 

 

Först Fornsalen sedan improviserat program på ön

 

I går (29/6 1979) utökades skaran turister på Gotland med en drottning och tre prinsar.

Danmarks kungafamilj anlände i sin ”semesterbåt” Dannebrogen, till Visby hamn.

Familjen stannar till söndag. (1/7 1979)

Den danska kungafamiljen är som sagt här på semester. Det poängterar direktör Eric D. Nilsson, styrelseordförande i Gotlandsbolaget, som tillsammans med sin maka hälsade familjen välkommen till ön med ett fång rosor.

- Något uppgjort semesterprogram vill drottningen inte ha. Vi improviserar dag för dag, förklarade hon, berättar Eric D. Nilsson som i all hast ordnade ett förstadagsprogram efter drottning Margarethes önskemål.

Det betydde till att börja med en rundvandring på Gotlands Fornsal där förre landsantikvarie Gunnar Svahnström och lika Fornsalenkunniga hustru Karin guidade de danska gästerna bland samlingarna.

Drottning Margarethe har förresten varit på Fornsalen tidigare, som 13-åring.

  

 

Karin Svahnström demonstrerade gamla hjälpmedel att slå olydiga elevfingrar med för prins Joakim och en intresserad ”ofrälse” Fornsalenbesökare.

  

På egen hand

Drottningen visade sig också vara den mest historieintresserade i familjen. Hon gick igenom de olika avdelningarna mycket noggrant, medan prins Henrik efter en stund blandade sig med övriga Fornsalenbesökare och tittade på museet på egen hand.

Barnen Frederik och Joachim, hade inte heller tålamod att hålla mammas långsammare takt. Prinsarna var, som de flesta andra barn i de här åldrarna – elva och tio – mest intresserade av skeletten, skatterna och vapnen.

 

 

Bland semesterfirare på Gotlands Fornsal i går: prins Henrik, drottning Margarethe, prins Frederik, ciceronen Gunnar Svahnström och prins Joakim.

  

Byggde kyrkomodeller

Ett stort undantag var de skalenliga och byggbara kyrkomodellerna som prinsarna fick plocka med en stund trots ”Var-god-rör-ej-skyltarna”.

Innan blev det bannor av drottningen och en stunds tjurande i ett hörn när prinsarna inte kunde hålla fingrarna borta från en väggkarta över vikingarnas färdvägar i Norden.

Fornsalenbesöket ordnades alltså i all hast. Det betydde till exempel att Karin Svahnström inte kunde bjuda prinsarna på en strut Kungen av Danmarks bröstkarameller som man annars alltid har i den gamla handelsboden när Fornsalen ordnar sina återkommande ”barndagar”.

  

60 mans besättning

Kungafamiljens semesterfartyg, Dannebrogen, har 60 mans besättning, tio befäl och värnpliktigt manskap. När drottningen är ombord finns alltid ett par extra officerare, berättar kungafamiljens adjutant, kommendörkapten Jensen:

- De värnpliktiga gör sammanlagt nio månader och är ombord på Dannebrogen så länge hon inte ligger upplagd, från april till oktober. Efter värnplikten får manskapet välja om de vill bli krigsplacerade på båten i reserven. Det vill de allra flesta. (Källa: 2018)

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig