Danska fiskeriundersökningsfartyget Dana på besök i Visby 13/4 1972

 

Danska fiskeriundersökningsfartyget ”Dana” i Visby hamn

 

 

Dansk med örlogsflagg ”fiskar” i Östersjön

På torsdagsförmiddagen (13/4 1972) fick Visby ett örlogsbesök. Inte i vanlig mening utan ett danskt fiskeriundersökningsfartyg. Men eftersom det är statligt måste det ha tillstånd att komma in till Visby.

25 man finns ombord på fartyget, som kryssar runt i Östersjön och letar efter fisk. Ännu har man inte hittat något sensationellt. Men de prover man tar på ”Dana”, som fartyget heter, skall undersökas noggrant när man kommer hem till Köpenhamn igen. Det är främst i södra Östersjön som proverna tas. Visby utgör en nordlig gräns för de danska undersökningarna. Man är inte intresserade av fisken längre norrut.

”Dana” kommer att visa upp sin danska örlogsflagga fram till middagstid i dag då återvänder hon ut till fiskeplatserna för att ta proverna. (Gotlands Tidningar 14/4 1972)

 

 

 

Danskar undersöker fisket i Östersjön

 

 

Visby hamn hade i går besök av det danska fartyget Dana från Köpenhamn. Fartyget är det danska motsvarigheten till svenska Skagerack. Dana tillhör följaktligen Danmarks Fiskeri og- Havundersøgelser. I dag går man vidare norrut, rundar Fårö och fortsätter därefter på Gotlands ostsida söderut för att om ungefär tre veckor vara tillbaka i Köpenhamn.

Under färden tar man med jämna mellanrum vatten-och fiskeprov för att undersöka den eventuella förekomsten av oxygen, silikat och svavel i Östersjöns vatten. Och naturligtvis undersöker man också genom provtrålning hur mycket fisk främst torsk det finns och om fisken är skadad av eventuella vattenföroreningar.

- Vi tar endast prover. Analyseringen görs sedan i Köpenhamn, berättar filosofie licentiat Harry Knudsen som leder provtagningen. Men vad vi hittills kunnat se är förekomsten av torsk ganska god här i Östersjön. Förekomsten av eventuella gifter i fisken kan vi däremot inte uttala om innan noggrannare analys gjorts på laboratoriet i Köpenhamn.

Denna provtagning sker kontinuerligt en gång varje år vid vissa bestämda internationella mätpunkter jämnt fördelade över hela Östersjön. (Gotlands Allehanda 14/4 1972)

 

 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig