Tysk minsvepningseskader i Fårösund 1/5 - 30/9 1922

På fotot ser man en tysk "Kutterpullen" i Fårösund 10 maj 1922. Under sommaren 1922 låg en tysk minsvepningseskader i Fårösund. Eskadern bestod av 25 fartyg med en sammanlagd besättningsstyrka på 1500 man. Eskadern bedrev minsvepning runt Gotland och använde Fårösund som bas.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ingen kontroll av de tyska minsveparna?

Lotsstyrelsen hemställer hos försvarsministern om upphävande av gällande rapporteringsskyldighet med avseende å de tyska minsvepningsavdelningar, vilka t.  o. m. den 30 sept. i år medgivits tillstånd att besöka Fårösund samt Visby och Nyköping.

För närvarande stadgar, att då främmande örlogsfartyg blir synligt utanför rikets kuster eller ankrar inom eller avgår från rikets hamnar, rapport därom skall avgivas medelst anlitande av närmaste telegraf- eller telefonförbindelse. Den tyska minsvepningsverksamheten har sedan någon tid pågått och med anledning av nämda föreskrift ha till lotsstyrelsen redan inkommit ett flertal telegrafiska rapporter. Styrelsen , som håller för troligt, att minsvepningsverksamheten kommer att utsträckas över hela instundande sommar, anser att då minsvepningsavdelningarna ifråga komma att så gott som dagligen gå ut från och in till Fårösund, den föreskrivna rapporteringsskyldigheten kommer att medföra både avsevärt arbete och betydlig kostnad utan att vara till egentlig nytta. (Källa: 2023)

 

 

 

Spritsmuggling i Fårösund

Tullbevakningen i Fårösund har under den senaste veckan gjort flera beslag av sprit och tobak från personer, som sökt att från de i hamnen liggande tyska minsveparna föra i land dessa varor.

Under förra veckan antastades sålunda av tullmännen två personer, som en natt skulle begiva sig i land i en roddbåt med 5 buteljer konjak, 800 st. cigarretter och 250 gr. tobak. Tullmännen togo icke blott de nämda varorna utan även båten i beslag. Denna uppgives tillhöra en person å Fårö. Natten till söndagen anträffade trenne personer, som voro sysselsatta med att ur sjön draga upp tvenne tydligen vid något föregående tillfälle sänkta säckar, innehållande tillsammans 17 buteljer konjak. Vid tullmännens ankomst gåvo sig smugglarna i väg på sina cyklar, men då de äro kända, torde de icke vara några svårigheter för polismyndigheterna att få dem fast.

Ingen av de påträffade smugglarna tillhörde de tyska besättningarna, utan äro enligt uppgift hemmahörande, dels i den närliggande trakten, dels i Tingstäde och Visby. Som nämts ha polismyndigheterna fått hand om saken för att verkställa utredning. På grund av den tyska minsvepareflottiljen uppehåll i Fårösund har tullkammaren härstädes dit detacherat kustbevakningarne från såväl Slite som Klintehamn. (Källa: 2024)

 

 

 

Fårösund

Ännu för en veckas tid tillbaka låg samhället i den slumring som är så utmärkande för detsamma och vilken inträdde och vilken inträdde i och med kustartilleridetachementets förflyttande härifrån. Nu har emellertid en ändring inträtt, Fårösund har åter begynt röra på sig, själva samhället såväl som innebyggarna ha fått nära liv, och livet är i alla fall liv. Och orsaken? Jo, en tyska minsvepningseskadern!

Om läsaren förut följt med i detta blad vet han, att den består av uppemot 25 fartyg, inklusive de för transport avsedda kan besättningsstyrkan beräknas till ungefär halftannat tusental. På gator och vägar mötte man tillförene under promenaden knappast  någon person, men nu och allrahälst, ”då skymningen breder sitt dok över hav och land” får man riktigt kryssa sig fram mellan de promenerande folkhoparna som ej endast bestå av mariners utan ock av innevånare från närbij och fjärran. En språkförbistring råder, som vad jag tror, ej står nära Babylons i något hänseende. Nästan alla språk ljuda och där dessa ändock ej räcka till användes ”internationalistiska”.

Från promenaden ger om aftnarna sundet den mest tjusande och trollska prakt, vackert illuminerat som det är av hundratals klarvita elektriska glödlampor, vilka med inslag av gröna och röda ljus från signaler, alla återspegla sig, sändande tusentals reflexer ut över det blanka vattnet mellan spöklikt tecknade silhuetter av skeppsskrov. Här och där far motorbarkassar som små surrande trollungar, förmedlande förbindelsen mellan fartygen gemensamt och fartygen och land. Då och då sveper en strålkastare över firmamentet eller vattnet med en flod av ljus, i signal eller för belysningsändamål. Den sävrade,(?) av poeter så omsjungna månstrimman riktig synes gulna av avund. Men nog därmed.

Något man ombord å de tyska fartygen genast lägger märke till, är att den efter revolutionen så spårlöst utplånade militärdisciplinen åter begynnt återkomma. Vid t. ex. ”Medusas” besök här för ett par år sedan, kunde ej den minsta tillstymmelse till vad man kallar krigstukt förmärkas. Var och en gjorde precis som han tyckte eller fann för gott. Manskapet gick fritt över allt i såväl befäls-, expeditions-, gnist som navigationshytter med cigaretten mellan läpparna, ja till och med under gång stod rorsman såväl som maskintelegrafposten och rökte under samtal med kamrater som (vad det tycktes) ej hade något åliggande att utföra just då. Föregående år vid ”Hannovers” och minsvepningseskaderns besök här märkte man en betydlig stegring av disciplinen, och i år är den om ej som före kriget – ty då var den bemängd med en stor del överdrifter – riktigt god. Det bästa samförstånd mellan befäl och manskap synes för övrigt råda ombord.

Tulltjänstemännen hava fått en del mera arbete genom att bevaka kusten mot smuggling vilket arbete ock resulterat i några smärre beslag. Det beslagtagna synes dock ej härröra sig från själva eskadern utan snarare från transportfartygen. Lotsarna hava även fått en del mera arbete och synas i rörelse titt och tätt. I söndags (11/5 1922) avgingo hit inkomna 5 torpedbåtarna till minspärren, vadan i skrivande stund hamnen endast härbergerar 1 minsvepare, 1 tankångare och 1 kolbåt. De nu på svepning varande eskadern återväntas denna vecka.

Sommar och sol få vi väl nu hoppas på den egentliga sommarfågeln fisktärnan anlänt till våra trakter. Göken har även låtit höra sitt ku-ku här ute.

Hafdi. (Källa: 2025)

 

 

 

Ingen rapport om tyska minsvepare

K. m:t har medgivit lotsstyrelsen befrielse från skyldigheten att rapportera främmande örlogsfartygs rörelser vid rikets kuster, då det gäller de tyska minsvepareavdelningar, som på grund av pågående svepningsarbeten erhållit tillstånd att besöka Fårösunds krigshamn samt Visby och Nyköping.

Den tyska minsvepningsverksamheten vid våra kuster torde med all sannolikhet komma att pågå hela instundande sommar. (Källa: 2026)

 

 

 

Väderlekstelegram till de tyska minsveparne?

Tyska beskickningen i Stockholm har i skrivelse till utrikesdepartementet hemställt om väderleksrapporter från radiotelegrafstationerna å Gotland och i Vaxholm till de tyska minsvepningsflottiljer vilka under sommaren komma att vara verksamma i östliga delen av Östersjön. Det framhålles vara av särskilt värde för dessa fartyg att erhålla dylika rapporter med hänsyn till fartygens för allmänna samfärdseln och sjöfarten i svenska farvatten absolut nödvändiga verksamhet. 

Med anledning av de avsevärda belopp, vartill kostnaderna för dessa väderleksrapporter skulle uppgå, därest de omräknades till tysk valuta, har beskickningen å sin regerings befallning begärt, att väderleksrapporterna ifråga måtte erhållas kostnadsfritt. (Källa: 2027) 

 

 

 

Tyska minsveparna få väderleksuppgifter gratis

K. m:t har bemyndigat stationsbefälhavaren vid flottans station i Stockholm att även i år genom radiotelegrafisten å Gotland avgiftsfritt tillhandahålla väderleksrapporter åt de tyska minsvepningsflottiljer, vilka bedriva sin verksamhet i östliga delen av Östersjön. (Källa: 2028)

 

 

 
 
 
 
_________________________________________________________________________________________
                            

Kopiering från denna sida är enbart tillåtet för privat bruk. Annan användning skall godkännas av sidansvarig.

Copyright © Gotlands Försvarshistoria och Gotlands Trupper

                            
Till huvudsidan                    Kontakta sidansvarig